Tiggarturism

Idag har det varit ännu en härlig sommardag och jag har njutit i fulla drag. Det gäller ju att passa på, för inför morgondagen ser det inte lovande ut, men i och för sig behövs det regn. Det är till och med så att gräset börjar lida av torkan.

I förmiddags putsade jag fönstret i köket och sedan åkte jag en tur med bilen och var bland annat på kyrkogården i Fröjel och då såg jag att bönderna håller på att pressa hö. Så det är som vanligt, den ena vill har regn, den andra solsken.

Penséerna i lådorna på både båda gravarna är hur fina som helst ännu, så det var bara att plocka bort utblommat och fylla på lite vatten i lådorna så klarar de sig ett tag till. Det blir nog lagom att sätta nya plantor till midsommar.

I eftermiddag har jag solat och läst, läst och solat och nu har jag snart läst ut den sista av Towan Obradors böcker, som jag tycker väldigt mycket om. Hon har ett väldigt vackert poetiskt sätt att skriva och det gör att man läser varje mening, varje ord. Det går inte att slarva sig igenom de här böckerna, de röner verkligen till eftertanke.

Sen har jag fått ett recensionsexemplar av en bok som heter Gi-mat, Träning & Hälsa, Viktcoach för seniorer . Boken är skriven av Ulrika Davidsson och Malin Schulz och är utgiven på ICA Bokförlag. Boken är väldigt vacker, men härliga bilder och många intressanta recept, som man väl nästan måste prova på innan man kan uttala sig om boken. 😉

Och så läser jag i helagotland.se att det har dykt upp tiggare i Visby och att polisen håller på att undersöka fenomenet tiggarturism.

Organiserat tiggeri?

Roger Nyd, chef för ordningpolisen i Visby, säger att det finns risker med att skänka pengar till tiggare, och rekommenderar att man använder sig av hjälporganisationer istället om man vill ge till välgörenhet.

– Risken är att vi får en växande tiggarturism annars. Man vill hjälpa den som tigger men det blir andra som tjänar pengar på det.

Det är nämligen inte alltid den som tigger som får pengarna i slutänden.

– Frågan är ju om det är organiserat, om det är någon bakom som tjänar större pengar på det. Det är såna frågor man måste ställa sig själv innan man bestämmer sig för att skänka pengar, säger Roger Nyd.

Dagens ordspråk röner till eftertanke med anledning av irritationen över tiggeriet:

Retar du upp dig på ting som är små så är du väl inte större än så.

Ha en fin fortsättning på onsdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Tyckt. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Tiggarturism

 1. Znogge skriver:

  Ofta ligger det organiserade ligor bakom tiggeriet och dem vill vi inte stödja. Har sett det även i stora staden så det är ett fenomen som sprider sig mer och mer i Sverige!

  Kram

 2. snawitz skriver:

  Bara att beklaga – ja att alla andra tydligen har toppenväder.
  Stockholm har haft runt +20 de senaste dagarna, men det är ingen direkt sommarvärme.
  Gnäll, gnäll.
  Nu börjar de rumänska tiggarna springa på pendeltågen igen. Så man undrar hur de har överlevt sen förra året – kanske de har levt rena lyxlivet!!

  Önskar dig en fortsatt bra dag
  Kram/Susanne

 3. Lambergsfrua skriver:

  Det där med kost är ett intressant kapitel oavsett vilken ålder man befinner sig. Vi såg ett program från Vetenskapens värld, där man seriöst hade undersökt nyttan med att fasta med jämna mellanrum. Att fasta fyra dagar varannan månad kändes alltför jobbigt för försökspersonen. Däremot fungerade 2 dagar i veckan och med fasta menades inte att man måste dricka olika avkok. Man fick äta 500 kalorier och de andra dagarna mer förstås.

  Det mest förvånande var att försökspersonen förbättrade sina värden rejält, både kolesterol, blodsocker och blodtryck.

  Om du är intresserad visas det på SVT Play till den 17 juni. http://www.svtplay.se
  /vetenskapens-varld

  Önskar dig en riktigt skön kväll!
  Varm och solig kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Min syster håller på med den där 2-dagarsfastan och det funkar jättebra för henne. Jag är väl inte direkt överviktig, men det är ändå lockande att prova…
   Kram!

 4. Det är ett jäkla ofog…alltså det där med tiggeri! Skulle ALDRIG ge en krona till dom!! 👿

 5. Glömde att säga att dom ”utslagna” som säljer tidningar, dom köper jag däremot gärna från. Dom jobbar ju….. 😆

 6. Mien skriver:

  Jag tycker den där GI-maten och LCHF-maten är jättegod. Ibland tror jag att det är det som är lite av problemet….

 7. Raija skriver:

  Har läst en del om det organiserade tiggeriet. Här i stan har vi än så länge sluppit det, vad jag vet, för jag har i alla fall inte drabbats av tiggare. Men det är otäckt när de använder barn som tiggare.

 8. wiolettan skriver:

  Jag hörde också att sämre väder var att vänta så då gäller det att passa på att få lite frisk luft och D-vitamin.
  Nu blir jag lite nyfiken på böckerna du nämner. Kanske något för mig.
  Detta med tiggeri har vi ju mycket av här i storstan. Jag har så svårt att gå förbi dom, eller blunda då de kommer med utsträckta händer på tunnelbanan. Min man säger att jag gör fel som ger pengar ibland, ja kanske det. Men, det är rysligt svårt att se.
  Kram till dig.

  • Ingrid skriver:

   Jag tror att din man har rätt, man ska nog inte ge dem någonting, för det är organiserade ligor som drar runt och försöker lura oss godtrogna att ge dem pengar.
   Kram

 9. Birgitta skriver:

  Låter som om du hade en härlig dag. Förutom fönsterputsningen då. Usch, jag MÅSTE ta tag i det snart. Men de är så enormt stora mina fönster, så jag drar mig för det.

  De där tiggarna ÄR organiserade. Vi har såna i vartenda gathörn. Såg en man som stod och darrade och lutade sig mot en käpp med en mugg i handen med småmynt. Jag trodde han skulle ramla. Jag stod och väntade på bussen så jag hade ögonen på honom ett bra tag. Tänkte att jag skulle få ringa ambulans snart för han skulle dråsa i backen.

  Döm om min förvåning när han såg sig omkring och snabbt tog sin käpp och promenerade friskt och raskt därifrån. Troligen till ett annat gathörn. Så trist. Jag lägger aldrig nånsin pengar i deras små muggar. De får inte behålla dom i alla fall.

  Ha en fin dag UTAN tiggare.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det är ju så hemskt tråkigt att se de här människorna och visst kan det väl finnas de som har det svårt, men det måste finnas bättre sätt att idag välgörenhet än att lägga pengar i deras burkar.
   Här på Odvalds slipper vi inte helt undan, för häromdagen kom det en tjej som påstod sig vara döv och ville sälja tavlor. Hon kom inte in om man säger så. 😉
   Kram

 10. Eleonora skriver:

  Stora Staden har verkligen drabbats av tiggare. Man tror tydligen att det är ligor som skickar ut tiggarna och att det sammantaget kommer in rätt mycket pengar. Men urtrist är det att se unga människor som sitter hela dagarna och skramlar med en MacD-burk. Även inne i tunnelbanevagnarna stryker tiggare. En del spelar dragspel eller fiol – hellre än bra – just sådan musik man INTE vill höra i en slamrig tågvagn.

  • Ingrid skriver:

   Jag såg ju en del av de här tiggarna när jag var i Stockholm för ett par veckor sedan, men här på Gotland ser vi inte mycket av dem, det är bara så här på sommaren.

   Kram!

 11. Ja, nu har väl torsdagsregnet nått er och oss når det i kväll.
  Men i dag har vi soligt och fint, inte så väldans varmt men skönt ändå.

 12. Rigmor skriver:

  Såg inga tiggare när vi var i Visby. Men de kanske kom med en senare båt…Däremot är det rätt många i Örebro, och där har polisen varnat att det är ligor, och det mest smaklösa är att de använder barn som de skickar fram, ibland i trasiga skor, så man ska tycka riktigt synd om dom. Det gör man, men inte för det rätta ändamålet, utan för att det finns vuxna som utnyttjar dom så skamligt. Verkar svårt att komma åt i alla fall.
  Här är det en regnig dag, och dom som har potatisen i jorden säger att det behövs…
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   De där tiggarna har dykt upp nu de senaste dagarna. När jag var i Visby i tisdags syntes de inte heller till.
   Det är uppenbarligen organiserade ligor och det enda man kan göra för att bli av med dem är att inte ge dem ett öre. Varken till barn eller kvinnor.
   Kram!

 13. Inger Maryissa skriver:

  Här i Stockholm finns det många som går omkring i T-banan
  eller sitter utanför och på andra platser och tigger
  Jag brukar inte ge något eftersom jag inte är säker på att pengarna hamnar i rätt fickor
  kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *