Unescoturen: Teide och La Laguna

Nu börjar Karnevalen och karnevalsvagnar dånar förbi här då och då med högtalarmusik på hög volym och från min balkong kan jag se utklädda människor som är på väg ner i stan. I morgon är det officiell invigning och då ska jag ta mig dit tänkte jag.

I dag har jag varit på Unescoturen som innebär ett besök på Teide och i den gamla huvudstaden La Laguna. Det har varit jättefint väder, men givetvis var det kallt i luften när vi kom så högt upp och även i La Laguna var det kyligt. Guiden berättade att nattetid kan det bli ner till -20° på Teide, men i solskenet i dag var det runt 10.

Det var en enormt fin upplevelse att få ha sett området och jag är mycket imponerad, men jag är lite besviken över att guiden, som jag trodde skulle vara svenska, visade sig vara en danska som påstod sig prata skandinaviska vilket gjorde att varken svenskar, danskar eller norrmän förstod henne. Vi var förresten två bussar, för det var en helfinsk buss också. Trots språkförbistringen tycker jag att jag fick ut en hel del av det hon berättade om, men det var många som hade svårt att förstå henne. När skulle vi fortsätta? Var skulle bussen stå? osv, osv.

Jag blir inte åksjuk numera när jag åker buss, men dagens chaufför fick mig att kallsvettas – Han var en gasa/broms-are och han hade bråttom, bråttom. Upp gick väl bra, men nerfärden från Teide blev extra lång, genom att vi fick åka ner på södra sidan, så när vi äntligen, efter en skumpig och otrevligt slingrig resa, kom ner till motorvägen hade vi långt till La Laguna. En grabb blev åksjuk och kräktes inne i bussen, så det stank spyor något enormt och bussen fick stanna för lite rengöring och så fick han flytta fram. Men en sak i taget och först av allt Teide!

Första stoppet innan den riktigt uppfärden började var vid en butik där man kunde handla diverse souvenirer, men de flesta nöjde sig nog med toabesök och ett foto av det här mandelträdet.

Vägen upp var enormt vacker med växlingen mellan olika klimatzoner.

De som beställt linbana för att komma högst upp fick checka in här

För säkerhets skull

Vi övriga fegisar/snåljåpar erbjöds att åka med bussen ner en liten bit till Roques de Garcia och när jag fått mig en kopp cappucino var det dags att åka dit.

En vacker dag kommer den här stenen, Guds finger, att välta och då kommer Teide att få ett utbrott, så alla som gillar att samla världsarv ska skynda sig. Ingen vet hur länge stenen står där.

Ett hotell fanns det där och ett kapell också. Men det var ingen idé att gå och se om kapellet var öppet, för det hade det inte varit på de senast 15 åren påstod guiden.

Det är lite svårt att tänka sig att här är vi på 2100 m höjd och härifrån upp till Teides topp är det ytterligare 1500 m. Så sa guiden i alla fall!

När linbaneåkarna anslöt till oss övriga började så nerfärden från Teide och om det ska jag inte orda mer. När vi kom fram till La Laguna en timme senare än beräknat tänkte jag mig att vi skulle få tid att gå och äta någonting och sedan går runt och titta lite i stan, men vi fick 1,5 timme på oss. Det blev inte mycket till stadsvandring, för alla ville ju ha lunch. Jag gick in på en bar och tog mig en toast och en öl. Jag som aldrig dricker öl hemma!! Det smakade hur som helst gott och sen gick jag runt och tittade lite på de vackra husen i närheten av torget där vi blivit avsläppta.

Rådhuset

Lapplisa

Utanför posten satt jag och njöt en stund

Alldeles här vid kyrkan hittade jag ett trevligt café

15.10 skulle vi lämna La Laguna och vid fyratiden var vi hemma. Enligt programmet skulle vi vara tillbaka 18.45! Jag undrar varför chauffören hade så bråttom?

Gnällig, jag? Jo kanske, men jag pratade med ett par norrmän och de var av precis samma uppfattning. Turen var fin, men den kunde ha varit bättre.

Hälsningar, Ingrid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Puerto de la Cruz och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Unescoturen: Teide och La Laguna

 1. Kraka skriver:

  Vilka vackra bilder!
  Det är alltid ett problem, tycker jag, att man får för lite tid ””på egen hand” på arrangerade utflykter. Ofta får man välja mellan att äta eller se se omkring. Inte helt optimalt.
  Hoppas din lördagskväll blev lika bbra som din dag verkar varit.
  Kram

 2. Jag tycker inte alls att du är gnällig – tvärtom! Trots den jobbiga busschauffören och guiden, som pratade obegriplig skandinaviska, så pekar du på det trevliga! Det ser ju inte ut att vara så branta stup utmed vägen åtminstone…Och fint väder fick ni!
  Vi åkte en gång på en utfärd upp i bergen på Mallorca och jag var så rädd för höjderna och de slingriga vägarna innan vi åkte, men den chauffören körde mjukt och försiktigt och det räddade hela utfärden!
  Spännande med karnevalen i morgon!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Det är stor skillnad på chaufförerna hur de kör. Den här var inte trevlig alls. Han gasade in i kurvorna så bussen fungerade som en slänggunga. Usch, usch…
   Inte undra på att grabbstackarn blev sjuk!
   Kram

 3. Gunnel skriver:

  En händelserik utflykt i alla avseenden. Trist när det inte blir som man tänkt sig, men jag hoppas ändå att när du summerar det hela tycker att det positiva övervägde stort. Måste var en mäktig syn att få se Teide på så nära håll. Kram

 4. Karin skriver:

  Vilka härliga dagar du har haft, och jag hoppas att karnevalen var en upplevelse.
  Det är skönt med ett miljöombyte då och då, och Teneriffa verkar vara en vacker plats. Där har jag aldrig varit. Underbara foto du visar, så kan man känna att man har rest med! 🙂
  Kramar Karin

 5. skogsnuvan skriver:

  Har hört av mina vänner som reser mycket att utflykterna har börjat kosta mycket och då kan man ju begära lite mer också åtminstone att man ska förstå vad som sägs om det ska vara svensk guide men av bilderna ser jag att det verkar vara ett speciellt landskap minsann Hoppas att karnevalen blir rolig att titta på

 6. Elisabeth skriver:

  Trist när de inte bjuder till och gör bra turer. Så viktigt med information, men också att man får något i magen. Du måste klaga på uppläget och chaufförens sätt att köra! Kram

 7. Märtha skriver:

  Kanske gotländsk dialekt (eller säger ni gotländska?) hjälpte i förståelsen? Jag tycker att nästan vilken som helst ”skandinaviska” går att förstå, på grund av min österbottninska barndomsdialekt (och andra dialekter därifrån). T.o.m. isländska öppnar sig en hel del tack vare den. Min avlidne man gillade inte alls att åka buss. Han sa, att folk som inte klarar av att köra långtradare ”degraderas” till busschaufförer!

  • Ingrid skriver:

   Säkert hjälper gotländskan till när det gäller att förstå både danskar och tyskar, vi har många uttryck som kommer från de länderna.
   Den här skulle defintivt inte köra långtradare.

 8. Lambergsfrua skriver:

  Men vad trist med den busschauffören! Han borde inte få köra utflyktsbuss över huvud taget. Vi hade en liknande upplevelse på Kreta med en gasa-bromsa-chaufför (mest gasa faktiskt) och en guide som nästan hetsade honom. Vi flera som till slut sa till guiden på skarpen att säga att chaffisen att dämpa hastigheten. Det skedde, men både chaffisen och guiden blev sura!

  Stackars grabb som blev åksjuk – och stackars ni medpassagerare! 👿 Det var nog ren tur att inte fler kräktes efter den upplevelsen.

  Att ni inte fick mer till i La Laguna ska absolut också påtalas innan hemresan. Utflykten kortades med nästa 3 timmar och det är inte acceptabelt. Dottern råkade ut för något liknande på en resa i Förenade Arabemiratet – och fick ekonomisk kompensation. Inte mycket,men ändå en erkännande från reseföretaget, att det inte var OK.

  Det är glädjande ändå, att du försöker ser positivt på upplevelsen som helhet. Nu får du se fram mot mer karneval!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *