Sörja för de sina

Idag fastnade jag igen i berättelsen om Maj från Örnsköldsvik och hennes liv. Det har varit mulet nästan hela dagen, även om solen tittat fram lite då och då. En promenad har jag tagit mig och jag provade att lyssna på sommarvärden, men knäppte av radion efter tio minuter. Jag måste säga att jag är måttligt intresserad av Annika Norlins problem med PMS.

Nej, idag har det mest blivit läsning, först ute på terrassen, inne i vardagsrummet när det blev för kallt att sitta där, ute på framsidan med koppen med eftermiddagskaffe när solen tittade fram lite och sista sidorna i köket med läsplattans laddare kopplad till eluttaget, för batteriet tog slut.

Freden är här och Tomas har lyckats hålla sig nykter sedan hypnosbehandlingen hos professor Bjerre i början av kriget. Det trodde jag ju inte på, men i drygt tio år höll han sig ifrån spriten innan han fick sitt första återfall.

Maj har gjort allt vad hon kan för att familjen ska ha det fint i den nya stora lägenheten som Tomas överraskat henne med. Lägenheten med det moderna köket och vardagsrummet med parkettgolv och hon får en hemhjälp också, men ändå är Maj inte lycklig. Hon har massor av oförklarliga kroppsliga symptom och blir inlagd på sjukhus för att få behandling för sin rädsla och oro. Hela tiden vaktar hon på sig själv för att försöka leva upp till den kvinna hon tror att Tomas vill ha. En fru som håller hemmet perfekt städat, som har kakburkarna fulla, som klär sig och barnen snyggt, som kan uppföra sig och ordna fina tillställningar för släktingarna. Men Tomas och barnen skulle nog behöva en hustru och mor som kunde släppa efter lite på alla krav och visa kärlek och ömhet, något som Maj anser är ett tecken på svaghet. Jag måste säga att jag inte gillar Maj. Hon är otroligt manipulativ!

När boken slutar är familjen i Stockholm för att fira Tomas 50-årsdag och familjen skiljs åt ute på stan, för Tomas tänker söka upp doktor Bjerre, som han gick och fick behandlingar för efter att han fått ett anfall av delirium tremens. Han vill berätta hur bra det gått för honom och också få ett råd hur han ska göra för att inte få fler återfall. Men Bjerre har blivit en gammal man, som inte ens kommer ihåg honom.

Maj och barnen sitter under tiden på hotellrummet och väntar på Tomas, men han kommer inte, så de går ut och äter varmkorv till kvällsmat, för Maj har inga pengar själv till något annat, hon får till och med be att få låna av barnens reskassa.

Under tiden går Tomas omkring på stan och hamnar på ett hak, en sylta, där han går in och sista raden i boken är en riktig cliffhanger:

-Fröken, kan jag få beställa!

Nu ska jag ladda ner sista delen i trilogine, Liv till varje pris, som gav Katarina Sandberg 2014 års Augustpris i kategorin skönlitteratur, men jag ska vänta lite med det. Om jag kan?

Trevlig lördagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Radioprogram och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Sörja för de sina

 1. Lambergsfrua skriver:

  Det är så roligt när man fastnar i en berättelse, hur sorglig den är. Varför vänta? Bara att fortsätta 😉
  Vi ska snart ta ett glas vin på balkongen och sedan titta lite på TV. En lugn och skön kväll väntar oss med andra ord.
  Ha det gott!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 2. Geddfish skriver:

  Här har jag sansat mig efter en god middag. Försöker att träna på att njuta.
  Jo, böcker är härliga. Laddade ner på surfplattan ett tag, men har svårt att läsa där, så därför blir det pappersbok.
  Trevlig lördagskväll, kram, Gerd

 3. Znogge skriver:

  Visst är den läsvärd och bra och man vill liksom veta!

  Kram

 4. Gunnar skriver:

  Du har haft bra läsväder med andra ord. Vi hade sol och 23 grader igår i Karlstad.
  Det blir mer och mer vanligt med cliff-hangers i böcker tycker jag. På gott och ont kanske? Det växer ju ett intresse för att läsa fortsättningen samtidigt som det känns lite som om författaren inte litar på att kommande böcker ska vara läsvärda i sig.

 5. wiolettan skriver:

  Det låter som en bok som jag skulle vilja läsa. Tyvärr har jag inte förut hört talas om den boken och jag som har mitt barndomshem nära Örnsköldsvik. Nära och nära, men det är vår närmsta stad, 6 mil från Trehörningsjö.
  Läste om att du hade lyssnat på mitt kusinbarn Markus Näslund på radion. Han var ju en av de duktiga spelarna i Modo. Jag gillar honom. Min mamma och hans farmor var systrar.
  Trevlig söndag och njut av värmen.
  Kram!

 6. Agneta skriver:

  Tackar för lästips, dom är alltid välkomna.
  Och jag förstår så väl att du stängde av sommarprataren, vem bryr sig….
  Agneta kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *