Tre koppar om dagen skyddar dig mot demens

12&#176 Det började regna vid 6-tiden imorse och det har regnat mer eller mindre hela dagen. Jag kollade regnmätaren för en stund sedan och då var det 15 mm i den.

När nu vädret ändå var som det var när jag slog upp mina violblå, så beslutade jag mig för att jag skulle baka idag. När morgonpysslet var avklarat åkte vi därför på Klinte och handlade och när vi kom hem satte jag en bulldeg. Jag bakar inte så mycket nu för tiden i och med att Åke har diabetes, men lite bullar vill jag alltid ha i frysen. Nu har jag så att vi klarar oss ett tag. Jag har bara lite socker i bullarna och så strör hackad mandel i stället för pärlsocker på en del av dem, för då kan Åke med gott samvete ta sig en han också.
Till bullarna dricker vi givetvis kaffe, som enligt en artikel i Gotlands Allehanda idag, lär ska skydda mot demens. Risken för sjukdomen minskar med 65% om man dricker minst tre koppar om dagen, visar en undersökning gjord bland 1400 finländare i år. Enligt forskaren Mila Kivipelto tyder allt på att koffeinet har nervskyddande egenskaper. Man har gjort vissa studier på möss och sett att koffein efter två månader fått dem att bli bättre på att utföra minnes- och problemlösningstester. Nu anser forskarna att tiden är mogen för tester på människa.
Många konstiga forskningsresultat kommer det fram hela tiden och det är minsann inte lätt att veta vad man ska tro på och inte. Jag har alltid hört att kaffe och te är vätskedrivande och att det ska vara så vikigt att man, om man dricker kaffe, dricker vatten efteråt (vilket jag inte gör), men i DN kunde man häromdagen läsa att en studie visar att det är totalt fel. Kaffe och te är inte alls vätskedrivande. Enligt den här studien skulle det vara nyttigare att dricka te än att dricka vatten. När det gäller kaffe, så är det koffeinet som är vätskedrivande, men hur starkt kaffe man än brygger, så får man ändå ett nettotillskott av vätska när man dricker det.
Det är väl som vanligt, man får strunta i såna här budskap och studier och försöka använda det sunda förnuftet. Herreminje om man skulle ställa om kost och dryck efter alla olika rön! Ena dagen är ett livsmedel farligt, nästa dag rena hälsokosten! Men om, jag säger bara om nu den där forskaren mot förmodan har rätt, då ligger jag bra till, för inte kan väl en studie på 1400 finländare visa fel?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kropp och själ, Vardag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Tre koppar om dagen skyddar dig mot demens

 1. Åsa! skriver:

  Ja, det är väl ingen annan råd än att jag får börja dricka kaffe:)

 2. Pia skriver:

  Ja alla dessa forskare med sina undersökningar Jag har slutat lyssna Skulle man följa alla råd skulle man ju inte kunna äta nåt. Vad gott det såg ut med bullar tror nästan jag ska ta och baka lite i morron ,då har jag ju nåt gott till alla goa koppar kaffe som jag konsumerar varje dag 😉

 3. Henry skriver:

  Hej!
  Visst, vi dricker mist 3 koppar kaffe om dagen!
  Bullarna såg jättegoda ut! Du får gärna skicka några stycken!
  Ha en fin kväll!
  Kram!

 4. Karin skriver:

  Oj, så goda bullar! Kanske man ska ställa till ett bak!
  Nog måste te vara vätskedrivande, för jag springer alltid på toa efter en/två koppar!
  Ha en bra morgondag!
  Kram Karin

 5. Pysen73 skriver:

  Alla dessa undersökningar hit och dit ger ju ständigt nya riktlinjer…
  Jag minns att vi under en period fick måltidsdryck i skolan i stället för mjölk, för någon undersökning hade visat att mjölk kunde vara cancerframkallande !?!
  Det kanske det kan vara, men då ska man nog dricka många liter om dagen skulle jag tro… Allt är farligt om man äter/dricker för mycket av det :o)

 6. Kerstin skriver:

  Jag ligger väl illa till då för jag dricker inte kaffe så ofta. Bullarna ser jättegoda ut, skulle allt smaka gott -:)
  Angånde vår nya lägenhet så finns där inte bara järnspis utan öppna spisar och kakelugnar men eftersom huset är kulturmärkt så sa hyrensvärden att vi inte ”bör” elda där så det är väl bäst att lyda -:) Men jag såg förre hyresgästen, hon hade marschaller och värmeljus inne i kakelugnen och dessutom finns ju oljelampor så lite stämning går nog att få till ändå

  • IngridL skriver:

   Sonen har en lägenhet med öppen spis som det inte går att elda i, men det är jättemysigt när han sätter in en massa värmeljus där. Jag hoppas att det går att elda i järnspisen?

 7. Eleonora skriver:

  Det var mycket intressant att läsa om kaffe/te och om de är/är inte vätskedrivande. Jag so alltid försökt tvinga i mig vatten efter kaffet – tänker nu sluta med det. En kopp extra om dagen kanske det kan bli istället!! haha
  Men Ingrid – vilket perfekt bullbak! Många bullar är det och lika stora och vackra. Ojojoj, nu får man beklaga igen att man inte bor närmare och kan få bli inbjuden på kaffe med bulla!!
  Ha det gott kära vän. Kramis

 8. Skogsnuvan skriver:

  Oj vad bullarna ser goda ut. Jag bakar aldrig för det blir inte bra och så blir jag lurad att äta fika. En sak är bra. Alla vet att dom inte får något fikabröd hos mig (mat däremot) så många har med sig fikabröd till mig. Bra va! Bra att du har tagit bort pärlsockret på bullarna för det är nog onödigt socker och smular och far överallt.

 9. Agneta skriver:

  Hej Ingrid!
  Studien talar inte om vilken sorts kaffe dom använt i testet.
  Det finns ju mer eller mindre garvsyra/koffein beroende på vad man dricker.
  Kokekaffe, Brygg eller Nescaffe.
  Själv dricker jag det sistnämnda p.g.a. mag/tarmsjukdom. Mindre garvsyra.
  Men det finns även bra/dåliga sorter av Nescaffe, så det gäller att testa sig fram.
  Garvsyran ger sjuka magar/tarmar så då hjälper det inte om man blir ”klar i knoppen” av kaffe. Dessutom blir plånböckerna magra då kaffe av god kvalité är dyrt.
  Jag springer på toa stup i kvarten av kaffe men inte av te. Har testat. Kan bero på mina njurstenar, men vet ej.
  Dricker mycket vatten dagligen. Minst 2-3 liter vätska ska vi ha enligt mag/tarm-doktorn. En sjuk tarm skall ha mera.
  Då räknas vätskan som finns i maten också, gurka, tomat m.m.
  Läste artikeln och visst är kaffe vätskedrivande om det är koncentrerat…suck för all info. som sätter myror i huvet på oss arma konsumenter.
  Studier på möss visar att de blev bättre på att utföra minnes- och problemlösningstester och det säger mig inte ett skvatt. Vad var utgångsläget för dom små liven? Någon som tänkt på det?
  Att enbart testa 1400 pers. och gå ut med det som underlag för att få oss att konsumera mera kaffe är ju inte klokt. Eller är det dålig försäljning av kaffe i Finland?
  Många undersökningar är beställda av företag som vill öka försäljningen, icke att förglömma!
  Hade man testat på några milj. människor i olika delar av världen, av olika kön, åldrar samt i vilket klimat/land vi bor i och vilken kost vi intar, motion m.m. så hade resultatet förmodligen blivit helt annorlunda. Det är ju mycket som spelar in.
  Att dricka te tar ju död på B12, så kaffe tar väl död på något annat då. Hur många har inte fått magkatarr av kaffe? Dessutom är det vanebildande med koffein, något att tänka på.
  Jag bytte ut mitt eviga kaffedrickande till te och det var då inte roligt inte…abstinens!
  Så är det ju inte ur koppar man dricker utan muggar ska det ju va numera…
  Personligen anser jag att man bör äta/dricka det som man tål o mår bra av, sedan får experterna säga vad dom vill i ”kaffefrågan”.
  Mer eller mindre ”gaggiga” blir vi med stigande ålder med eller utan kaffe och dör gör vi ju i alla fall, förr eller senare.
  Kaffetåren den bästa är?
  Kramen, Agneta
  P.S. Fick just nu ett meddelande fr. min brandvägg som stoppat en ”elaking” 🙁
  Har bara denna sidan uppe.
  D.S.

  • IngridL skriver:

   Jag läste någonstans att om kaffe skulle introduceras som en ny dryck idag skulle det förbjudas och klassas som knark, men det är väl ännu ett av de där spektakulära påståendena. Men visst får man abstinsbesvär i form av huvudvärk om man inte få sin dagliga dos.

 10. Ia skriver:

  Ja, detta med undersökningar….jag skriver om en sån idag jag också..eller snarare om en som inte är gjord 😉
  Med sunt förnuft så kommer man nog längst….för mycket och för lite av allt… 😛
  Härligt med nybakade bullar…det var längesen jag gjorde!!!

 11. annie skriver:

  halloj ingrid regn åska om vartannat.. å du ställert till med bak av bullar vilken tjej du är.. såg så smarrigt ut å blev så sugen men är för lat för å fixa sånt där själv.. köket å jag rä inte alls vänner..så lite där som jag bara kan 😉 kaffekannan är jag flitig med men inet har jag märkt jag har bra minne snarare tvärtom.. kan det ebro på jag misnakt antal koppar drack så mycket förr å tar bara några om dagen.. liksaå av coca-cola ..får fundera på det där.. å aknske öka på mängden igen 😉 å ala som säjer man inet akn sova efter en kopp kaffe då..jag somnar då oavsett jag druckit vis halv elva på kvällen el vid fem på em.. ja de har sina undersökingar å som sagt ena dagen livsfarligt å inta andra dagen rena medicinen … ha nu en fin dag å njut av dina härliga bullar å du.. ta nu flera än vanligt då ni fikar för ni måste äta för både mej å vovvarna.. krma kram annie benzon å snobben