Söndagen i Rone

Solen sken och det var en varm och skön söndag, även om det var i blåsigaste laget, när vi gav oss iväg på utflykt till Rone.

Vi började med att åka till en glasformgivare vid Jakes Ängegårde i Rone, Rolf Sinnemark. Det fanns väldigt mycket vackert att titta på och/eller köpa, men oj vilka priser. Rolf Sinnemark är representerad på flera institutioner runt om i världen och i Sverige finns hans verk på många offentliga ställen. Bland annat finns ett i entrén till Visby lasarett (en glas och järnvägg)

Sedan åkte vi till Rone hembygdsgård där det skulle vara kakkalas och massor av folk hade samlats i trädgården under skuggan från de stora träden. Det var en gammal vacker gård där man lyckats bevara den gamla stilen. Det fanns till exempel ingen el indragen, så för att kunna genomföra den här dagen hade man ett portabelt elverk.

Det fanns massor av kakor att välja på, närmare bestämt 20 olika sorter. Det var bara att plocka till sig och så fick man betala för de man valt.

Det fanns också en utställning med gamla kakburkar ute på gården och i ladan hade man ett skolmuseum med skolbänkar, gamla planscher och andra föremål.

Det var verkligen en trevlig söndag, som avslutades med en sväng till Stenstugu, där Eva bjöd på rester från lördagens kalas.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Seder o bruk, Utflykter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Söndagen i Rone

 1. Geddfish skriver:

  Vilken härlig utflykt!
  Glasformgivning, jätteintressant! Och gamla saker, kakburkar vurmade jag för förr, men inte innehållet 😉 äter inte kakor längre.
  Solig och blåsig kram, Gerd

 2. Agneta skriver:

  Så fina saker och vilken vacker inredning, det är rofyllt med det gamla och med vita dukar som är stärkta med Vårgårda risstärkelse. Och glaskonsten var väldigt läcker!
  Agneta kram

 3. wiolettan skriver:

  Det där var en utflykt i min smak.
  Så många fina gamla saker, burkarna och möbleringen, riktigt roligt att se.
  Förstår att dessa vackra föremål av glas var dyra, men, de är vackra att se på.
  20 olika kaksorter, det var inte dåligt. På din bild kan man se vilka som var populärast.
  Jobbigt med blåsten, här blåser det rätt så mycket idag, känns som nordanvindar.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Det var verkligen en fin hembygdsgård. Så roligt att se!
   Idag har det inte bara blåst, det har varit mest mulet väder också och jag har klätt på mig mer och mer efterhand.
   Kram

 4. Znogge skriver:

  Vilken perfekt söndag men som det blåser! Här är det väldigt friska vindar fortfarande.

  Trevlig måndagskväll!

 5. Bosse Lidén skriver:

  Det såg ut som en riktigt trevlig utflykt. 🙂 Jag börjar bli trött på allt blåsande som vi haft i flera dagar. Fast om jag blåser iväg till Gotland blir jag inte ledsen. Kram Bosse

  • Ingrid skriver:

   Idag har vi haft mest mulet väder och hemskt blåsigt. Jag försökte sitta ute, men det gick inte. Jag måste säga att jag blir ganska deprimerad av allt detta blåsande.
   Kram

 6. Musikanta skriver:

  Inte dåligt med tjugo sorters kakor. Jag förstår om det blev dyrt om man skulle smaka på alla! Det ser väldigt fint ut men det är nog besvärligt att hålla gården i stånd utan el? Jag tänkte bara på att det inte går att dammsuga…
  Väldigt vackra glasföremål men sådana har numera prioriteringsgrad 0 hemma hos mig där det svämmar över av prylar i alla hörn och kanter. Tur att de var så dyra, då har man ju ingen som helst chans att köpa något :-).
  Kram från Ingrid

 7. Lisbeth M skriver:

  Inget dåligt kaffekalas Ni va på,själv har jag har bakat gula bullar i dag,allt är slut efter en rolig sommar med mycke gäster.
  Och Evas mat går inte av för hackor,såå gott det såg ut.
  Åkte förbi Rone i söndags,var på Närsakrar och såg Beckets i väntan på Godot,med Evert Jansson och Bengt-Åke Runnqvist,riktigt bra.
  Ha en fortsatt bra sommar,vädret verkar ju bli bra närmaste veckan.Ingrid om du inte läst Sofie Sarenbrants Visning pågår samt avdelning 73 ,så gör det bra båda.
  kram

 8. Hillevi skriver:

  Vilka fantastiska djupa fönsternischer i den hembygdsgården! Färgen på kakelugnen – åh!
  En precis likadan trevåningsburk – samma färger också – lämnade jag ifrån mig vid husröjningen förra året. Dumt, som med en massa andra fina prylar också… 🙁

  Här är det den vackraste av sommar med hög och klar luft och ingen blåst. Förstår att den är tärande.

 9. Kafferepet stod jag gärna över, men Sinnemarks glas – WOW! 😯 Jag älskar konstglas, men vet att hans alster är alldeles för dyra så vi har inte varit där och tittat ens. 🙄
  KRAM
  Susie

 10. Skogsnuvan skriver:

  Gamla kakburkar är jag förtjust i och i det här huset finns många fast jag sålt en del på loppis. Såg väldigt fint ut i det där huset

 11. Kicki skriver:

  Vilken vacker och rofylld omgivning.
  Det kakbordet hade jag gärna upplevt 🙂
  Kram/Kicki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *