Steglitsan – Månadsbilden uppdaterad

Nu har jag läst färdigt boken Steglitsan av Donna Tartt. Boken som handlar om den här lilla målningen från 1651 av Carel Fabritius.

Det tog sin tid, för boken är väldigt detaljerad och på nästan 800 sidor och mot slutet tappade jag nästan tålamodet, men jag måste ju få reda på hur det skulle gå för Theo Decker, som mirakulöst överlever en olycka på ett museum och tar med sig den här målningen när han tar sig ut därifrån.

En målning som han sedan gömmer och inte riktigt vet hur han ska hantera. Målningen är ju helt osäljbar på grund av sin ålder och det stora värdet, men han tog den ju inte för den skull, utan för att hans mamma, som dog vid olyckan, tyckte så mycket om den.

Theo hamnar på krokiga omvägar hos en antikhandlare där han får lära sig allt i branschen och han blir skicklig på att avyttra gamla antika möbler, men till antikhandlarens stora sorg visar han sig bli en skicklig bedragare också. Men sanningen kommer ifatt honom till slut.

Målningen, som han tror sig ha säkert förvarad, visar sig efter många år vara stulen av en av hans kompisar och i slutet av boken får man följa dess irrvägar runt om i Europa och om hur den till slut kommer museivärlden till del igen.

Boken är en berättelse om den besatthet man kan drivas av när man drabbas av konstens intensiva dragningskraft. Theo var verkligen besatt av den här målningen och den styrde hela hans liv.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

15 augusti är det ju idag och därmed dags för en ny månadsbild. Skulle du händelsevis vara intresserad av utvecklingen under året kan du klicka HÄR.

Måndagen den 15 augusti – En solig och fin dag, 20° och svag vind

Ha en skön fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Månadsbilden och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Steglitsan – Månadsbilden uppdaterad

 1. Oldmolly skriver:

  Hmmm, det låter som en lite ”seg” bok. Jag väljer nog någon annan före den.
  Va bra att du läser böcker och berättar om handlingen, då vet jag om jag ska ge mig på den eller inte.

 2. Birgitta skriver:

  Låter som en bok jag inte ska läsa. Vet att när det blir sida upp och sida ner med detaljer – då pallar inte jag. Så den låter jag bli.
  Däremot kan jag tipsa om Thomas Eriksons deckartrilogi: Bländverk, Illdåd.. och… vad hette den sista nu? Äsch, du får googla. Men de är otroligt svåra att lägga ifrån sig. Likaså Moyes ”Livet efter dig” samt ”Sophis historia” är också underbar läsning.

  Ha gott. Snart skall jag hem och fira helg och passa på att gå förbi bokhandeln för att få in nya böcker till helgläsning.
  Kram

 3. Läste tillbaka och såg att det hade varit en lyckad dag igår! Skönt att det mesta regnet kom innan….. 🙂
  Men idag har vädret varit underbart. Fått en massa gjort i trädgården inför semestern och dessutom både hunnit med en ”shoppingtur” till Hemse (måste ju ha en massa gotlandsgott med mig till bloggvännerna) och några dopp. Så jag ska ut nu ochgöra det sista för dagen, klippa gräset i förträdgården. Innertomten ska jag ta i morgon eller på söndag (beror på utlovat väder). 🙄
  Rolle är ute i parken och klipper både med åkgräsklipparen, vanliga gräsklipparen och lie! 😉
  KRAM
  Susie

 4. Znogge skriver:

  Det är ingen bok för mig inser jag. Även om jag läser mycket och snabbt så tycker jag att böcker med så många sidor blir just för detaljrik.

  Det ser verkligen ut att vara en behaglig sommardag hos dig!

  Kram

 5. Raija skriver:

  Det var en fin målning, men kanske inte en bok för mig. Tröttnar snabbt om den är för omständigt skriven.
  Rabatten är jättefin och mycket som blommar nu.

 6. Elisabeth skriver:

  Låter som en intressant bok. Härligt med månadsbilderna och se skiftningarna! Kram Elisabeth

 7. Bosse Lidén skriver:

  Jag är förtjust i den där täppjämförelsen den 15:e varje månad. Men någon besatthet har jag inte. 800 sidor är i mäktigaste laget. Så tjock ska inte SolBo Förlags nästa bok bli. Helgkram Bosse

 8. Anita skriver:

  Hej på dig!

  Snubbla in på din blogg av en slump, gillar den verkligen och sen tyckte jag det är roligt att läsa en blogg som inte bara handlar om mode och festligheter som så många bloggar gör och att du är 70 år och bloggar…det är strongt!. Så din blogg kommer jag bokmärka och besöka flera gånger. Kram Anita

 9. wiolettan skriver:

  Det verkar vara en spännande och intressant bok, men så tjock. 800 sidor, otroligt. Boken som jag skrev är bara på 196 sidor, det räckte och blev över.
  Vilken fin sommarbild. Vackert med alla växter och blommor.
  Önskar dig en härlig lördag.
  Varm kram!

 10. Caroline skriver:

  Själv läser jag snabbt, så tegelstenar är inga problem för mig att läsa 🙂 Funderar på att testa den boken i höst när det är gråruggigt väder ute.

  Oj, det frodas verkligen i din täppa på månadsbilden!
  Hos mig börjar det se lite rufsigt ut i kryddlandet, men än är det grönt!

  /Caroline

 11. Agneta skriver:

  Hej igen, Ingrid!
  Jag blev så intresserad av handlingen i Steglistan så jag Googlade och hittade en otroligt intressant artikel i Expressen om författare, handling och ursprunget till denna berättelse.

  ” Den tolfte oktober 1654 ödelades stora delar av staden Delft i södra Holland i samband med en explosion i ett magasin för krutförvaring.

  En av dem som förolyckades i explosionen var Carel Fabritius, ( 32) en ung konstnär som studerat under Rembrandt och förutspåtts en lysande framtid och stod på randen till sitt genombrott vid tidpunkten för olyckan, som förutom hans och flertalet medarbetares liv också berövade omvärlden lejonparten av hans konstnärliga arbete.

  Ett av få verk av Fabritius som överlevde explosionen i Delft var ”Steglitsan” (eng. ”The goldfinch”). Målningen hänger i dag på galleri Mauritshuis i Haag och räknas till ett av den holländska 1600-talskonstens portalverk.

  ”I boken räddas målningen för andra gången och då av Theo Decker som till slut finner sin plats i tillvaron.
  Nyckelmeningen kommer tidigt, men dröjer kvar länge.”

  ”Anything we manage to save from history is a miracle.”

  Allt vi lyckas rädda från historien är ett mirakel.

  Det är en utomordentlig sammanfattning av en storartad roman.”

  Här kan du läsa om både boken, författaren och lite till om du vill 😉

  http://www.expressen.se/kultur/en-explosiv-fagel-fenix/

  Det var ju mycket intressant att boken i viss mån har en verklighetsbakgrund.

  Precis som ”Den blå färgen” som jag fick av dig och även ” Flicka med pärlörhänge”.

  Många författare som utgått fr. en målning och dess historia för att skriva en bok.
  Intressant och lärorikt!

  Kramis, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Tack snälla du för din kommentar. Det är så roligt att du är så pass pigg att du orkar sitta vid datorn lite igen.
   Boken var mycket intressant!
   Kram

 12. Musikanta skriver:

  Jag har bara läst en bok av Donna Tartt – Den lille vännen och den gillade jag inte. Så den här boken får nog vara för mig. Just nu håller jag på med Boktjuven som en god vän rekommenderade.
  Kram från Ingrid

Kommentarer inaktiverade.