Staintäunsdagen & Kroppkakssöndag

När jag vaknade i dag upptäckte jag att det var mulet, men det har varit uppehållsväder i alla fall. Det känns nästan som om det skulle behövas ett livgivande vårregn nu för att få fart på växtligheten.

Staintäunsdagen är det i dag enligt Allnakku:

Det är en stor konst att lägga en staintäun, en stengärdsgård, så att den blir stadig. De vackraste stengärdsgårdarna finns på Fårö och på södra Gotland. På Sudret säger man dock stainvastar.

Det här är stainvastar från Sudret

Kroppkakor måste man ju göra så här på vårkanten innan den färska potatisen kommer, för de går ju inte att använda till det. Jag hade bjudit Eva och hennes familj på lunch i dag och igår frågade Eva om jag inte kunde göra kroppkakor och givetvis sa jag ja och bjöd in Bosse o Carina också.

När jag kom hem igår efter biltvätten satte jag alltså igång med att skala, koka och pressa potatis och fixa till fyllningen. När allt det är klart går det snabbt och enkelt när det blir dags för tillagningen. Det värsta är saneringen av alla kladdiga och mjöliga bunkar och skärbräden.

39 kroppkakor gjorde jag och Eva och Bosse med respektive har varit här och ätit lunch och det vi inte orkade sätta i oss blir bra matlådor till kommande dagar. Nu har var och en åkt hem till sitt, disken är bortplockad, potatisskalen har hamnat i komposten och jag ska gå och koka mig en kopp kaffe.

Trevlig söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Gäster, Odvalds, Seder o bruk. Bokmärk permalänken.

10 svar på Staintäunsdagen & Kroppkakssöndag

 1. Znogge skriver:

  Så trevligt med familjen på lunch! Jag förstår att dina kroppkakor är uppskattade så kanske blev det inte så mycket till matlådor ändå 😉

  Kram och god söndagskväll!

 2. Laila skriver:

  Så gott det låter med kroppkakor. Idag har det blivit en promenad och då träffade vi på grannen, Elisabeth, som bjöd in oss på eftermiddagskaffe så vi fick en trevlig kaffestund hos henne.
  Kram

 3. Vilken vacker stengärdsgård di visar idag! Det skulle vara roligt att höra det uttalas på gotländska, jag tycker den dialekten är så fin!
  Kroppkakor, jag minns att du har skrivit omdet tidigare och jag blir så sugen på att prova…jag har inte ätit det sedan jag var barn!
  Ha en skön söndagskväll, kram, Monica

 4. Kraft´n skriver:

  Låter verkligen gott med hemgjorda kroppkakor, inte så ofta man får nu. Och när restaurangerna annonserar om det så är det full rusning. Ha en bra söndagkväll.
  Kram, Anders

 5. skogsnuvan skriver:

  Nu önskar jag att jag bodde närmare dig så jag kunde få komma till dig och äta hemgjorda kroppkakor. Å så gott och så duktig du är som gjort så många. Ha en bra vecka.

 6. Kroppkakor har jag inte ätit på minst 30 år. Jag gillar det, men Rolle som annars älskar potatis tycker inte om dom så….. 😥
  Det efterlängtade regnet kom idag, men lite för tidigt tycker jag. Har ju hälften av pallkragarna kvar att rensa och hade tänkt göra det idag. Får se om det torkar upp tills efter lunch för då måste jag ut. Har massor kvar i trädgården att göra! 🙄
  KRAM/Susie

Kommentarer inaktiverade.