Tobaksfria veckan

Tisdagen den 18 november| 22:30 | 5°, blåsigt | -1,04%

På Gotland snusar var tredje man dagligen och det är den klart högsta andelen i Sverige och därmed i världen! Ett världsrekord som det inte är mycket att skryta med. Gotland har länge legat högt, nationellt sett när det gäller bruk av cigaretter och snus. Gotländska kvinnor snusar mindre än riksgenomsnitten, men snusandet bland männen har ökat lavinartat och nu räknar man med att 32% av dem snusar dagligen. Dessutom är det vanligt att man både röker och snusar. Ett av målen med Tobaksfria veckan är att få butiker att sluta visa tobaken öppet. Man hoppas att man genom att “gömma” snus och cigaretter, successivt ska förändra befolkningens – främst de ungas – attityd så man ser tobaken som mindre självklar och inte lockas lika mycket av den.

Själva har vi slutat röka och det är länge sedan, över 35 år faktiskt och det är vi väldigt glada över. När vi var unga var det ju rökarnas gyllene tid. Alla rökte överallt och var som helst. När jag var gravid och ammade höll jag alltid upp, men började igen. Likadant gjorde jag när vi fick vår yngste son, men upptäckte att det gick bra utan cigaretter, så då var det ju bara att låta bli. Dessutom hade “jakten” på rökarna börjat och att stå ute och frysa och bolma? Nej, då fick det hellre vara! Och sedan slutade maken något år senare.

På förmiddagen i dag var vädret någorlunda, så då var jag ute och grävde några rader i trädgårdslandet. Det är ganska tungt, så jag orkar inte så stor bit i taget, jag gör det i etapper. På eftermiddagen har jag har varit på Kupan och jobbat. Vid tretiden började det regna och storma alldeles förfärligt, så då hade vi nästan inga kunder, för de vågade sig väl helt enkelt inte ut. Men det fanns mycket annat att göra så tiden gick fort ändå. Nu är det allt julpynt, alla juldukar, lusselinne, adventsstjärnor och annat som ska fram. Och det märks att julen närmar sig för alla julgrejor går åt i rasande fart. Och nu närmar det ju sig – åtta dagar på söndag är det första advent!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Förvånande, Kropp och själ, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *