Vad gör en filosof? – Sommar med Åsa Wikforss

Igår lyssnade jag på Åsa Wikforss och var från början helt inställd på att det lyssnandet inte skulle bli så långvarigt. En och en halv timmes föreläsning, tänkte jag, avbruten av lite musik då och då. Kunde det va´nåt? Det var det faktiskt, men jag blev aldrig helt klar över vad en filosof gör. Jo, kanske vad de gör, men vad har de för funktion och vem anställer dem. Jag fick ta till google.

Man har en gedigen utbildning; yrket kräver en akademisk utbiIdning. Man behöver, aIItså, studera fiIosofi på högskoIenivå i minst 3 år på heItid. Ofta fortsätter de studerande läsa efter grundutbiIdningen på magister (ett år) eIIer på ett masterprogram (2 år).

Filosofi handlar om att ifrågasätta det vi tar för givet, och hur vi ser på världen. Vad vet vi egentligen om vår omvärld och om andra människor? Det är frågor som behandlas inom ämnet ”filosofi” och då kan man ju tänka sig att näringsliv och industri kan ha bruk för en filosof och även inom politik och journalistik kan säkert en filosof platsa. Det gäller ju att lista ut hur man på bästa sätt ska manipulera andra människor, så att de köper de varor och idéer man vill sälja. Fast jag begriper nog ändå inte riktigt hur det fungerar? Det låter lite flummigt!

Jag tycker inte att jag fick några svar av Åsa Wikforss på mina frågor, men det var intressant att höra henne berätta om hur hon hamnade i New York och om hur hon greps av akut hemlängtan efter den 11 september 2001. Musiken var uthärdlig och hon höll mig, mot förmodan, vaken.

Höstanemonerna hukar i värmen

Det har varit varmt i dag, upp mot 30° och i Klintehamn har det varit En dag för barn i världen, med en massa olika evenemang, men jag har gjort något helt annat än att gå på loppis, rida på gotlandsruss och köpa lotter. Jag har varit på 91-årskalas på Tofta Strandpensionat och fått en god lunch tillsammans med ett antal andra gratulanter.

Nu har solen försvunnit från min baksida, så det är dags att bära ut några kannor vatten. Tomaterna fick en hel kanna i morse, men det är alldeles torrt i krukan nu igen. Nu är det bevattningsförbud över hela ön, så slangvattning ska man ju inte hålla på med.

Fotbollsplaner vattnas med processvatten. Det fick jag lära mig igår när jag la ut den här bilden på Facebook med en kommentar om att vattnet behövs bättre på andra ställen. Debatten på Klintehamns Anslagstavla pågår ännu.

Trevlig lördagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bortbjuden, Sommar i P1 2018, Trädgård, Väder. Bokmärk permalänken.

14 svar på Vad gör en filosof? – Sommar med Åsa Wikforss

 1. Ja, det är inte helt lätt att förstå vad en filosof kan göra för nytta…
  Här har det varit fullt upp med barn och barnbarn hela veckan, men nu åker dom hemåt i morgon bitti. Det har varit intensivt; det är inte utan att man är lite trött ikväll.
  Lika varmt och torrt här också, nu slokar trädgården verkligen!
  Ha det gott, kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag har faktiskt röjt lite i ena rabatten i dag. Dahliorna har stått precis nedvuxna i sommarastrar, som blommat över. Nu är astrarna borta och dahliorna ska få lite mera livsrum.
   Kram

 2. Musikanta skriver:

  Bra med dina recensioner av sommarpratet. Precis lagom program för mig när jag är ute och tar min promenad på förmiddagen. Jag hörde på Victoria Silvstedt idag och det var ganska intressant. Musiken gillade jag förstås inte men jag behöver ju heller inte höra hela låten som väl är. Ja, ABBA-låten gick väl an. Filosofen tror jag att jag låter vara. Någon du rekommenderar till nästa promenad?
  Kram från Ingrid

 3. Kraka skriver:

  Jag har inte hunnit lyssna på sommarprogrammet på ett bra tag nu, men jag lyssnar ju ändå på play så det hinns kanske med.
  Förstår att du inte blir helt klok på vad en filosof gör, det är oerhört skiftande och kan användas i många sammanhang. Det är just en sådan utbildning ag håller på med. Något jobb som filosof blir det nog ändå inte för min del. Men jag har lite tankar vad jag ska använda utbildningen till. Men jag pluggar ju halvfart så det tar dubbelt så lång tid.

  Här har också varit så där otroligt varmt. 30 grader i skuggan är för mycket. Men nu på kvällen visade termometern bara 21 grader och både jag och katterna njöt en stund av svalkan.

  Kram

 4. znogge skriver:

  Jag har läst ett par poäng filosofi och det var det mest förvirrande jag har upplevt! För mig gav det inte mersmak och tidvis begrep jag ingenting… Men jag läste kanske för lite 😉

  Kram och god natt för i dag!

 5. skogsnuvan skriver:

  Idag för sju år sedan var jag och Helen och hälsade på dig och det var sannerligen en jättetrevlig dag och det var så roligt att träffa dig. Kan du fatta att det är så länge sedan. Det känns inte så faktiskt. Här är det också varmt varmare än jag någonsin minns Åskan dundrar och vi har haft massor av skogsbränder runt omkring. Man orkar inte göra så mycket när det är så här varmt mest lilla och bada och bada igen

  • Ingrid skriver:

   Det var så roligt att träffa er och jag tittar på bilden av oss när vi står på stigen utanför vardagsrummet. Hoppas att ni och vi snart får regn. Kram

 6. Gunnel skriver:

  Trots torkan är det inget bevattningsförbud här i kommunen, men givetvis bör man använda sitt sunda förnuft. Idag har vi en molnig dag precis som igår, och det gör att energin stiger avsevärt. Lite regn på detta och det hade varit rena paradiset. Kram

 7. Karin skriver:

  Vädret det eviga samtalsämnet, och nu är det verkligen befogat! Att djur ska behövas nödslaktas för att vi inte har foder, låter helt absurt. Men det är ju bara att se sig omkring, det är brunbränt det mesta.
  Idag lite svalare, och jag ”fredagsstädar”. Tar lång tid för en ny matta har kommit på plats, fåtöljerna bytte plats och TV:n flyttades lite. Nu får det stå så här några dagar, för att se om det kan fungera.
  Du har fina blommor i rabatten, jag har endast vattnat lite som står i krukor på terrassen. Några höstanemoner tror jag inte kommer här. Plantorna är små och ynkliga.
  Ha en fortsatt bra helg!
  Kramar Karin

  • Ingrid skriver:

   Så trevligt att få en ny matta och lite ommöblering på köpet. Hoppas att du kommer att bli nöjd.
   Jag har ju inte så stor täppa som du vet, så nu när det är bevattningsförbud får rabatterna nöja sig med några kannor om dagen från köket.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.