Söndagsbjudning

Det har varit soligt och fint idag också och jag har haft en trevlig stund tillsammans med en annan Ingrid, som just gått hem. Ingrid är lite äldre än jag, eller rättare sagt rätt mycket äldre, för hon är 88 år och det är så intressant att prata med henne. Jag känner ju igen en hel del, men ändå var förhållandet när jag växte upp rätt annorlunda än under hennes ungdom.

Idag berättade hon om när hon var ung och träffade sin man. Han har varit död några år nu, men de hade hållit ihop sedan de var tonåringar. Hon berättade också om hur ungdomarna i socknen där hon bodde startade en JUF-förening.
JUF fick ta över ett gammalt hus som låg intill kyrkan och gjorde i ordning det som en ungdomsgård. Man eldade med ved och på kaminen kokade man kaffe, tjejerna fick ordna kaffebröd och killarna ordnade ved. Man hade bara några skraltiga bord och bänkar och kaffekopparna förvarades i en låda. I ena ändan av lokalen fanns en scen och där spelade man sketcher och pjäser och ibland kunde det komma någon med dragspel eller fiol och underhålla. Det var enkelt på alla sätt och vis, men man hade väldigt roligt. Och Ingrid var övertygad om att de hade roligare på den tiden än ungdomarna har idag.

Till något helt annat! Jag måste säga att årets upplaga av Stjärnorna på slottet har varit jättebra, speciellt Rickard Wolff och Özz Nûjen berörde mig verkligen. Örjan Ramberg har jag väl inte så hemskt mycket till övers för, men även hans dag var bra, även om krokodiltårarna han klämde fram igår inte övertygade mig helt. Nu är det bara sista programmet kvar och jag ser fram emot Harriet Anderssons dag. Hon var ju den stora filmstjärnan när jag var ung, vem minns inte Sommaren med Monika.

Dagens gutamålsord: Vammelstråius dag

Vadmal är en urgammal nordisk vävnad, det viktigaste beklädnadsstoffet före industrialiseringens tid. Efter valkning krymper tyget, det blir tjockt, tätt och värmer gott. Vammelstråiu var nukk pa när drängen gytt vänd tråiu för ti hitte haim.

När jag läser om att valkning krymper tyget, kommer jag osökt att tänka på när jag skulle tvätta en ylletröja (Bosses) och av misstag satte tvättmaskinen på 60°. Den tröjan krympte verkligen! Själva kroppen på tröjan blev jätteliten och alldeles hård och kunde passa en 3-åring kanske och ärmarna var fortfarande ganska långa och stod rätt ut. 😳

Trevlig fortsättning på söndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Odvalds, TV. Bokmärk permalänken.

20 svar på Söndagsbjudning

 1. Agneta skriver:

  Sol, ni har sol, så härligt det låter och ja, jag undrar om man inte hade trevligare som ungdom förr än nu eller så är det så att man råkat hamna i ett skikt i samhället där man från början haft det tryggt och bra, det är nog många faktorer som spelar in.
  Valkningen som du gjorde med tröjan påminner mig om filtning som många gör nu, stickar lite, lite för stort och tvättar redigt i maskin så att det ska tova ihop sig! Har alltid undrat hur man beräknat hur stort det skall vara från början för att komma ut ”lagomkrympt”…..
  Örjan Ramberg fanns med i periferin när jag var ungdom så honom vet jag om från då och han var väldigt, väldigt snygg….! Sen har han väl levat livet till fullo efter det, det har man ju läst i sladderpressen om. Också nyfiken på Harriet Andersson! Då har vi något att se fram emot!
  Agneta kram

  • Ingrid skriver:

   Valka, tova, tvätta på fel temperatur eller lägga i tummlaren, effekten blir ungefär densamma om materialet är det rätta, eller det felaktiga. Det beror på hur man ser det. 😉
   Det blir spännande på lördag när det är Harriet dag.
   Kram

 2. Tycker inte Stjärnorna… har varit så mycket i år. Fast tvärtemot dig tycker jag att Örjan Rambergs kväll var bra. Lite nyfiken eftersom han är göteborgare. Rätt stort tycker jag att ta sig samman i ungdomen och bli skådis. Skandaler är han inte ensam om. Harriet A blir kul nästa lördag.

 3. Znogge skriver:

  Jag tycker nästan tvärtom och är inte speciellt road av årets upplaga av ”Stjärnorna på slottet”. Vet inte vad det beror på. Harriets kväll ska däremot bli intressant!

  Trevlig söndagskväll!

  Kram

 4. Lambergsfrua skriver:

  Jag håller helt med dig Ingrid vad gäller ”Stjärnorna på slottet” – och jag ser också fram mot Harriet Anderssons dag. Jag tror att man har sparat det bästa till sist.

  Krympa tyg har jag också gjort helt ofrivilligt. Jag tvättade bebissonens fina luftiga kofta i tvättmaskinen efter konstens alla regler och den såg fin ut. Sen la jag in den i torktumlaren tillsamamns med annan tvätt – och fattade först ingenting, när jag tog ut tvätten. Vad var det för docktröja, som hamnat i min tvätt? Låt mig bara säga att den lilla koftan var varken luftig eller i lagom storlek till bebissonen. Den var stenhård och passade inte ens till min gamla nalle…
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Skogsnuvan skriver:

  Jo Stjärnorna på slottet är jättebra och visst ska det bli roligt att se Harriet A:s berättelse. Jag tror också att man hade roligare förr på ett enkelt vis. Nu ska allt vara ordnat för ungdomarna och när dom träffas sitter dom med sina telefoner och glor

  • Ingrid skriver:

   Mobiler och surfplattor är det nya eländet som gör att yngre inte längre umgås. Var och en sitter och knappar på och svarar nätt och jämt på tilltal.
   Kram

 6. Det är alltid kul med sällskapsliv i alla former! 😀 Jämfört med det sociala livet vi hade i Stockholm så är det betydligt lugnare på den fronten här, men vi gör så gott vi kan!! 😆
  I morgon t.ex. ska vi ha middagsgäster, så idag hittade jag på en efterrättsrätt. 🙄
  Vi äter väldigt sällan efterrätter(sötsaker), så det var lite klurigt. En av gästerna har nämligen diabetes – den värsta varianten. 😥
  Men jag gjorde en apelsinmousse med väldigt lite socker i som jag la på krossade sockerfria chokladkex i höga glas. Sen la jag en renskuren apelsinklyfta på och den apelsingele av pressad apelsin som jag också gjorde. Visserligen ska jag dekorera med frysta strimlor av apelsinskal doppade i massor av socker i morgon – men dom är ju bara att lyfta bort. Tror att det både kan njutas av gommen och av ögat….. 😉
  KRAM
  Susie

 7. syster Kerstin skriver:

  Rickard Wollf har aldrig varit någon av mina större favoriter men han berörde oerhört tycker jag.
  Han framstod på något vi alldeles naken, mycket starkt tyckte jag!
  Jag har missat de andra men Anderssonskan måste man ju se!
  God natt!

 8. Elisabeth skriver:

  Härligt att mötas över generationsgränser och få del av varandras historia. Elisabeth

 9. TantGlad skriver:

  Att lyssna på de äldre är alltid lika intressant, och många gånger så hade dom nog det roligare än vad ungdomarna har idag.
  Stjärnorna på slottet brukar jag se. Dock tycker jag att denna omgång är lite beige. Harriet Andersson blir roligt att se.

  Ha nu en riktigt fin ny vecka.
  Kramkram. 😆

 10. Kicki skriver:

  Jag har också uppskattat den här omgångens Stjärnorna… Tycker att alla varit bra hitintills.
  Fattar inte var dom hämtar idéerna till sina aktiviteter. Jag roades verkligen när dom fick spela sina egna mammor på kafferep.
  Jag blir också förvånad över att alla lämnar ut sig så pass mycket som dom gör.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.