Ta chansen – dö i köttcancer!

Hur kan det vara att journalisterna förutom att hitta på nya sjukdomar typ köttcancer inte kan skilja på innebörden i orden chans respektive risk?

Om den nya sjukdomen köttcancer kan man läsa i Expressen i dag och slutklämmen lyder:

Om du har svårt att klara dig utan animaliska proteiner på tallriken kan det vara en god idé att byta ut det röda köttet mot fisk eller fågel. Då minskar du, enligt studien, nämligen chanserna för att dö i förtid med 21 procent gentemot om du hade ätit rött kött.

Ta chansen, ät en biff, så kanske du dör i köttcancer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tänkt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Ta chansen – dö i köttcancer!

 1. Gunnar skriver:

  Ja det låter onekligen konstigt. Tror att denna felsägning är ganska vanlig.

 2. Agneta skriver:

  Hej på dig Ingrid !

  I artikeln står det ju risk rakt igenom utom i den sista meningen 😉
  Men jag håller med dig, chans/risk blandas vilt numer….liksom mycket annat!

  Jag såg detta på TV och det handlar om att risken för cancer ökar om vi äter en hel portion kött varje dag 7 dag/vecka och vem gör det? Men det står inget om stekt/kokt kött! Mamma sa alltid att man inte ska steka köttet så att det bildas en hård skorpa på, men hon sa aldirg varför det inte var bra. Det hade hon lärt sig av sin mamma o.s.v. Förr var det mest kokt mat, i alla fall hos oss. Kött hade vi ytterst sällan råd med när jag växte upp, det var för överklassen.
  Här sägs det inget om att kokt kött i är skadligt 😉
  ”Det ska va gôtt att leva….”

  Problemen vi står inför är väl att moder jord inte är så nyttig längre med ständiga nedfall fr. kärnkraft och utsläpp fr. div. anläggningar. Våra djur ska ju helst beta på en fin äng men är den så bra i dagens läge? Har ingen aning om vad fodret till djuren innehåller numer och hur mycket antibiotika dom får.
  Tror det är många faktorer som spelar in så inte katten är det nyttigare med varken fisk/kyckling.
  Det djuren får i sig får ju även vi och så har det alltid varit!

  Att äta det man tycker om är väl trevligast , oavsett ?
  Risker tar vi nog varje dag….trött blir jag på alla dessa studier som säkert gynnar någons….plånbok!

  Men detta kanske är ”förarbetet” inför ”odlat kött”….att skrämma livet ur folk och då lär vi inte bli så gamla inte…med eller utan kött på tallriken!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Visst kan man bli trött på alla dessa studier och rön som dyker upp med jämna mellanrum.

   Jag håller bestämt på att man ska äta av allting, fast i måttliga mängder förstås. Ingen mår i längden bra av att äta enligt alla de nya modedieterna.

   När det gäller kyckling och fisk kan man på Svt.se läsa att:

   ”Sedan 1995 har vi ökat vårt köttätande med tio kilo om året. Då ingår inte kycklingkött, vilket är ofarligt att äta. Varken fågel eller fisk ger ökad risk för cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar, enligt studien.”

   Man får tydligen gå över till fisk och kyckling, som tur är gillar jag bådadera och äter det rätt ofta. Sen får vi väl se hur länge det står sig att kyckling och fisk är ofarligt att äta 😉

   Förr, när vi hade vårt jordbruk igång slaktade vi ju både ungtjurar och grisar och då blev det väldigt mycket kött, för det var ju den billigaste maten – bara att plocka upp ur frysboxen eller salttunnan.

   Falukorv från affären var rena festmaten!

   Kram och en önskan om en god natt!

 3. Åsa! skriver:

  Köttcancer… Ja vad säger man, jag orkar inte med dessa kvällstidningar och den form utav journalistik som de ägnar sig åt. Suck säger jag bara!

 4. Ailas skriver:

  Är också otroligt trött på all denna osakliga journalistik, skriven på slarvigt språk. Dag efter dag basunerar de ut en massa fullkomlig smörja! Usch… snabba uppdateringar till varje pris, nej tack!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Lugn bara!
   Livsmedelsverket kommer nog snart med rekommendationer om hur mycket kött vi får lov att äta 😉
   Du minns väl 6-8 brödskivor om dagen…

 5. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Alla dessa sjukdommar som man kan få om man äter vissa saker. Man skall leva här och nu och man skall nog inte tänka så mycket, för livet kan ta slut så snabbt och det är väl synd om man inte har levt lite också. Så tänker jag i alla fall. Hoppas du har haft en fin dag min vän. Vilket gott väder vi haft i dag och lite värme fick vi också i dag. Helt underbart gott. Ha en fin kväll och en skön morgon dag. Kram Ac

  • Ingrid skriver:

   Du har så rätt Ann-charlott!
   Jag tror att vi ännu har lite känsla för vad vi ska äta för att må bra, om man inte har en godisskål på soffbordet förstås 😉 för det kan ju aldrig vara bra.
   Kram

 6. Bettan skriver:

  Ha ha ha ja ibland kan det allt bli bra tokigt =). Härlig bild som du bjuder på i lugnets tecken. Hoppas att du har haft en bra dag/kväll & att du ska få en god natts sömn när du finner din kudde. Kramis

 7. Inger Maryissa skriver:

  Lite trött blir man av alla varningar hit och dit om olika saker som är farliga
  Men själv äter jag ändå bara fågel ( kyckling ), fisk och ibland fläskkött, men det beror mycket på att min mage gillar det bättre
  och varierar med vegetariskt vissa dagar
  och kanske det är bra att äta så också…vet inte…
  kram

  • Ingrid skriver:

   Jag tror att man äter mindre rött kött när man blir äldre. Det är bara något som jag tycker mig ha märkt i min omgivning. Det blir mer och mer fisk och kyckling. Magen tycket bättre om det, precis som du säger.

 8. Elisabeth skriver:

  Språket förändras hela tiden. Ibland hänger jag inte med i den utvecklingen. Det gäller att tänka så för att inte bli alltför irriterad. Ha dé!

 9. Znogge skriver:

  Tack och lov är inte alla lika illa ute. Detta handlar inte om utveckling utan om brister i språket.

  Kram

 10. Jah Holis skriver:

  Jag, som jobbat länge i branschen, instämmer i att det går utför med språket i många tidningar. Ett liknande problem är svårigheten att skilja på ”tack vare” och ”på grund av”. ”Båten havererade tack vare hård sjö”. Men det är inte bara journalisternas fel. De (vi) pressas också av personalnedskärningar och ett närmast hundraprocentigt avskaffat korrektur (man litar hellre på opålitliga rättstavningsprogram i datorerna).

 11. Hejsan Ingrid !
  Jag läser inte längre några insändare eller nyheter över huvud taget. Slutade äta kött 2005, så från 2006 hur många % har jag vunnit i min överlevnad då.

  Sådant kan inte jag räkna ut.Minns 1993, var det farligt äta skinka och tomater ihop, det var cancerbildande.Kan vi tro på allt som skrivs ?

  Kram och ha en fin dag. Här skiner solen 4m/sek. lite kyligare än igår 1.5 +.

 12. Kicki skriver:

  Nog är det konstigt att det ena livsmedlet efter det andra inte duger som människoföda utan att vi ska riskera att dö av det.

  Jag är en riktig ”ordpolis”, retar mig på att jämnställa chans och risk likaväl som, på grund av respektive tack vare. ”Tack vare att det var halt så halkade jag”. Det var väl knappast nåt att tacka för.
  Riktigt vårväder här, även om det fortfarande blåser, änu varmare ska det visst bli närmaste dagarna.
  Kram/Kicki

 13. Suss skriver:

  Jag ser att du också är lite ordpolis. Jag blev tidigt varse att min far blev rejält upprörd över sådana där ordmissar och reagerar alltid när jag ser eller hör dylika.
  Dessutom blev jag lite skrämd också, för min son är den värsta karnivoren jag träffat på. Han skulle kunna leva på enbart kött och blir helt salig när han har får en stor köttbit som present, oavsett vilken sort det är. Med stor, menar jag t ex en rostbiff på 4 kilo o dyl. Han är säkert inte ens orolig över ”chansen” han fått, jag har inte frågat än, men jag vet svaret. KRAM!

  • Ingrid skriver:

   Säkert ligger det någonting bakom en sådan här studie och jag har rannsakat mig och inser att jag kanske äter för mycket kött jag också.

   Fast jag tror personligen, att det är bättre att äta rent kött, än att vräka i sig en massa charkuterier som man inte vet vad de innehåller.

   Din son klarar sig säkert!
   Kram

Kommentarer inaktiverade.