Tjugondag Knut ska julen ut

Julen bar jag ut tidigare i veckan en solig och fin dag, så jag gick händelserna lite i förväg, men jag kände för det just då. I dag är det mulet och gråkallt och jag fryser. Det är kallt i lägenheten och jag sitter med en ylletröja plus en ylletröja till och så en väst ovanpå det och när jag sedan ser på tv tar jag en poncho ovanpå allt det andra och en fleecepläd över benen. Frågan är om jag ska stå ut tills det blir vår, eller om jag ska skaffa mig ett extra element?

När jag nu har en så fin bil ska den ju utnyttjas, så i förmiddags tog jag en sväng upp på kyrkogården för att hälsa på Åke. Jag skulle givetvis haft nya ljus till gravlyktorna med mig, men tände några inne i kyrkan i stället.

Det fick bli några ljus i dag för Åke och hans anhöriga

Ännu finns det rosor som envisas

Namnet Knut är nog inte så vanligt längre, men jag har i alla fall haft en farbror som hette det. Knut Svanborg bland vännerna kallad ”Knoppen” och han var lärare i Klinteskolan när jag gick där. Farbror Knut började utbilda sig till gymnastikdirektör, men en skada gjorde att han fick lägga de planerna på hyllan. I stället reste han ut i Europa och fick anställning som privat massör hos en förmögen familj i Wien. När han kom hem därifrån började han utbilda sig till lärare i Växjö och när han tagit sin examen började han sin yrkesbana i Hejde skola och efter några år där fick han en tjänst i Klinteskolan och där blev han kvar till pensioneringen.

I femte klass hade jag min farbror Knut som lärare.
Den lilla trumpna mörka flicka tre från vänster i mittenraden, det är jag det.

Jag tyckte väldigt mycket om min farbror Knut och kände aldrig att det var några problem att ha honom som lärare. Familjen i Wien höll han kontakten med och han lovade mig och kusin Göran att vi skulle få åka med honom till Österrike ”när vi blev stora”. När vi väl blev det, gick jag och gifte mig och skaffade barn, så det blev ingen resa för min del, men han höll sitt löfte till Göran.

Trevlig Tjugondag Knut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fröjel, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

18 svar på Tjugondag Knut ska julen ut

 1. Znogge skriver:

  Även om det är några år sedan så kan man se att det är du! Här åkte det sista av julen ut i dag men utomhusbelysningen får kanske sitta kvar ett tag till. Om jag får bestämma i alla fall 😉

  Kram

 2. Hejsan Ingrid !

  Visste redan innan jag läste vem som var du, minns att du berättat att du var mörkhårig.
  Lever alla på fotot utom Farbror Knut då förståss, min lillasysters svärfar hette Knut .Han föddes harmynt, likaså han enfödde son, som blev min lillasysters man.
  Hur lever livet med dig på din kära Ö. Inte tycker jag du ser trumpen ut, du är så söt.

  Tur vi kan följa varandra på fejan, fast jag är inte inne mer än att jag skriver lite här och var jag ser på startsidan. Och kolar aviseringarna. Bloggarna ligger och väntar på mina ord. Ingen lust än att följa det gamla spåret.

  Alltid finns det någon liten tomte som gömt sig kvar, men vad gör det.

  Kram Mi

  • Ingrid skriver:

   Nej, av de jag vet något om är 6 stycken avlidna.
   Jag tror att jag lyckats få bort alla tomtar, men man vet aldrig. Rätt vad det är kanske det kommer någon framkrypande. 😉
   Kram

 3. Iréne skriver:

  Min pappa hette Knut Otto, och var nummer åtta i en syskonskara på nio.
  Jag har inte städat ut julen än, men jag har plockat ihop tomtar och änglar så de ska ner i sina gömslen till nästa jul.

 4. Ja, namnet Knut är nog inte så vanligt idag. Men jag har faktiskt en väninna, vars man heter Knut! Och min storasysters svärfar hette det, så några känner jag till med det namnet.
  Jag tycker att du är jättesöt på ditt klassfoto, vilket fint hår!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Tack Monica! Jag tycker ju att jag hade en väldigt dålig hållning och så ser jag så sur ut, men jag tyckte inte om att bli fotograferad och det gillar jag inte nu heller. Jag är inte alls ”fotogenisk”.
   Kram

 5. Kraft´n skriver:

  De säger ju att världen är inte så stor. Gick på skogsbruksskolan vid Hejdes -62 – 63 och då hade vi Knut Svanborg som lärare i en del ämnen. Tror det var svenska, annars var det Bernt Lagergren o Ingvar Norrby vi hade i de andra skogliga ämnena. Kram, Anders.

  • Ingrid skriver:

   Där ser man! Att du också har haft farbror Knut som lärare! Bernt Lagergren bor här på Odvalds han också och han och hans fru är också med i SPF Klinteorten, så dem har jag ofta kontakt med.
   Kram.

 6. Lambergsfrua skriver:

  Ja vi plockade också bort julen redan på Trettondagen, men jag får väl erkänna att ljusslingan på balkongräcket lyser ännu. Den är fin, men tas bort så fort vi får en liten solgnutta som kan värma frusna fingrar tar vi bort den. Allt som har med julen att göra, känns mossigt och helt ute nu.
  jag läst ditt inlägg om bilbesiktningen och förstår ju att du nu känner dig stolt och glad över din lilla pärla (f.d. skitbil).
  Jag känner ju inte någon på ditt skolfoto (utom dig förstås), men gläds åt att se barnens kläder och frisyrer. Det är nostalgi av stora mått. Tack för att du visade det!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag satt och tittade på det där kortet och förfärades över hur många av mina gamla klasskamrater som inte finns med oss längre. Det känns onekligen lite ruskigt.
   Kram

 7. Musikanta skriver:

  Har en granne som har ett litet barnbarn som heter Knut. Men det är ganska ovanligt ändå nu för tiden. Kul att se gamla klassfoton där samtliga flickor alltid har klänningar eller kjolar på sig. Undrar om några små skolflickor någonsin har en klänning på sig till vardags? Men när det är fest eller konsert klär sig yngsta barnbarnet alltid i klänning – gärna med mycket rysch och pysch och volanger i kjolen.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Jag känner ingen liten gosse som heter Knut, men en hel del äldre farbröder.
   Jag använde alltid kjol eller klänning när jag var barn. Långbyxor kom inte förrän man kom upp i tonåren.
   Kram

 8. Gunnel skriver:

  Din farbror verkar ha levt ett spännande liv. Minns också att alla skolfoton togs utomhus förr, och det var alltid så fint väder….eller det är bara som jag inbillar mig? Kram

 9. Lena i Wales skriver:

  Jag tror att namnet Knut är på väg tillbaka. En liten släkting på knappt ett år bär detta namnet.
  För mej åkte julen ut för ett bra tag sedan,men så började den tidigt också.
  Önskar dej en skön söndag!

Kommentarer inaktiverade.