Toftagården – Utflykt till Roma

Vilken trevlig eftermiddag vi hade igår på Toftagården! Maten var helt otroligt god med en härlig grönsakssoppa med brödkrutonger som inledning och sedan rimmad oxbringa med rotsaker och pepparrotssås. Det var länge sedan jag åt något så gott och så väl smaksatt!

Mertil Melin höll ett väldigt intressant föredrag om sin karriär som militär och på senare år Hovstallmästare. Han åkte som 17-åring till Boden och där blev han kvar i många år och hade en lång och framgångsrik karriär. Att han tog värvning och blev militär var fadern en del orsak till: ”Mats ska ha gården, du får skaffa dig en annan försörjning”, var det bistra beskedet och då gav han sig iväg hemifrån. Mats var hans storebror och det är klart att det var äldste sonen som skulle ha gården. Det var hårda bud på den tiden! Jag länkar till Wikipedia om det är någon som vill läsa mera om honom.

Han berättade också om sitt ovanliga förnamn. När hans mamma väntade honom ville hon att han skulle ha ett namn på M precis som storebror Mats och en dag läste hon en artikel i GA om prins Bertil och på ett ställe hade tryckfelsnisse varit framme och döpt om prinsen till Mertil och då bestämde hon sig för att om hon fick en son till skulle han heta Mertil.

Mertil Melin var Hovstallmästare och chef för H.M. Konungens Hovstall 2003-2015 och berättade om hur han arrangerat korteger under tre bröllop och vid många andra tillfällen. Arrangemang som kräver en minutiös organisation för att allt ska fungera. Han visade bilder och filmer från bland annat bröllopskortegerna.

Ute sken solen både när vi åkte till Tofta och när vi åkte hem, men i dag är det annat på väderfronten, för i dag regnar det igen. Jag har varit i Roma för att göra ett besök på Sparbanken och hade med mig en bekant från Klintehamn, som också hade ett behov av ett bankbesök. När vi klarat av det ”gjorde vi” Roma och handlade både på Elgiganten och ICA. Man får ju passa på när man är på ett ställe där det finns såna begivenheter.

Gravprydnader köpte jag också, men inte i Roma, utan det väntade jag med tills jag kom till Klintehamn. Man måste ju gynna Suderviljan.

När vi kom hem till Klintehamn igen var det dags för lunch och då frågade min kompis om hon fick bjuda mig på lunch på Hamncaféet och det kunde jag ju inte tacka nej till. Det var kalops på dagens meny och den smakade mycket bra. Ute vräkte regnet ner, så vi tog oss en kopp kaffe efter maten också medan vi väntade på att man skulle kunna gå ut.

Nu har jag tvätta håret och ska snygga till mig lite, för om drygt en timme kommer Claudio och hämtar mig. Ikväll ska vi till Visby och förlusta oss tillsammans med föreningen Italiens vänner Gotland. Enligt inbjudan blir det samkväm och filmvisning (lite mat, mycket prat och lagom med dryck).

Det låter väl trevligt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat, SPF och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Toftagården – Utflykt till Roma

 1. Znogge skriver:

  Kan tänka mig att det var ett mycket intressant föredrag! Vilket märkligt namn men ibland kan slumpen ställa till det riktigt bra. Härligt när man får så vällagad och god mat när man äter ute. Kalops lät verkligen inte fel det heller. Det är en av mina favoriträtter så länge köttet är av god kvalitet.

  Kram och god kväll!

 2. Det var värst vad du är i farten! Den ena begivenheten efter den andra! Och du verkar ha det så trevligt med underhållande föredrag, god mat och trevliga vänner!
  Hoppas att du får en trevlig kväll ikväll också!
  Kram, Monica

 3. Ja, Mertil är inget vanligt namn 🙂
  Trevligt att du hade en bra dag – du har mycket för dig!
  Kram!

 4. Laila skriver:

  Det var en fin eftermiddag med god mat och trevligt föredrag. En vinst på lotteriet blev det också.
  Ha en trevlig kväll i kväll.

 5. Skogsnuvan skriver:

  Så ni har kvar banken hos er i alla fall. Här drog dom in den i somras och nu har vi 10 mil till närmaste bank. Det verkar regna mycket hos er också. Det har det gjort så det är blötare än på våren och det forsar i bäckarna men jag är nöjd så länge det inte blir snö. Nog förstår jag att du får trevligt ikväll. Det skulle vara något för mig som älskar italien men jag ska i alla fall göra en italiensk kycklinggryta som jag hittade recept på i Östersundsposten

Kommentarer inaktiverade.