Tisdagstema – Hemmagjord

Tisdag och nytt tema. Den här veckan tänkte jag att vi kunde ta temat “hemmagjord”. Fina, fula, speciella saker. Fram med kamerorna bara och fota!

På en en sån här gammal gård finns det en hel del hemmagjort och jag valde att visa den här träskålen. Jag har en till, som är lite mindre och en aning oval i formen.

Min svärmor, som var jätteduktig på att baka gotlandslimpa, använde de här skålarna till att jäsa den blivande limporna i. När de var färdigjästa välte hon ur dem ur skålarna på en plåt och så in i ugnen med limporna. Sen knådade hon till nästa två limpor och la dem i träskålarna för jäsning.

Jag vet inte alls hur gamla skålarna är, vem som gjort dem och vad de ursprungligen skulle användas till, men hemmagjorda är de absolut.

Fler som visar hemmagjorda saker hittar du HÄR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Tisdagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Tisdagstema – Hemmagjord

 1. Kicki skriver:

  Ja, hemmagjort har jag nog en hel del av, inte minst ungarnas alster som gjordes i skolan.
  Förutom alla mattor som jag vävt så har jag en hel del broderade dukar, nåt som jag gärna höll på med när jag var yngre och innan synen blev för dålig för sånt pill.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Ja, tänk så man höll på med stickning och broderande, det finns hur mycket som helst i lådorna. Jag hade ischias en sommar och då låg jag i sängen och virkade två stora runda dukar, dem hade jag ju också kunnat visa 😉

   Och så barnens alster förstås. Jullådan innehåller en hel del hemmagjorda grejor.

 2. Sirpa skriver:

  Ja, det blir ju hemmagjort i dubbel bemärkelse då brödet som bakats och jäst i dessa skålar också var hemmagjort….. kul med gamla grejer!

 3. Helena Kulle skriver:

  Ja så mkt man gjorde själv förr i världen. Nu köps det nytt mest hela tiden. Det är finns med ”gamla” saker tycker jag..lite historia och funktion i ett 🙂
  Ha en fin dag.
  /Helena

 4. Så vacker – och hemmagjord!
  Ha en underbar tisdag.
  Kramen.

 5. Anki skriver:

  Vad kul att ha så gamla saker sparade!

 6. Pialotta skriver:

  Jag gillar de gamla, hemmagjorda redskapen sedan förr.. riktiga hantverk och va glad du att du har denna skål i dina ägor:) ha de gott Ingrid:)

 7. Cecilia Artista skriver:

  Så vacker den gamla enkla skålen är och säkert mycket gammal. Spara den väl och baka gärna lite mer matbröd i den – det är den ju gjord för. Vackert!

 8. Beppan skriver:

  Vackert bruksföremål!!! Syns att bunken är välanvänd.

 9. Så underligt, jag kom att tänka på när en kusin till Mamma skulle fira Jul med oss.Vi kallade henne Faster Vera, skånska.Hon hade en stor skål med tillhörande klot, som hon gjorde skånsk senap i. Minns att vi ungar fick försöka, men klotet stannade inte i skålen utan for ner på golvet.Det var teknik.Hon satte skålen i knät. På gammalt hederligt sätt.

  Jo, Du fick rätt riktigt snö-oväder fick vi här och det håller på än.

  Kram Majsan

 10. Erik "Semlan" skriver:

  Ett vackert bruksföremål som denna skål fyller mitt hjärta med värme. Att kunna använda en skål som denna gör säkert att brödet smakar ännu bättre. 🙂

 11. Pysselfarmor skriver:

  Välanvända baktråg och skålar är så vackra….den har patina!

 12. Lisa skriver:

  Gamla saker är alltid så vackra när de ser ut såhär tycker jag!

 13. Tove skriver:

  Fint med gamla hemmagjorda ting. 🙂

 14. margareta wårenius skriver:

  Verkligen en mycket vacker träskål, som dessutom har slitna ärr!

  margareta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *