Turisterna har åkt hem

lördag, augusti 20, 2005

 Ett härligt sensommarväder har vi just nu. Precis när man börjat ge upp hoppet kom de här dagarna, som en gåva från högre makter. Man njuter av solen och värmen!  Men trots det, känns det att hösten närmar sig. Jag upptäckte idag, att på vår uteplats, når inte solen fram förrän efter lunch. Innan dess står den så lågt att ett äppelträd skuggar. Maken, som inte gillar sol och värme speciellt mycket, tycker att det är perfekt med skuggan, men jag känner vemod. Jag kan väl inte påstå att jag deprimerar när det blir höst och mörkt igen, men jag gillar det inte speciellt mycket. 

Fast en fördel har den med sig, hösten! Vi får tillbaka vår ö igen. Det är förfärligt roligt med turister och vi är i mångt och mycket beroende av turismen, men dagligdags blir det litet jobbigt. Det är köer överallt: på ICA, på Konsum, på banken, vid bensinmacken, ja överallt. Vi är inte vana vid det!!! Och trafiken ska vi bara inte tala om. Vi har som vana, att sitta i vägkorsningarna och vänta tills det inte syns någon bil alls, varken till höger eller vänster. På sommaren går det ju inte, då fick man sitta och vänta tills natten kom. Man blir tvungen att tränga sig ut trots att man kan ana bilar i fjärran. 

Jag tycker nästan litet synd om de turister som kommer hit till ön under högsäsong. Det är inte det riktiga Gotland de får se. I Visby, som är en så vacker stad, är det fullt av fula uteserveringar på varenda trottoar där det bara går att få ner några bord och stolar. Så ska inte en medeltida stad se ut! Nej, de  som vågar sig hit till Gotland vår och höst, upplever nog en helt annan och mer genuin miljö än de som kommer under högsäsong.

Tyvärr är det bara så, att de flesta serveringar och sevärdheter stänger så fort medeltidsveckan är slut och skolsäsongen börjar. Häromåret skulle vi åka ut till Ljugarn en vacker söndag i början av september. Vi hade räknat med att äta lunch där någonstans. Det enda stället som var öppet var ett kaffé där vi fick hålla tillgodo med en vanlig micrad industritillverkad paj. Det var inte riktigt vad vi tänkt oss!

Lägesrapport: I onsdags vete rackar´n vad vi gjorde, men i torsdags var vi i Visby. Åke skulle kolla hörseln och står nu i valet och kvalet om han ska skaffa sig hörappart. Annars håller han på med hö och halmpressning för grannarna och jag pysslar med mitt. I går kokade jag en ny sats ratatouille. Tomaterna och paprikan måste tas tillvara på och vi kan inte äta hur mycket som helst.

Idag har Krister och Thomas varit här och  hälsat på. Jag gjorde en lasagne till middag och använde då en sats ratatouille när jag gjorde köttfärssåsen och det blev jättegott. I morgon kommer Bosse och Carina och då ska det vara duvgryta och ris till lunch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Utflykter, Väderprat. Bokmärk permalänken.