Tyska småstäder med Rhen & Moseldalen


Dag 1 Gotland – Lübeck: Den 3 september 2005 gav vi oss iväg på en ny bussresa med Karlssons Buss . Den här gången åkte vi till Tyskland där vi skulle besöka en massa olika småstäder längs Rhen och Mosel.

Vi startade resan tidigt på morgonen. Klockan 6.20 skulle vi var i Visby och det var spännande när man klev in i bussen och kollade om det var någon man kände som var med. Visst var det det! Ett par hade varit med när vi besökte ”Fyra Huvudstäder”, ett annat hade varit med på resan vi gjorde förra sommaren till Norge och dessutom var en av mina gamla arbetskamrater och hennes man med. Det kändes gott att se bekanta ansikten där i bussen. Så gav vi oss av med båten till Oskarshamn och sedan gick bussfärden till Växjö där vår reseledare Lena Ewer mötte upp. Lena var en ny bekantskap för oss och en väldigt positiv sådan. Hon var jätteduktig, kunnig och omtänksam. Allt var väl upplagt och bra organiserat.

Färden gick sedan vidare över Öresundsbron till Danmark och sedan med färja mellan Rödby och Puttgarden. Vårt första mål var Lübeck, eller Hansestadt Lübeck, som det egentligen heter. Där övernattade vi på hotell Mövenpick. Den här första kvällen, kom vi fram ganska sent, så då ingick ingen middag, men vi hade haft ett sent lunchuppehåll straxt innan vi lämnade Sverige, så det var ingen som var speciellt hungrig.

Dag 2 Lübeck – Goslar: Efter frukosten tog vi en promenad i den vackra hansastaden. Tyvärr kom det in dimmoln, så Lübecks vackra torn försvann in i dimman.

Några timmar senare klarnade det upp igen, men då var vi redan på väg mot dagens stora huvudmål Bergen-Belsen. Vår duktiga reseledare förberedde oss noga innan vi kom fram och det var nästan med bävan man klev ur bussen.

Bergen-Belsen, koncentrationslägret, där alla byggnader brändes ner efter krigsslutet, finns kvar som ett minnesmärke över det grymheter, som begicks mot judarna. En utställning med de mest vedervärdiga bilder man kan tänka sig, fick nästan tårarna att rinna och att sedan gå runt och se på alla massgravar och minnesmonument kändes verkligen starkt.


Det var ganska tyst i bussen efter det här besöket när vi sedan fortsatte mot Celle, där vi skulle se oss omkring och även få litet lunch i oss. Celle var en söt stad med massa korsvirkeshus och vackra blommor.

Efter lunchen fortsatte vi så till dagens slutmål, Goslar, och vårt hotell, Hotel Niedersächsicher Hof. När vi checkat in åt vi middag tillsammans och sedan var det gott att krypa till kojs.

Dag 3 Goslar – Rüdesheim: Dagen började med en promenad i Goslar där vi beundrade de vackra husen och även såg och lyssnade på ett klockspel. Det blev riktigt stämningsfullt, för en grupp tyskar sjöng till musiken från klockspelet.

Sedan samlades vi vid bussen, tog en fika och fortsatte sedan mot Rüdesheim, dit vi kom fram vid 18-tiden.

Vårt hotell där vi skulle tillbringa 3 nätter, hette Parkhotel Deutscher Hof. Det låg precis nere vid Rhen. Det var bara en väg, en järnväg och ett färjeläge och så låg floden där. Massor av passagerarbåtar och flodpråmar strömmade förbi alldeles utanför vårt fönster. Det var verkligen läckert.

Mindre läckert var alla tåg som dundrade förbi dygnet runt, men man vänjer sig. Första natten blev litet orolig, men sedan gick det bättre.

På kvällen åt vi gemensam middag och sedan gick vi ut och tittade på stan och drack Rüderheimer Kafé, en sorts Irish Coffé, men på tysk weinbrandt i stället för whisky. Vår färdledare hade ordnat så att vi fick bord tillsammans och det blev en munter kväll, med mycket folk som stannade till och undrade vilka vi var, där vi satt med vår svenska flaggor. Musiken spelade en salig blandning av svenska folkvisor, tysk bumpa-bumpa och schlagers. Kvällen avslutades med långdans genom hela restaurangen och en sväng ut på gatan också. Lena hade sagt på vägen ner till Tyskland, att vi skulle dansa på gatorna i Rüdesheim och det trodde vi väl inte då, men nu gjorde vi faktiskt det!

Vi somnade trötta och nöjda med en trevlig dag, medan tågen dundrade förbi utanför.

Dag 4 Rüdesheim: Efter frukost gav vi oss iväg på en tur på Rhen. En härlig tur och vi satt och beundrade vinbergen och alla stora borgar och slott och söta småstäder.

När vi passerat Loreley-klippan gick vi av båten och där mötte bussen upp. Den tog oss upp till Loreley-klippan där vi fick en härlig utsikt över Rhen och även kunde få ta oss en titt på statyn av Loreley där hon sitter och kammar sitt gyllene hår.

Efter det åkte vi och såg ett stort monument av Germania som vi sett nere från Rüdesheim. Sedan blev det en färd ner till hotellet och efter en lätt lunch gick Åke och vilade sig litet och jag gick en promenad i stan.

På eftermiddagen var vi sedan på en vingård där vi fick lära oss mycket om vintillverkning och även fick tillfälle att prova några sorter och handla det vi gillat speciellt mycket.

Efter kvällens gemensamma middag gick vi ut och satt och lyssnade på musik och drack vin i den ljumma natten.

Dag 5 Moseldalen – min 65-årsdag: Den här dagen var det tidig start. Redan klockan 7.45 satt vi i bussen på väg mot Moseldalen. Första stoppet var i Bernkastel, där vi hade ännu en vinprovning inbokad. Det var en svenkstalande tysk som ägde den och där fick vi lära oss ännu mera, prova 5 olika sorters vin och naturligtvis handla. Vi fick även ett diplom som bevis på att vi nu var kunniga vinprovare. Efter vinprovningen gick vi runt och tittade i den vackra staden.

och sedan fortsatte vi mot Cochem där vi hade ett lunchstopp.

Mo
seldalen var verkligen speciell. Vinbergen är helt fantastiska, att man kan skörda på de branta sidorna! Det är ofattbart! Mosel flyter lugnt och är väldigt krokig och längs stränderna finns massor av campingplatser. Det går inte så många pråmar där men en och annan såg vi och även en passagerarbåt.

Efter lunchen åkte vi mot Koblenz där Mosel flyter ut i Rhen. Där finns även ett minnesmärke över Berlinmurens fall. Sedan fortsatte vi tillbaka till Rüdesheim. Där väntade middagen och en sista kväll ute i den vackra staden.

Dag 6 Rüdesheim – Bremen: Nu började vi resan tillbaka mot Sverige. Men det var en trevlig dag, med paus för fika och lunch och redan vid 16-tiden var vi i Bremen. Där bodde vi på ett Hiltonhotell, som låg väldigt centralt. Eftersom vi kommit fram så tidigt blev det en stadsvandring där också. Alldeles bakom hotellet låg torget, med rådhus, kyrka och en staty av stadsmusikanterna. Alla, som kan sin bröderna Grimm, vet vad den statyn innebär för Bremen.

Vi åt middag på hotellet och sedan gick vi ut på torget och satt i den ljumma natten och drack ett glas vin och tänkte tillbaka på veckan som gått.

Dag 7 Bremen – Gotland: Så återstod den sista dagen och resan till Gotland. Vi startade tidigt, redan kl 7.30 och efter en fikapaus straxt utanför Lübeck var vi vid Puttgarden vid 11.15. På båten handlade vi naturligtvis litet och en del fick även litet mat i magen. Sedan fortsatte färden från Rödby, genom Danmark, via Öresundbron och sedan till Oskarshamn och båten till Gotland. Vi åkte via Växjö där Lena, vår duktig färdledare , lämnade oss. Hon såg till att dagen blev trevlig trots att vi satt i bussen i nästan 12 timmar. Hon ordnade med musikkryss och hon hade en väldigt trevlig genomgång av vad vi sett och gjort under veckan.

Vid 1.30 var vi så hemma igen och möttes på trappan av en väldigt glad kisse.

Vill du se flera bilder från vår resa kan du göra det i Ingrids Krypin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bussresor, Resor, Tyskland Småstäder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 kommentarer till Tyska småstäder med Rhen & Moseldalen

 1. Romy skriver:

  Hej Ingrid,
  jag förstår att ni måste har haft en underbar resa. Även vädret var snällt. Mycket som jag kände igen. Germania på Niederwalddenkmal, det är några år sen jag var där. Hisnande utsikt över dalen eller hur?
  Från Lübeck har jag liknande bilder. Tänkte göra sen en liten extra sida med de.
  Ha det bra vi ses Kram Romy

 2. eddgonzo99223058 skriver:

  I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

 3. darrelerickson13402822 skriver:

  I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. So please Click Here To Read My Blog

  http://pennystockinvestment.blogspot.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *