Svartsöndagen…

…är det i dag, och det innebär att det är den enda söndagen på året när det är ok att arbeta, för annars ska ju vilodagen helgas. I Allnakku kan man läsa:

Det traditionella namnet på den sista söndagen före jul är svart sundagen, svarta söndagen. Till den söndagen städades det inte, men man gjorde julrent i den kommande veckan.

Svärmor och svärfar var baptister och speciellt svärmor var djupt religiös och att helga vilodagen var självklart, så det var inte ens populärt om jag tog fram en stickning eller ett broderi på en söndag. På en gård finns det ju mycket som måste göras varje dag oavsett om den är röd eller svart i almanackan. Djuren måste ju få sitt och sådd och skörd måste även det skötas på söndagarna om det är nödvändigt, men annars skulle det vara lugnt och stilla.

Nu är det bara 6 dagar kvar att skrapa, så rent statistiskt ligger jag risigt till. För att vara garanterad en vinst skulle jag behövt 9 dagar.

Svartsöndagen kom därför som en välkommen extra arbetsdag så där inför julen och jag brukade ofta baka pepparkakor den dagen. Nu har jag inget behov av några extradagar längre, för vardagarna räcker mer än väl till för det jag har att sysselsätta mig med.

Det är mulet och grått i dag, men jag ska nog ändå ta mig en promenad på förmiddagen. Igår blev det bara bilåkning, så jag har lite dåligt samvete.

Orkidén jag fick av Margaretha förra sommaren blommar så vackert igen.

Först var jag på kyrkogårdarna och ”när bilen ändå gick” åkte jag till Hemse och handlade och senare på kvällen var jag bjuden till Stenstugu på kvällsmat. Eva bjöd på härliga revbensspjäll och jag fick önska ungdomarna God Jul, för de åker till Sicilien på semester på onsdag och blir borta i nästan tre veckor.

Ha en vilsam Svart sundag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Seder o bruk, Stenstugu. Bokmärk permalänken.

22 svar på Svartsöndagen…

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vad intressant Ingrid! Jag har aldrig hört talas om Svartsöndag, men det låter som en bra anledning att ta det lugnt en dag inför det sista julstöket. Framför allt förr i tiden.
  Här lyser en blek vintersol och det är -1. Vi ska ta en promenad efter lunch, så vi får lite dagsljus på nosen.
  Vad skönt det låter för ungdomarna att fira jul på Sicilien, där de i alla fall får varmare än här.
  Ha en fin Svartsöndag!
  Varm adventskram,
  Lambergsfrua 🙂

 2. Kicki skriver:

  Du har alltid så mycket trevlig gammal kunskap att komma med som man inte haft en aning om.
  Tack för fint julkort! Jag kommer inte att skicka några i år.
  Kram/Kicki

 3. Håller med föregående kommentatorer: Du skriver alltid så mycket intressanta saker! Jag minns långfredagarna när jag var barn; då fanns det INGENTING att göra, allt var stängt. Mina föräldrar var inte religiösa, men det var den allmänna regeln.
  Här är det också grått och trist idag och det är svårt att motivera sig till att gå ut.
  I eftermiddag ska vi ha min syster och svåger på lite glögg och hembakta julkakor,det ska bli mysigt!
  Ha en fin 4:e adventsdag!
  Kram, Monica

 4. Geddfish skriver:

  Vad intressant! Jag är uppväxt religiöst och med att man inte fick arbeta om söndagarna. Men handarbete gick an.
  Ha nu en fortsatt fin Svartsöndag! För mig är den röd, jag gör inte så mycket, men har varit ute och gjort några korta ärenden.
  Kram, Gerd

 5. Ditt namn skriver:

  Håller med dig. Jag känner inte heller något behov av att arbeta idag. Svartsöndagen minns jag. Mamma jobbade så det var en hel del att göra den söndagen, dessutom var det ju både skoldag och arbetsdag på lördagen när man var barn. Långfredagen var lugn, det enda som gällde var att man var hemma och inte ute och for.
  Idag har vi i alla fall tagit en promenad och det var skönt, så nu är det skidåkning på TV som gäller (i vart fall för maken). Jag har tagit fram lussekatter och en extra kaka till kaffet eftersom det är 4:e advent.
  Ha en skön dag.

 6. Gunnel skriver:

  Svartsöndagen har jag aldrig hört talas om. Precis som du så har jag vardagar så det räcker till vad jag vill göra, så den här söndagen får nog bli en slappedag. Kram

 7. Znogge skriver:

  ”Svartsöndag” var något helt nytt för mig! Men visst behöver vi unna oss att koppla av.

  Det ser ut ungefär på samma vis på min kalender så det lutar väl åt att det blir en nitlott…

  Kram och trevlig fjärde advent 😀

 8. Skogsnuvan skriver:

  Tänk att åka till Italien den här mörka och ruggiga tiden. Det måste vara härligt för dom.

 9. anna/notonmusic skriver:

  Har heller aldrig hört talas om svartsöndagen. Idag är det svartsöndag året om, jag tror att det vore bra att återinföra lite vilodag, det som på modernt språk kallas återhämtning. Även om det var det tråkigaste man visste som barn – att inte få göra något alls – så fanns det förmodligen gammal klokskap i vilodagen. Svartsöndagen var säkert en desperat praktisk kvinnlig rationell lösning när dygnet inte kunde producera de där sista timmarna som behövdes! Kram på dig Ingrid och ha det underbart i Italien 🙂

  • Ingrid skriver:

   Visst var det någon mening med vilodagen. Ingen orkar och fungerar utan vila och avkoppling.
   Nu är det inte jag som ska åka till Italien, utan mina barnbarn, men de får det säkert hur bra som helst.
   Kram

 10. Beppan skriver:

  Jag är också uppväxt med arbetsfria söndagar – och långfredagar och juldagar….
  Min styvfar var kantor och spelade i kyrkan, vilket var det enda jobb som fick utföras.
  Jag fick inte ens ha kompisar att leka med på dessa dagar…..
  Svartsöndag var en ny lärdom!

 11. Charlotte skriver:

  Hej Ingrid ! Länge sedan jag skrev något. Minns tidigare år då du skrivit om svart söndagen. Undra om det är en Gotländsk sed,? då det verkar som fastlandsborna inte känner till svartsöndagen. Jag är inte uppfödd med den traditionen, men min mamma brukar omtala dagen, eller om det möjligen var min mormor som talade om svartsöndagen. I fjol frågade jag min svåger(som är från sörmland) om han kände till svart söndagen, men nej, han tittade förvånat på mig, någon svartsöndag hade han aldrig hört talas om. // Charlotte

Kommentarer inaktiverade.