Torka aldrig tårar utan handskar

Igår kväll gick första delen av Torka aldrig tårar utan handskar med manus av Jonas Gardell och med Simon Kaiser som regissör. Jag trodde inte att jag skulle orka se den, men den har ett viktigt budskap om en del av vår samtid, som Jonas Gardell inte tillåter oss att glömma och jag tror att det är fel att sticka huvudet i sanden och försöka förtränga vetskapen om den farsot som tog så många unga mäns liv på 80-talet.

Simon J Berger (till höger) är suverän i rollen som Paul. ”Du vet väl att du är homosexuell?” säger Paul till Benjamin (Adam Lundgren) – och bitarna faller på plats för honom. Nu vet han varför han känt sig annorlunda och utanför och han lämnar Jehovas Vittnen, vars församling han tillhör.

På en julfest hos Paul träffas Benjamin och Rasmus (Adam Pålsson) och de vandrar ut i julnatten hand i hand. Det gjorde ont att veta vad de två unga vackra pojkarna sedan kommer att få gå igenom…

Jag trodde inte att jag skulle kunna sova efter att jag hade sett det här avsnittet, men det var inga problem alls. Jag somnade och sov längre än jag brukar göra. Mentalt utmattad kanske! 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i TV och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

31 svar på Torka aldrig tårar utan handskar

 1. Astrid skriver:

  Ja den hade ju jag tänkt se men glömde det. Skönt att du kunde sova

 2. Lambergsfrua skriver:

  Det är en mycket sevärd serie och mycket bra skådespelare. Mannen i Mitt Liv har svårt för Jonas Gardell, ”som alltid drar ner byxorna” men man måste ju skilja på hans verk och när han framträder själv. Tycker inte MiML;)
  Jag ser fram mot nästa avsnitt även om det är både skrämmande och sorgligt.
  Jag är glad att du sov gott i alla fall.
  Varm kram,
  Lambergsfrua

 3. Raija skriver:

  Såg inte filmen, men ska göra det på svt-play. Maken ville titta på en deckare, som också var väldigt bra. Men en sån här film är viktig och det är bra att den visas, så fler kan se den.

 4. Karlavagnen skriver:

  Den var väldigt bra och jag ska se fortsättningen, även om jag bävar för den. Går på SVT world (svensk tv för utlandssvenskar).

 5. Åsa! skriver:

  Jag står i kö på biblioteket för att låna boken, kanske jag ska ta mig samman och se programmet på SVTplay.

 6. Suss skriver:

  Jag mitt nöt, såg den inte och nu måste jag försöka komma ikapp innan nästa gång. Jag tror den är hur bra som helst och visst är det viktigt att visa denna del av livet också. Kram!

 7. Rigmor skriver:

  Jobbade så jag missade den, men av vad jag förstod av samtalet över frukosten i morse på jobbet…så ja helt klart sevärd, och absolut nödvändig!! Nu kan man tro att med tiden har det förändrat sej, men kanske inte så mycket som man hoppas och vill tro…Hoppas att folk kommer att se det vackra i den också!!
  Ha det så gott!!
  Kram kram

 8. Inger Johansson skriver:

  Hejsan!
  Tack för namnsdagsgrattiset och GRATTIS själv på namnsdagen!!!
  Jag har faktiskt blivit uppvaktad både av syjuntan och med sms. Det är jag inte van vid för min numera avlidne bror fyllde år samma dag och då firade vi ju honom.
  Kram Inger

 9. kajsastina skriver:

  Jag hade somjag berättat börjat på boken, så när det var dags tittade jag på avsnittet och det ångrar jag inte. Så välspelande skådespelare i en så dramatisk pjäs var detlänge sedan jag såg. Visst är det sorgligt och jag blev också berörd. Ett viktigt tidsdokument fån en id som vi inte får glömma. Jag fick också veta hur det kärlek uppstårmellan två unga homosexuella män. Scenen där de går under fallande snö trevande samtalar är vacker och rörande. Jag läste på eftermiddagen halva boken och dramatiseringenföljer den väl. sedan kommer två böcker till.
  Trevlig resa, om du inte edan har åkt.
  kram

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att du tog mod till dig och så programmet. Det var ju så bra, skrämmande, sorgligt och vackert på en och samma gång.

   Tack, jag åker på lördagmorgon. 😀

 10. Syster Kerstin skriver:

  Jag stack huvudet i sanden.

 11. Birgitta skriver:

  Jag var ju med i Sthlm på den tiden. Jobbade på inneställen som croupier och lärde känna ganska många killar som dessa. 1981 var det fullt accepterat att vara gay på de krogar jag jobbade. Men gemene man hade ännu inte riktigt accepterat. Flera av dom jag lärde känna drabbades av samma öde. Så sorgligt. Så det var lite med fasa jag satte mig framför tv:n. Tårarna rann redan i de första scenerna.

  Kommer inte missa nästa avsnitt. Men som alltid tror jag boken är bättre, men den hann jag inte ens köpa innan serien startade.

  Kram

 12. Eva Henriksson skriver:

  Mycket gripande och bra men jag vågade inte tro att jag skulle somna efter detta, så jag såg det dagen efter.
  Adam Pålsson har jag sett på en konsert och han är en jätteduktig sångare också-full av känsla och så söt…..Svårt att tåla att han dör i serien….
  I Rikard wolffs bok framgår ju att det var en gräslig tid för homosexuella. Rikard har sjungit mycket om det. Pojken på månen t.ex.

 13. Skogsnuvan skriver:

  Jag missade det tyvärr men jag förstår att det var gripande serie så jag ska försöka att se nästa avsnitt. Jag är ju sådan att jag alltid väljer det som är roligt och positivt när jag ska se på tv men kanske man skulle behöva lite sorg och allvar också.

 14. Gitsan skriver:

  Tack och lov för SVTplay! Valde ett tidigt sänggående istället för det programmet, men när middagsmaten är fixad så ska jag slå mig till ro och se programmet

 15. Skatan skriver:

  Det var en fantastisk början på den här serien … Jag tycker jag ”lärde känna” min bror som var ung homosexuell i Stockholm under just den här tiden och som dog 1985 … inte av aids vad jag vet … men mamma och pappa har aldrig riktigt berättat. Det var mycket hysch hysch och måste ha varit ett helvete för honom många gånger. Det är en mycket viktig och angelägen serie för att vi alla och speciellt unga människor ska få någon sorts förståelse för hur det var och de homosexulle under den här perioden få någon sorts upprättelse.

  Kram Ingrid!

  • Ingrid skriver:

   Jag har ju en son som är homosexuell som du kanske vet, så ämnet känns verkligen angeläget.
   Jag är glad att han är kvar här på ön och inte flydde iväg någonstans och att han har en väldigt trevlig fästman. 😀
   Kram!

 16. Louise skriver:

  Den här har jag hört talas om och hade gärna sett den … men helt glömt bort det … Hoppas att det går att se den på annat sett …
  Ett viktigt ämne som verkligen berör … Kram

Kommentarer inaktiverade.