Tack så mycket, mamma!

Jag tycker att det känns rätt att ge en slant då och då till tiggaren utanför Konsum, men jag vet inte om jag vill bli kalla mamma av honom? Han är absolut inte min son och det är bara mina barn, som ska kalla mig mamma. Visserligen börjar jag bli gammal och man får väl finna sig i att bli kallad både det ena och det andra, men mamma till en rumänsk tiggare? Njaa….

Kan det kanske helt enkelt vara en kulturkrock? Det kan vara så, för jag kommer ihåg en episod för många år sedan, då jag upplevde något liknande. I augusti 1997 var jag med jobbet på konferensresa/kryssning längs den Turkiska kusten från Antalya till Marmaris och den sista dagen i Marmaris….

Pan Orama hette båten. Det var en vacker segelbåt, men den gick mest för motor.

….var vi på en marknad och när vi passerade där mellan stånden, blev jag hela tiden kallad för mamma av försäljarna. Visserligen kunde jag nog varit mamma till de flesta av mina arbetskamrater, men ändå? Fast jag skulle kanske inte tagit illa upp, för när jag tänker efter, så tror jag att de sade det av respekt för en äldre kvinna, men jag kände mig ju inte så. Jag kände mig inte en enda dag äldre än de 25/30-åringar jag gick och shoppade tillsammans med. Det är knepigt det där med ålder.

Det var för övrigt en helt fantastisk resa och en typ av resa som jag aldrig valt att göra själv. Jag blir ju alltid sjösjuk, men jag tog ett piller varje morgon och mådde hur bra som helst hela veckan, till och med en dag, när vi hade ett väldigt oväder och nästan alla låg helt utslagna i sina hytter, satt jag på akterdäck och tittade på de enorma vågorna, som sköljde in över båten och mådde hur bra som helst.

Det var tider det!
Nu är det andra tider och idag är det blåsigt som attan igen, men trots allt en 6-7 plusgrader. Jag har sanerat sovrummet ordentligt på förmiddagen och efter lunch var jag en vända till fots ner på samhället. Det var ostliga vindar, så jag blåste iväg till ICA på ett litet nafs, men det var inte riktigt lika lätt när jag skulle hem igen. 😉

Trevlig fortsättning på dagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Tyckt, Väder. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Tack så mycket, mamma!

 1. Znogge skriver:

  Jag tror det kan vara en kulturkrock! Jag blev kallad för det när jag hälsade på yngsta fröken när hon arbetade i Egypten.

  Här säger tiggarna bara ”hej” men jag går förbi…

  Kram

 2. Musikanta skriver:

  Jag tror som någon av dina kommentatorer på Facebook att det var av tacksamhet och artighet. I de länderna vördar man sina mödrar på ett helt annat sätt än här. Det har nog inte (bara) med ålder att göra. Men man får nog finna sig i – efter 70 – att bli betraktad som lastgammal trots att man känner sig mycket yngre…

  När min dotter jobbade extra med telemarketing på EU-center i Linköping var hon 16 år. Jag frågade vem som var chef. – Ja, det är en tant, sa hon. – Hur gammal är hon? frågade jag. – Så där 25 ungefär, blev svaret…
  Fantastiskt vacker båt i alla fall. Tur att du hade piller så du slapp att vara sjösjuk.
  Kram från Ingrid

 3. Kraft´n skriver:

  Ja det är inte lätt det där att vara så mycket äldre än man känner sig. Men att bli
  kallad mamma, nja. Men det är nog ändå kulturkrock. Ha ett bra slut på veckan.
  Kram/Anders

 4. Kraka skriver:

  Førstår precis. Jag vill absolut inte att någon annan æn min son ska kalla mig mamma.

  Kram

 5. Hillevi skriver:

  Det var nog artigt menat… och han sa ju inte ”mormor” åtminstone! 😀

 6. Skatan skriver:

  Jag blir ofta kallad mamma här: mana VaVa, thank youuu mana VaVa o s v. Det är helt klart av respekt flr min ålder … även om vi inte vill se oss som ”gamla”

 7. Kicki skriver:

  Jag säger som övriga ”talare”, det är nog bara av artighet, men jag förstår precis hur du känner det.
  Attan att inte kroppen längre vill vara i 30 -årsåldern, när man själv inte tycker att det är nån skillnad 😕
  Jag skulle inte ens våga chansa på en sån båtresa med min sjö/åksjuka. Tabletter eller inte.
  Kram/Kicki

 8. wiolettan skriver:

  Lite av en hedersbetygelse, av respekt till dig. Du ska känna dig glad och stolt.
  Tack för upplysningen och svaret på frågan om den lustiga ”fågelholken”. Fjärilslarver, helt suveränt, tack också för länken.
  Trevlig helg.
  Kram!

 9. Skogsnuvan skriver:

  Som sagt det var nog bara av respekt och artighet han sa så och det hade varit värre om du fått heta kärring eller mormor så ta det som det var menat. Ett ärligt ord. som används mer utomlands än här. Var stolt över det. Här finns det inte så många tiggare men det händer att någon sitter utanför affären en stund men då kommer det för det mesta någon och tar med sig dom hem eller på cafe och ger dom lite mat.

  • Ingrid skriver:

   Här sitter det tiggare utanför varenda livsmedelsaffär på hela ön. Det är nog inte många som bjuder hem dem, men visst finns det de som känner medlidande med dem.

 10. Lambergsfrua skriver:

  Jag skulle inte heller vilja bli kallad mamma av en främmande person – men som sagt, det var troligen bara för att visa respekt. Här har vi tiggare utanför alla olika ingångarna till shoppingcentrum, systembolagen och hamburgerierna.

  Vilken vacker båt du kryssade med. ”Segla längs turkiska kusten”, stod det i reklamen för en sådan kryssning, som vi gjorde för många år sedan. Men några segel såg vi inte till, den gick för motor hela tiden. Kanske lika bra det för annars vet ingen, vart vi hade blåst iväg 😉 Sjösjukepiller är väldigt bra att ha på en sån resa…
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 11. Inger Maryissa skriver:

  Jag ger också en slant till tiggare då och då……tycker så synd om dem att behöva sitta och tigga i ur och skur
  speciellt ömmar jag för kvinnorna, och ger speciellt till en kvinna här som jag fått lite kontakt med och vi brukar växla någora ord med varandra
  Jag blev också kallad: Mama / mamma av en manlig tiggare…
  kanske det är något de använder i deras hemland till kvinnor av någon orsak
  och tror också att det kan vara så att de säger så av respekt för lite älrdr kvinnor…..åtminstone äldre än de själva 😉
  kram

 12. Lollo skriver:

  Förmodligen betyder det något annat än det gör för oss svenskar … annars vore det bra underligt …
  Håller med dig fullt ut när det gäller det där med ålder. Det är en konstig sak, en märklig känsla, minst sagt …
  Kramis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *