Trykknudis ddag

6° En ganska vacker morgon är det idag. Frukosten är avklarad, Åke har åkt i skogen för att ta hem lite granris och jag ska in och rusta i salen idag tänkte jag. Kistan med adventsstakar och stjärnor ska inventeras, för snart är det dags att sätta dem på plats och då är det bra att veta att de fungerar.

Det var ett konstigt ord i Gutamålsgildes allnakku idag – ett nybildat gutamålsord – trykknud är detsamma som häftstift. Just nu till jul är det nog nästan enda gången under året som jag använder trykknud. Det är en del julpynt som jag sätter upp med hjälp av dem.

Det året Krister föddes, 1972, höll det på att bli riktig katastrof. Krister är född den 22 december och innan jag åkte på BB hade jag allting klart här hemma, det var bara en del julbonader och pinglor som ännu skulle upp. När Eva, som då var 11 år, skulle sätt upp dem dagen före julafton fanns det inga trykknud. Det var kväll, affärerna var stängda och skulle inte öppna igen förrän på annandagen. Hur det hela löste sig minns jag inte, men jag kommer väl ihåg frågan jag fick när de var och hälsade på mig och Krister på BB på julafton: ”Var har du häftstiften?!” På den tiden fick man ju stanna på sjukhuset minst 5-6 dagar efter förlossningen. Inte att undra på att Bosse 9 år sa om sin nyfödde lillebror: ”den där krabaten har förstört hela julen för oss”.

Igår regnade det i stort sett oavbrutet hela dagen. Vi satt och såg på reprisen av Robinsson på eftermiddagen och på kvällen var vi på en Taco-afton, som Röda Korset arrangerade. De hade gjort så fint och där var stora skålar med massor av mat och trevlig underhållning och så kom det bara ett femtontal personer. Det var verkligen synd att inte flera var med, för Johan Nilsson och Kerstin Ryding som underhöll var väldigt bra, Johan på gitarr och Kerstin sång och gitarr. De är båda lärare i Klinteskolan, Johan är musiklärare och Kerstin är Sv/So/Speciallärare, vilken tillgång för bygden att ha så proffsiga musiker.

Ha en fin måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.