Stenskogar – Tarja Halonen

Solen lyser idag, men tjocka moln tornar upp sig då och då och det blåser som vanligt. Förmiddagen gick i slöhetens tecken och eftermiddagen är inte bättre. Efter lunch låg jag ute i solstolen ett tag och lyssnade på Tarja Halonen, men gav upp efter en timme.

Ett stort stentorn vid Muldestranden

Det här fotot är inte nytaget, utan det är från år 2003, så att bygga stentorn har turisterna roat sig med i många år, men det ställer till problem när de gör det inom naturskyddat område på t ex Fårö. Det kan man läsa i en artikel i helagotland.se. På Fårö är det förbjudet, men trots anslag om detta fortsätter turisterna att resa minnesmärken över sin närvaro. Länsstyrelsens folk plockar ner ett hundratal torn i veckan och de måste göra det sena kvällar eller tidigare morgnar, för gör de det på dagtid kommer folk och skäller på dem. Totalt kan de få plocka ner 800 torn på en säsong och det är noga med nedplockningen. Stenen måste läggas tillbaka med rätt sida upp för att inte stranden ska bli fläckig.

Så sluta bygga stentorn!

Åter till Tarja Halonen. Jag fortsätter att lyssna på henne nu när jag sitter vid datorn, nästan mest för att lyssna på musiken hon spelar för den är väldigt bra, med en härlig blandning av finsk- och annan populärmusik, men hon är jobbig att lyssna på. Jag åt lunch tillsammans med en finländare från Österbotten nu i veckan och inte lät han som Tarja! Innehållet i pratet är också ganska tråkigt och opersonligt. Prat: ♥♥ Musik: ♪♪♪♪

Trevlig fortsättning på söndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fröjel, Nyhetskommentar, Sommar i P1 2017. Bokmärk permalänken.

30 svar på Stenskogar – Tarja Halonen

 1. Fortfarande har jag inte hunnit med att lyssna på något sommarprogram, men gårdagens hade jag gärna hört på. Men då var vi förmodligen hos dom trevliga grannarna – och jag hade inte velat missa det igen. Dom åkte nämligen hem i morse….. 😉
  KRAM
  Susie

 2. Märtha skriver:

  Skillnaden är ju den att Tarja Halonen är finskspråkig som har lärt sig svenska, medan en österbottning oftast har svenska som modersmål – med en dialekt som till dels är snarlik gotländskan! Jag gick en gång längs gator i Visby med min systerdotter och pratade vår österbottniska dialekt när hon såg ett champagneglas i ett fönster och ”vill ha” tog över. Vi gick pratande in i affären, och togs emot på ”äkta” gotländska som vi inte alltid förstod till hundra, men vi försökte så gott vi kunde, och vi pratade vår dialekt i affären, två glas bytte ägare och vi gick smått förbluffade ut!

  • Ingrid skriver:

   Mannen jag lunchade med var lite omständig av sig och han ritade ut på kartan var gränsen för svensk- och finskspråkigheten gick. Vad jag förstår var det bara en ganska smal remsa längs kusten där man pratar svenska. Han tyckte att gotländskan och den finlandssvenska han talade hade många likheter. Han kom från en by nära Karleby.

   • Märtha skriver:

    Gränser för svenskt och finskt är mera traditionella än klara nuförtiden, och dialekten i karlebytrakten är verkligt speciell, har bott där i ett år. Tarja Halonen är annars en otroligt humoristisk människa, men som fd president känner hon ett visst ”allvarlighetsansvar” när hon uttalar sig, tyvärr.

    • Ingrid skriver:

     Hon lät verkligen som om hon tog sin position på största allvar och att hon varit och är en duktig kvinna har jag ju förstått. Ännu har inte Sverige haft någon kvinnlig statsminister, så vi ligger efter….

 3. Karin skriver:

  Vi är på Gotland mellan den 10-15/8 och bor på Toftagården, som jag har förstått inte ligger så långt från Klintehamn. Har du lust, så kan vi träffas en stund. Björns mobil är 0708-391785.
  Du får gärna maila mig ditt nummer, så ringer jag, och hör om det passar dig.
  Kramar Karin
  karinevby@gmail.com

 4. Märklig sed att bygga stentorn som ett minne av sin Gotlandsvistelse! Jag hade mera förstått om dom tog en sten med sig hem, även om det också är förkastligt! Det måste ju vara massor av människor som bygger, det måste ju ta tid att få ihop ett sådant torn!
  Kunde nästan tänka mig att Tarja Halonen inte var så rolig att lyssna på…
  Ha det så bra, kram, Monica

 5. Skogsnuvan skriver:

  Vilka konstiga ideer folk kan få för sig

 6. Autismmamma skriver:

  Jag är en mamma, fru på 47 år och bor i Småland i en villa på en gård.
  Jag är positiv och glad och har haft sjukbidrag sen börja på 90 – talet. Mina intressen är djur, natur och mina egna älskade hundar. Det vore trevligt att lära känna nya väninnor i en ålder av 46-60 år. Jag en ny bekantskapskrets att lära känna och umgås med. Min E-mail: happy0@home.se Blogg: http://autismmamma.bloggplatsen.se Vore ju skoj om du ville kika in till min blogg och sätta en tass där ler.

 7. Helena Sandegren skriver:

  Varför gör turisterna det där med stenbyggning… Dom åker väl till Fårö för att se naturen och så förstör dom den. Sett ut vakter så slutar dom nog snart, men kanske inte möjligt att vakta dygnet runt.
  Synd du inte gillade sommarprataren, men bra att musiken var underhållande.

 8. Gunnel skriver:

  Lite som att sätta en flagga när man bestigit en hög bergstopp, men att besöka en strand är väl nåt all klarar av, så det ska väl inte behöva firas med att bygga ett stentorn. Inte ska det behöva finnas vakter som ser till att folk inte gör så. Kram

 9. Kraka skriver:

  Jag förstår mig inte på folk! Troligen är det väl min introverta personlighet som gör att jag inte känner igen mig alls i hur folk beter sig ”ute” (dvs både ute i naturen och när de går på lokal). Hur kommer man ens på idén att bygga stentorn?

  När det gäller sommarprogrammen får jag väl lyssna på dem i vinter…

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Vintern är lång, så du hinner säkert lyssna på dem. Sen är det ju inte helt nödvändigt att göra det heller, men för mig innebär de där 90 min i solstolen att det är sommar. Sedan jag blivit ensamr är det ännu viktigare, man måste ju försöka bryta vardagen lite.
   Kram

 10. Suck! Att folk inte kan respektera regler… Människan tror sig vara viktigare än naturen 🙁
  Tarja Halonen, vår f.d. president, var i Lovisa i går på besök då vi hade Fredsforumets 30-års jubileum. Hade du svårt att förstå vad hon sa eller var ämnet hon pratade om trist?
  Kram!

 11. Musikanta skriver:

  Hur vet man vilken som är rätt sida på stenen? Och varför får man inte bygga stentorn? Jag kommer ihåg hur lyckliga mina barnbarn var när det byggde var sitt för några år sen. Men de var förstås inte så höga.
  Tack för recensionen om Tarja H. Då ska jag inte lyssna på henne. Sven Melander däremot var mycket trevlig att lyssna på. Musiken slipper jag höra så mycket eftersom jag lyssnar på den förkortade versionen.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Om du ska lyssna på Mühlrad tycker jag att du ska välja versionen med musiken.
   Det är den ljusa blekta sidan som ska ligga uppåt.

   ”För varje stentorn som byggs flyttas stenar runt och strandvallarna ändrar skepnad. Klapperstenars formation och placering har fått sin plats av naturen och naturreservaten här har instiftas på grund av de här unika miljöerna. En omrörd struktur kan förstöra den upplevelsen”, så säger man på länsstyrelsen.
   Kram

 12. wiolettan skriver:

  Ibland kan dialekter och brytningar vara jobbiga att lyssna till, tycker jag. Måste anstränga mig lite extra för att höra och förstå.
  Roligt att hon spelade lyssnarvänlig musik.
  Stentorn. Jaa, ibland blir man mycket förvånad över att folk inte kan följa lagar och förordningar.
  Fin bild där med solen som återspeglar sig i vattnet.
  Kram och ha det bra.

 13. Elisabeth skriver:

  Tänk att så många har svårt förstå vad ett naturskyddat område är!!
  Tarja Halonen lyssnade jag också på. Hon spelade rolig musik och gav en del av sig själv som jag inte visste om.

Kommentarer inaktiverade.