Sovmorgon på Vigulantes dag

Vilken dekadens! Idag gick jag inte upp förrän halvnio och det hör verkligen till ovanligheten att jag ligger så länge. Jag var uppe en sväng vid sjutiden, men kände att det inte var dags att stiga upp ännu, så jag la mig igen och somnade om och drömde en massa konstigt.

Precis när jag vaknade hade jag en dröm alldeles kristallklar i huvudet och tänkte att den skulle bli ett bra bloggämne, för jag har för mig att den var ganska rolig, men när jag satte mig här vid datorn var den totalt försvunnen och det hjälper inte hur mycket jag funderar, den försvinner allt längre och längre bort.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Idag är det enligt allnakku Vigulantes dag, ett ovanligt uttryck, men jag visste genast vad det innebär. Jag har för mig att svärfar använde det när barnen hoppade och for omkring och gjorde konster.

Det här ordet verkar inte vara i bruk överallt på Gotland. Vigulant betyder rörlig, vig, smidig och är användbart i dessa tider då så många tränar, går på gym och ser till att vara rörliga.

Den här bilden tog jag på Medeltidsveckan 2009. Det var duktiga artister med det året också och nog är de här tjejerna vigulante. Tänk att kunna fira sig ner från himlen på det där sättet. Det är ju nästan som en dröm det också!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Av gårdagens åska och regn blev det bara ett försynt muller i fjärran och några fina droppar regn, som nätt och jämt vätte botten i regnmätaren. Det var alltså falskt alarm från SMHI, åtminstone vad gäller Klintehamn. Fast blåst har det gjort, för en av blomkrukorna på framsidan hade blåst omkull.

Idag skiner solen lite blekt och på radion påstår de att det ska kunna komma någon skur, men jag tror inte mycket på dem.

Ha en fin tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Väder och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Sovmorgon på Vigulantes dag

 1. Thomas skriver:

  Jag satt och väntade på ovädret igår, men inte kom det något här i Visby heller. Undra om man kan stämma SMHI för dåliga rapporter. I dagens samhälle ska allting kontrolleras men något som vi inte kan kontrollera är vädret tydligen.

 2. Znogge skriver:

  Jag tror jag nöjer mig med en promenad och avstår dylika övningar. Lugnast så 😉

  Kram

 3. Lambergsfrua skriver:

  Vilken ofattbart vacker bild – och ofattbar! Lite mer vigulant skulle jag gärna vilja vara men numera får man vara tacksam för att kroppen snällt fungerar i vardagslivet – utan hjälp från Hemtjänsten… 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Birgitta skriver:

  Åh vad jag saknar mina sovmorgnar! Men… nu är det bara att kliva upp ur goa sängvärmen och sega sig till jobbet.

  När man sover ytligt kommer man ofta ihåg sina drömmar. Men som du säger så är de ganska flyktiga och försvinner som ett lätt molndis i hjärnvindlingarna för att aldrig hittas igen. Man borde ha en liten inspelningsmoj i hjärnan som spelade in våra drömmar. Det vore ju helkul!!!!

  Sköt nu om dig
  Kram
  Birgitta

 5. Astrid skriver:

  Det är märkligt detta att en dröm plötsligt försvnner ur minnet, det händer mig ofta
  Vigulant säger mani det inre av Västerbotten också..jag vet inte hur det här här i Norrbotten här har har jag aldrig hört någon säga det

 6. Göran skriver:

  Här har vi haft vigulanternas dag varje dag i en dryg vecka och vigulanternas dag fortsätter denna vecka ut. Man blir alldeles matt. 😐

 7. kajsastina skriver:

  Oj då är det dekadans att gå upp sent! Själv sätter jag klocken på ringning 09.00, eftersom jag tycker det är som mysigast att vara uppe till 12. Helt klart hinner jag inte mycket. Tog bussen vid 11 till mitt centrum o handlade födelsedagspresent åt yngsta barnbarnet, som blir 8 på torsdag, så det vankas tårta igen. Igår var det varmt och störtskuren på kvällen var välkommen hos mig.
  Idag är det kvavt och mycket varmt – oväder på väg? Ha en fortsatt trevlig veckak!
  kram 🙂

  • Ingrid skriver:

   Vi har ju alltid gott upp så tidigt, så det är rena lyxen att få ligga så länge man vill. Förut hade jag klockan på ringning, men nu struntar jag i det, fast i regel går jag upp vid 7-tiden, då är sängen inte skön längre. 😉

 8. Ama de casa skriver:

  Oj! Vem är det som håller i det där ”repet” där uppe? Är det Gud fader himself? 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *