Så undrar man just nu i Gotlandsradion, där det pågår ett reportage om gotländskt griskött och i förlängningen även om vi över huvud taget kommer att kunna köpa svenskt griskött i affärerna i framtiden.

Den ena grisproducenten efter den andra lägger ner verksamheten på grund av för dålig lönsamhet. Vi konsumenter köper hellre billigt importerat kött från bland annat Danmark, än att betala några kronor till per kilo för att få kött som är närproducerat. Eller vi, ska jag väl inte säga, för själv väljer jag alltid svensk kött och gärna sådant som kommer från Gotland.

Man går faktiskt så långt i sina dystra prognoser, så att man tror att den här synen snart är ett minne blott i Sverige.


Lyssna: ”Slakteriet får det hett om öronen”

Hur gör du? Får plånboken råda, eller är du lojal mot de svenska bönderna och köper deras produkter? Och lojal mot grisarna också förresten, för ingenstans har väl grisarna det så bra den korta tid de lever, som i Sverige och det påstår jag trots de skandalartade scener man sett på TV från vanvårdade besättningar.

Sedan kan man ju också fråga sig hur billig importen blir när vi väl står där och är beroende av den. Borde vi inte ha en viss självförsörjningsgrad i Sverige?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...