Ugnstrulles dag

Vintern kryper allt närmare och idag har vi bara haft 2-3 grader varmt och mulet och grått har det också varit. Nu har det inte gjort mig så mycket, för jag har varit på Kupan i Hemse och jobbat och där är det varmt och skönt. Dagen har gått ganska kvickt och det finns alltid mycket att sortera och prismärka och en hel del kunder har det också varit.

Enligt Gutamålsgillets Allnakku är det Ugnstrulles dag idag och ugnstrull är väldigt gott. Förr gjorde jag det ibland och ett ljummet nybakat ugnstrull med ett glas iskall mjölk till är väldigt gott.

Ugnstrull är inget troll utan ett stort säurbrö (surbröd) som har en inbakad fyllning, oftast av fläsk, mer sällan av fisk. Man kan kalla ugnstrull för en stor pirog, och sådana maträtter är vanligare österut, i Finland och Baltikum.

SPF hade gutamålsdag på Rondo i våras och då serverades det ugnstrull av en lite mindre storlek, men väldigt goda

Det blev inte så mycket till lunch idag på Kupan, för jag hade bara med mig en skvätt soppa, så i kväll ska jag steka mig en fläskkotlett och råsteka grönsaker till den och sen ser jag fram mot årets premiär av På Spåret. Det är de regerande mästarna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl som är med i kväll och de är mina absoluta favoriter.

Trevlig fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Röda Korset, TV. Bokmärk permalänken.

20 svar på Ugnstrulles dag

 1. Znogge skriver:

  Det ska verkligen bli trevligt med ”På spåret” igen. Konceptet tilltalar mig verkligen och det är spännande att resa med i soffan 🙂

  Kram och god kväll!

 2. Ja, här är en till, som ser fram emot ”På spåret” ikväll! Det är alltid spännande att se om man kan gissa målet innan de tävlande gör det…
  Även här har det blivit kallare, men lägst 5 grader idag.
  Nu hoppas jag på lite sol till helgen, här har regnat varenda dag i veckan!
  Önskar dig en riktigt fin helg!
  Kram, Monica

 3. Leva-Kerstin skriver:

  Mums, ugnstrull låter gott men det där med att ha tålamod med surdeg är ingenting för mig.
  Trevlig helg till dig

 4. Laila Östergren skriver:

  Vi tittar också på ”På spåret” och kvällens program blev ju spännande. Det är roligt när det inte blir för stor skillnad i poäng för tidigt.
  Kram

 5. Kerstin skriver:

  Piroger och matiga muffins är sommarmat hos oss. Så bra att ha i frysen och stoppa ner i utflyktskorgen. Råstekta grönsaker (mest rotfrukter) äter vi flera gånger i veckan. Jättegott till både korv, kött av olika slag och fisk. I dag ska jag inte missa reprisen av ”På spåret”.
  Kram /Kerstin

 6. Ungstrull har jag hört talas om, men aldrig ätit! 😥 Fast det är kanske lika bra det, för det låter inte så magert precis. 😀 :
  Tänk att det tog ända till 21 februari innan det blev riktigt kallt. 😆 Normalt är annars att till den 14 (då Rolle fyller år) så brukar det alltid ha kommit lite snö. Nu hoppas jag att det dröjer minst ett par veckor till innan det där vita snömöglet kommer….. 😈
  KRAM
  Susie

 7. Skogsnuvan skriver:

  Det var en maträtt som jag aldrig hört talas om men det låter väl gott faktiskt och väldigt praktiskt att ta fram och värma. Här är det tunnbrödbak som gäller. Pappersbeda och jag har bakat både hårt och mjukt tunnbröd och det är vamt och skönt i bakstugan. Ute är det 9 grader och blåser så idag blir det innedag.

 8. Ulla Anderstedt skriver:

  Det låter gott, verkar vara något liknande som finska piroger, fast de har ofta hackat ägg. De kanske inte hade så gott ställt då. Fläsk är säkert godare. Nu känner jag mig plötsligt sugen på kroppkakor! Har inte sett på spåret då jag läs min bok, men ska kika på SvtPlay senare. Ha det gott! kram

 9. Lambergsfrua skriver:

  Vilket mysigt namn – ugnstrulle! 🙂 j
  Jag håller också stenhårt på Elisabeth Höglund – hon är suverän och värd all uppmärlsamhet 🙂
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *