TorsdagsReflektion – v 33

Min torsdagsreflektion blir en fundering över hur Klintehamn kommer att utvecklas i framtiden. Nu försvinner ännu en affär.Det är Nybergs skoaffär som nu säljer ut lagret och bommar igen när veckan är slut. Affären startades 1913 av nuvarande ägarens far, Axel Nyberg och nu 96 år senare stänger man igen. När det inte finns några arvtagare eller andra som är villiga att ta över finns det ju ingen annan utväg, men det känns lite vemodigt att Klintehamn nu blir av med sin enda skoaffär. Jag har alltid försökt att handla där, Inger och Hasse har haft en bra sortering och personlig service. Det är inte riktigt detsamma att leta bland utbudet av alla möjliga och omöjliga skor på Din Sko i Visby till exempel.
Jag undrar hur Klintehamn ser ut om 10-12 år? Har vi kvar Färghandeln och Beklädnadsaffären, finns det någon blomsterhandel eller handelsträdgård och finns det fortfarande någon bank i samhället? Jag betvivlar det! Och hur länge ska Jörgens Möbler vara öppet, Jörgen själv pratar ofta om att lägga av. Apoteket och vårdcentralen hur länge kommer de att finnas kvar? Där har det redan diskuterats nedläggning. Kan det vara det här som kallas för utveckling? Jag skulle nog snarare kalla det avveckling!
Fler som är med i TorsdagsReflektion hittar du hos Trebarnsmamman.
Läs mer om Klintehamns skoaffär

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i TorsdagsReflektion, Tråkiga händelser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på TorsdagsReflektion – v 33

 1. Znogge skriver:

  Det är verkligen tråkigt när affär på affär läggs ned. Sedan systembolaget försvann från vår lilla håla så har flera andra affärer gjort samma sak. I grannhålan, dit bolaget flyttade, blomstrar affärsverksamheten dock. Nu har vi inte så långt att köra men det blir så dött och ödsligt på något vis…

  • IngridL skriver:

   Systembolag har vi inte i Klintehamn, men vi kan beställa på Pressbyrån och sedan få hämta ut där. Fast det vill till att man har framförhållning då förstås. Det går ju inte att vara spontan precis.

 2. Pialotta skriver:

  Shit vad många affärer som läggs ner.. i de mindre samhällena är knappas inga idag.. Fattar inte vad politikerna tänker på Gotland som är en riktigt turistö och verkligen ska blomma hela året.. det finns ju faktiskt folk där året om, som ni till ex. Folk mister sina jobb, det lilla som finns.. usch ja Ingrid bara eländes elände:
  Kram behöver du:-)
  Tradigt är bara förnamnet:-((((((

 3. Pysen73 skriver:

  Så tråkigt… Jag hoppas att du har fel även om jag vet att chansen för det är liten…

  • IngridL skriver:

   Jag var tydligen helt rätt ute med det här inlägget för i eftermiddag har det varit ett reportage i Gotlandsradion där man intervjuat företagare i Klintehamn och ställt frågan om samhället håller på att dö – svaret från de flesta var att de nog trodde det.

 4. Doris skriver:

  Visst är det tråkigt när näraffärer läggs ned men de kan ju faktiskt inte konkurera med de stora affärerna och folk har väl inte råd med att köpa ”hemma” när det kan vara mycket billigare någon annanstans, trist men så är det …
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 5. Skogsnuvan skriver:

  Konstigt att höra att ni har glesbygd på din ö. Jag trodde att kommersen där med turister gjorde att det var fullt ös överallt. Här har det försvunnit det mesta på bara sista 20 åren och vi får fara långt för att skaffa grejor. Tråkigt

  • IngridL skriver:

   Visst har vi glesbygdsproblem på Gotland – det är bara avstånden som är mindre än i dina nejder.Turismen är koncentrerad till Visby med omnejd. 3,5 mil söderut finns det inte underlag för butiker längre.

 6. Åsa! skriver:

  Nog är det tråkigt alltid, allt måste drivas i så stor skala idag för att det ska löna sig. Vi får hoppas på ett trendbrott!

 7. Kusin Göran skriver:

  Jättetråkigt Ingrid! Och det är likadant här i Arboga. Hälften av affärerna har försvunnit på 10 år.
  För de klintebor som vill vara nostalgiska finns nu min sida med gamla klintebilder.
  I vårt hus råder denna vecka glada miner och full fart till Mirrans förskräckelse. Alla hälsar!

 8. carina skriver:

  Visst är det en sorglig utveckling, det verkar som att det bara blir alla stora kjedjor som blir kvar.
  Vi kommer att förlora mycket kunskap när allt ska bli stort .

 9. elisabet skriver:

  I det huset lärde mormor mig sticka
  och vad jag minns av morfar (han dog ju när jag var 5 år) är att han alltid sa klampa inte i trappan när man skulle gå upp på övervåningen.
  Så visst är det sorgligt att ingen tar över.

  • IngridL skriver:

   Vi kommer verkligen att sakna Nyberg skor. Glada är vi dock över att Hasse har fått komma till Åvallegården, så nu kan Åke gå och hälsa på honom som vanligt.

 10. Viola skriver:

  Det är verkligen trist när det blir så här,att butiker läggs ner.
  Och jag trodde inte heller att Gotland var en glesbygd. Man lär sig något nytt varje dag…
  Ha det gott/ Viola

 11. Eleonora skriver:

  Ojojoj vad trist. Det blir glesbygd när affärer och dylika inrättningar försvinner från byn.

  • IngridL skriver:

   Och i Stockholm blir det bara fler och fler affäret, men de förändras de också. PUB och NK som var så trevliga har blivit en massa småbutiker med väldigt smalt sortiment, så nog försämras det överallt.

 12. Corina skriver:

  Visst är det trist när affär på affär försvinner ! Det är inte samma sak att gå till stormarknader och köpcentras som hela tiden poppar upp som gigantiska svampar ur jorden !
  Kramis !

  • IngridL skriver:

   Tänk när man kunde gå in till Inger och Hasse, tala om vad det var för typ av skor man var ute efter, sätta sig ner i en skön stol och vänta på att kom de fram med det ena paret efter det andra. Sen var det bara att prova och bestämma sig. Den service får man minsann inte på någon stormarknad.

 13. Astrid skriver:

  Ja det är mycket man kan fundera över.Att fritt välja vårdcentral hur blir det
  Blir en del överfulla och lokalerna inte räcker till och en del blir tomma
  Det är frågan

  • IngridL skriver:

   På sommaren stänger vår vårdcentral till helt i 6 veckor och då har vi den närmaste över 2 mil bort. Det där med vårdval har jag aldrig riktigt fattat vitsen med.

 14. Sylvia skriver:

  Hejsan ingrid!
  Tänk vad allt har blivit förändrat.Jag bor ju i en storstad med visst känner jag också av alla nedläggningar av trevliga små affärer som jag brukar besöka. På Södermalm där jag bor,har alltid varit som en liten småstad med små privata affärer.Nu får de slå igen en efter en. Det är ju bara stormarknaden som gäller.De affärer som finns kvar kan ju inte hålla samma priser som stormarknaden. Har man bil så blir det ju att man handla där för de kan ju ha helt andra priser på varorna.Vilka får betala dyrt för sin mat …jo,det blir de pensionärer som inte kan ta sig till dessa stormarknader.
  Jag brukar försöka så gott det går att handla i småbutikerna men ibland säger kassan från och särskilt när det gäller maten.
  Önskar dig en trevlig helg.
  Kram Sylvia

  • IngridL skriver:

   Hejsan Sylvia! Jag gjorde precis som du så länge vi hade affär i Fröjel – försökte handla där så mycket som möjligt. Men utbudet och närheten till Klintehamn gjorde att det ändå blev där man handlade. Nu har vår Fröjelaffär varit nedlagd i åtmistone 10 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *