Vad gör man…..

…när strömmen går när klockan är åtta på kvällen? Jag satt och tittade på tv (vad annars 😉 ) igår kväll när lyset blinkade till, det blev svagare och svagare och så blev allt svart. Och det var inte måttligt så svart det blev. Mobilen låg på soffbordet som tur var och i den finns en ficklampa, så den tände jag och gick och hämtade ljuständaren och tände stearinljus i vardagsrummet och så gick jag ut och tittade. Jag såg ju att det var svart på hela Odvalds, men det var becksvart över samhället också, så jag misstänkte att det nog skulle ta ett tag innan vi fick tillbaka strömmen.

Då letade jag fram läsplattan och satte mig och läste och det var faktiskt ganska mysigt att sitta där i sken av stearinljusen med en pläd över axlarna. Jag håller på och läser Elisabeth Nemerts bok Röd Måne och den är riktigt bra, men glädjen blev kortvarig, för efter en timme var batteriet slut.

Jaha! Vad skulle jag nu hitta på? Klockan var bara nio, inte kunde man gå och lägga sig så tidigt? Jag ringde Geab och där meddelade en telefonsvarare att det var avbrott på mellersta Gotland i Klintehamn, Fröjel och Eksta och att man beräknade att felet skulle var åtgärdat först klockan tio. Då gick jag och la mig!

Inte somnade jag väl med en gång och nån gång upptäckte jag att strömmen kommit tillbaka och att väckarklockan lyste och blinkade hysteriskt. Jag smällde till den så att den slutade blinka och så somnade jag om och sov ändå till klockan var nästan nio i morse. Helt otroligt, jag hade sovit i nästan elva timmar!

Jag kände mig helt vimmelkantig när jag kom upp. Det kan aldrig vara bra att sova så länge, men efter lite morgonkaffe, eller snarare förmiddagskaffe, var jag snart i form igen och det är ju tur, för i eftermiddag ska jag på ett styrelsemöte med SPF.

Ha en skön tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds. Bokmärk permalänken.

22 svar på Vad gör man…..

 1. Agneta skriver:

  På tal om att strömmen går, den gick i flera timmar här på julafton förra året och jag tyckte det var så skönt, vi tände alla levande ljus och det blev så tyst och skönt, jag njöt verkligen och när strömmen kom tillbaka tyckte jag inte det var roligt alls! Men man klarar sig ju inte så väldigt länge utan ström, man är så van.
  Gott att få sova ut riktigt ordentligt, eller hur….?
  Agneta kram

  • Ingrid skriver:

   Visst är vi bortskämda med att allt ska fungera. Idag laddar jag både surfplatta och mobilen, för säkerhets skull. Ingen vet ju när nästa avbrott kommer.
   Kram

 2. Geddfish skriver:

  Så det kan bli. Det gäller att ha resurser. Inte så kul att lägga sig görtidigt heller. Så beroende man är av det elektriska ändå.
  Tänker tillbaka på gamla tider, då äldste sonen var bebis. Då åkte vi ibland upp till svärisarnas stuga långt ute i bushen. Ingen telefon, dålig väg, hämta vatten i brunnen, fotogenlampor, fotogenkamin, gasolkök och gasolkylskåp.
  Men det var mysigt. Då.
  Ha det gott, här skiner solen idag, kram, Gerd

 3. Znogge skriver:

  Man blir verkligen handlingsförlamad när det bli strömavbrott och inser hur beroende vi är av eltillförseln. Tack vara ditt inlägg blev jag påmind om att vi måste köpa tändstickor för det finns bara en kvar i asken. Onekligen ett osäkerhetsmoment…

  Ha en fin tisdag!
  Kram

 4. Lambergsfrua skriver:

  Inte kul alls, men mobilen är bra att ha till hands i många sammanhang. Elva timmars sömn kanske verkade mycket, men troligen behövde du den vilan. Annars hade du antagligen vaknat tidigare.
  Jag minns ett strömavbrott en kväll för många år sedan, då jag var ensam hemma. ”Ja men OK, då kan jag ju passa på att stryka lite, tills strömmen kommer tillbaka,” var min spontana reaktion… 😉
  Solig kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Eleonora skriver:

  Tänk att elbortfall kan vara så givande och inspirerande som det blev för dig. Och så fick du sova ut riktigt ordentligt. Bra.
  Ha det gott och stor kram från
  Eleonora

 6. Ailas skriver:

  Ibland kanske det rent av är skönt att slippa dator, TV och vilka prylar man nu brukar nyttja på kvällarna? Jag brukar göra korsord och läsa mellan varven.
  Kom precis på att måste börja plocka fram ljus och tändstickor inför vintern, så slipper jag springa och leta i mörkret, om strömmen går. Tack för påminnelsen.

  Trevlig kväll!
  Kram

 7. Musikanta skriver:

  Det är ett elände när strömmen går eftersom det betyder att också vattnet tar slut för oss och att det blir iskallt inomhus eftersom värmepumparna går på el. Därför har jag alltid några flaskor vatten stående i förrådet utifall att. Kylan är inte mycket att göra åt – vi har varken kamin eller öppen spis.

  När Gudrun härjade hade vi strömlöst en vecka och en tankbil med vatten kördes ut där man fick hämta vatten. Eftersom det var nästan lika kallt inomhus som utomhus flyttade vi in till Mirren, som då bodde i Norrköping som tur var. Det har blivit bättre på senare år här ute på landet – förr hade vi strömavbrott minst en gång i månaden.

  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Så var det förr på Stenstugu.
   Jag minns inte vilket år, men vi hade strömavbrott ett par dygn och det var inte roligt med ladugården full av djur. Djur som skulle ha vatten och mjölkas och det gick ju inte utan ström.
   Vi körde vatten från Klintehamn och vattnade dem i spann och mjölkningen fick vi göra med en bensinmotor som vi annars använde sommartid när vi mjölkade ute.

   Inne var det iskallt och vi eldade i kakelugnar så mycket vi vågade och lagade mat på ett enlågigt gasolkök. Det var tider det……
   Kram

 8. Margaretha skriver:

  Jobbigt när strömmen går. Det händer mig då och då när jag är i Småland. Storstadsmänniska som jag är blir jag lite lätt hysterisk över mörkret. Någon läsplatta har jag inte. Men däremot stearinljus … och vad kan man göra? Inte läsa, ingenting.
  Göra som du, gå och lägga sig och hoppas att man somnar.

 9. Oldmolly skriver:

  Underbart att sova så länge! Vilken gåva! Du behövde säkert det. Det måste väl ha varit blåsten i går, som orsakade strömavbrottet.

 10. Kraka skriver:

  Nej, det är ju faktiskt inte bra att sova för länge. Tror att gränsen går någonstans vid 9 timmar. Men någon gång ibland kan man gott kosta på sig en riktig ”sömnorgie”.

  Jag borde skaffa mig bättre beredskap för strömavbrott. I och för sig har jag mängder med ljus och jag tror jag kan hitta både tändstickor och en tändare i mörkret. Men jag borde ha saker framställda på samma sätt som man har på jobbet, nödficklampor.

  Kram

 11. Kicki skriver:

  Det måste vara ett konststycke att sova i 11 timmar. Jag skulle nästan önska att jag kunde göra det, nån gång iaf.
  Berra kan sova hur länge och hur mycket som helst, men jag blir bara tung i huvudet om jag sover för länge på morgonen.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.