Teknikens under

I dag var jag på sjukgymnastiken på förmiddagen och när jag kom därifrån lastade jag in dammsugaren i bilen, för att åka upp till Stenstugu och idka lite bilvård.

När jag skulle ge mig iväg fick jag för mig att jag skulle kolla funktion Navigation i min nya mobil. Jag matade in adressen, den letade efter en GPS och sedan guidade den mig hela vägen.

”Om 600 m sväng vänster, sväng vänster, forsätt rakt fram” osv och när jag var framme talade rösten om att ”destinationen ligger till höger, du är framme” och dessutom visades en bild av gården.

När jag sedan skulle åka hem gjorde jag likadant, matade in adressen till Odvaldsgatan och trodde att jag skulle bli guidad samma väg hem, men inte, då skulle jag åka via Värsendekvior, som i och för sig nog är närmare, men det är en liten kurvig väg där man måste köra sakta. Det var lite märkligt tycker jag!

Nog är den nya tekniken fantastisk. Samtidigt kan man förstå att bilförare, som helt förlitar sig på GPS och varken läser vägskyltar eller tänker själva, fastnar ibland 😉 Helagotland.se, Bilar offer för smal gränd .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Stenstugu och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Teknikens under

 1. Agneta skriver:

  Hej!
  Ja du, tekniken har sina nackdelar också. Läste om bilarna i Visby som du länkat till…
  Navigatorn räknar uppenbarligen ut närmsta vägen utan att veta hur vägarna ser ut……breda eller smala. En fara med detta, har det visat sig, är att många inte hittar längre i den egna staden. Att bara lyssna utan att se sig omkring är nog mindre bra. Kanske kan vara praktiskt på en helt främmande ort, men det är väl en smaksak.
  Visst var det underligt att du inte blev anvisad samma väg…!
  Kul att du testat i alla fall så att du vet hur detta fungerar.
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   All teknik har både för och nackdelar, men prästen, som vi hade när Åke begravdes, kom uppifrån Norrland någonstans och hade aldrig varit på Gotland innan hon fick tjänsten här och hon tyckte att GPS-appen i mobilen var ett otroligt bra hjälpmedel.

   Sen skadar det nog inte att även ha med en karta och ha lite koll på att inte tekniken lurar iväg en helt bortitok.
   Kram!

 2. Annika skriver:

  Ja, man får nog inte helt lita på tekniken. Det är kanske kortare väg men inte snabbare. Kram på dig.

 3. Ja du, någon GPS lär vi aldrig skaffa oss! Min gubbe säger nämligen att han alltid har ett med sig i bilen, nämligen undertecknad som hittar överallt. Jag älskar dessutom kartor och har jag bara varit en enda gång på ett ställe så hittar jag dit igen. Sen om det är på Gotland, i Stockholm, i London eller New York (som jag hatar), det spelar ingen roll. Har vi åkt en väg en enda gång känner jag igen mig – även om vi kommer från fel håll!
  Mitt lokalsinne har jag ärvt efter min far som också var otrolig på att hitta, vilket passade bra eftersom han var privatchaufför. Men jag har ju andra brister istället. T.ex. kommer jag aldrig ihåg ett namn, trots att jag kanske har träffat personen ifråga ett 20/30-tal gånger. Kan bli enormt pinsamt!

  • Ingrid skriver:

   Jag har också ett bra lokalsinne och har lätt för att hitta. Däremot har jag svårt för inte bara namn, utan också för ansikten. Jag kan träffa folk som påstår sig känna mig och jag har inte en susning om vem personen i fråga är. Det är verkligen enormt pinsamt!

 4. Hejsan Ingrid !

  Så Du vågade förlita Dig på GPS. Har ju hänt att man kan köra helt åt fel håll.

  Jag har också det i min mobil, kanske bra, ska testa någon gång om jag ska någonstans om jag är osäker på vägen dit. Hem hittar man alltid.
  Har förskräckligt dåligt lokalsinne.

  Ja tekniken går framåt men inte jag med den, så knäppt som det blev när jag skulle föra över fotona från mobilen till datorn, så blev tvärtom. Suttit och raderat bort alla tre åren.
  Tidsödande.

  Ha en fin Torsdagskväll.

  Krameling från Majsan Mi

  • Ingrid skriver:

   Nej inte förlitar jag mig på GPS. Jag vet ju vägen mellan Klintehamn och Stenstugu. Jag satt på Navigationen för att testa funktionen bara. Det var jättekul och man roar sig ju så gott man kan 😉

 5. Skatan skriver:

  Vi kör efter GPS:en i bilen … speciellt när vi kör utomlands och det är INTE vettigt att förlita sig helt och hållet på den. Det har vi bittert får erfara. Men om man är lite kritisk är det verkligen ett utmärkt hjälpmedel.

  Däremot har jag inte provat om det finns en GPS-”app” till min mobil men det finns det säkert 🙂

  Kram!

 6. Viola skriver:

  GPS har jag inte provat. Mobilen jag har är inte av senare modell och har inte så många funktioner. Men jag reder mig. Vi åkte taxi här hemma och chauffören använde GPS men enligt oss tog han en konstig väg. Kanske den närmsta men det är många rödljus så vi åker aldrig den.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  • Ingrid skriver:

   GPS:en bryr sig nog inte om rödljus och sånt, så det kan nog bli en senväg även om den är kortare och visst var det märkligt att jag inte skulle köra samma väg hem??

 7. Anita Brehlin skriver:

  Ja inte kan man lita fullt på dom där grejorna. Här hamnade en av våra åkare ute på en väg som varit nerlagd i minst 20 år och hamnade på en bilmack som jag minns fanns när jag gick i skolan så där i början av 60-talet.

  • Ingrid skriver:

   När jag aktiverade tjänsten fanns det en varning med, där det stod att man måste använda den med förstånd och att den har sina brister, vilket det ju finns bevis för. Din kommentar t ex 🙂

 8. Raija skriver:

  Den nya tekniken är fantastisk på många områden. Jag blir ofta irriterad på rösten som säger att jag ska göra en u-sväng, när jag valt en annan väg än GPS:en rekommenderar.

 9. Kia skriver:

  Vilka möjligheter den nya tekniken ger oss….men det tar lite tid innan det nya fastnar.
  Nu önskar jag dej en riktigt fin vårhelg och tack för allt trevligt du visar på din blogg!
  Jag gillar att gå in här.
  Kia

 10. Ama de casa skriver:

  Jag blev jättesur när Anders skaffade GPS. Kände mig detroniserad som kartläsare…
  Fast nu tycker jag att den är jättebra 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *