Vad köper du??

Så undrar man just nu i Gotlandsradion, där det pågår ett reportage om gotländskt griskött och i förlängningen även om vi över huvud taget kommer att kunna köpa svenskt griskött i affärerna i framtiden.

Den ena grisproducenten efter den andra lägger ner verksamheten på grund av för dålig lönsamhet. Vi konsumenter köper hellre billigt importerat kött från bland annat Danmark, än att betala några kronor till per kilo för att få kött som är närproducerat. Eller vi, ska jag väl inte säga, för själv väljer jag alltid svensk kött och gärna sådant som kommer från Gotland.

Man går faktiskt så långt i sina dystra prognoser, så att man tror att den här synen snart är ett minne blott i Sverige.


Lyssna: ”Slakteriet får det hett om öronen”

Hur gör du? Får plånboken råda, eller är du lojal mot de svenska bönderna och köper deras produkter? Och lojal mot grisarna också förresten, för ingenstans har väl grisarna det så bra den korta tid de lever, som i Sverige och det påstår jag trots de skandalartade scener man sett på TV från vanvårdade besättningar.

Sedan kan man ju också fråga sig hur billig importen blir när vi väl står där och är beroende av den. Borde vi inte ha en viss självförsörjningsgrad i Sverige?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Tänkt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Vad köper du??

 1. Gunnel skriver:

  Jag tycker precis som du att det är bättre att köpa svenskt kött. Då vet man att det är ordentligt kontrollerat. Vi ska väl inte behöva bli beroende av övriga världen för att kunna köpa kött. Det räcker att vi är beroende av olja. Ha en skön kväll

 2. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Men vad är nu detta för dumheter 🙂 Klart att vi köper griskött fr. Sverige när det finns att tillgå i butikerna, för inte alltid att så är fallet, så dom har väl också ett finger med i spelet..pengaspelet!

  Jag anser att vi redan nu är alldeles för beroende av import av allehanda varor helt i onödan. Men vi ska ju ”hjälpa” de länder som har det sämre ställt än oss genom att importera, men i slutändan står vi där själva med skägget i brevlådan då vi inte kan köpa inhemska produkter då tillverkningen lagts ned. En levande landsbygd har politikerna talat om…men prata går ju.

  Vad händer om vi p.g.a. någon anledning inte kan få hit maten? Va gör vi då?
  Svreige är ju en halvö omgivet at vatten…

  Finner det ytterst märkligt att t.x. griskött fr. Danmark är billigare för det ska ju transporteras också i väl kylda fordon som slukar bensin och dessutom ska dom ju passera havet med båt, antar jag. Vansinne!
  Undrar vad uppfödaren får för köttet som han säljer till Sverige inkl. transport? Inte mycket inte, vilket ger i alla fall mig en känsla av usel kvalitet samt högre vinst för säljaren! Många är med i denna kedja vilket inte alls gillas här!
  Köp svenskt när det finns att tillgå!! En självklarhet!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Visst blir hela vår livsmedelsindustri väldigt sårbar om vi bara ska förlita oss på import.

   När vi var i Tingstäde i onsdags och fick veta att man där förut hade lager med förnödenheter, som skulle kunna försörja hela Gotlands befolkning i 30 dagar, kommenterade just guiden livsmedelsförsörjningen idag.

   ”Det räcker med att det blåser så att färjorna inte kan gå på ett dygn, så tar köttfärsen slut på ICA-Maxi”.

   Det var väl litet tillspetsat, men det ligger något i det.

   Kram och godnatt, för nu väntar sängen på mig!

 3. Ama de casa skriver:

  När jag är hemma väljer jag INTE svenskt kött. Det vore inte snällt mot djuren.
  Nu när jag är i Sverige så äter jag mest på restaurang. Där får man ju sällan veta var djuren kommer ifrån (och knappt vad det är för djur…). Kanske dags för restaurangerna att också deklarera härkomst på köttet?

  • Ingrid skriver:

   Jag läste någonstans att det importeras massor av mulåsnekött till Sverige, men ingen har väl någonsin ätit det! Eller kan det vara så att det köttet hamnar på restaurangerna??

 4. Znogge skriver:

  Jag väljer oftast svenskt kött men även priset styr.

  För en vecka sedan såg jag en film som handlade om att vissa skolor köper färdiga pannkakor som tillagats i England i stället för närproducerat. Trots transporten blev det billigare att göra så och då undrar jag varför det är så mycket dyrare i Sverige?

  Kram

  • Ingrid skriver:

   För att inte tala om fisken som fiskas i Ishavet och sedan forslas till Japan för bearbetning och så tillbaka till de Svenska frysdiskarna. De har sett världen, fiskpinnarna 😉

 5. Åsa! skriver:

  Alltid svenskt kött! Precis som du skriver så kan man ju undra hur billig den danska grisen är den dag vi är beroende utav den! Så är jag lojal mot grisarna, hur skandalartat det än kan vara i Sverige mellan varven, så är det ändå bättre än i Danmark.

  På ICA i Klinte har de nästan varje vecka extrapris på något svenskt kött, det gillar jag!

 6. Sofia skriver:

  Jag köper ALLTID svenskt kött! Om det inte finns eller om jag inte skulle ha råd, så avstår jag hellre än att köpa nåt importerad. Ryser vid tanken på att äta danskt/irländskt/brasilianskt kött… Brr.. 🙁
  Jag ÖNSKAR innerligt att jag hade råd att köpa SVENSK EKOLOGISKT kött, men tyvärr, där får jag dra en gräns.
  Dock försöker jag köpa ekologisk julskinka till jul. En gång om året får man unna sig det, tycker jag!

  Nöff, nöff! 🙂

 7. Karlavagnen skriver:

  Jag äter sällan griskött, eller biff, men när jag gör så föredrar jag att handla kött från djur som jag vet fått gå ute och ha det bra. Likadant med ägg. Kan varmt rekommendera Lillehems utegrisar i Skåne.

 8. Hejsan !
  Oj,oj,oj, stackars nassarna.
  Jag har ju slutat äta kött.
  Försökte mig på lite bacon som smak i mina grytor.
  För älskade jag just gris-kött,milt och magert.
  Jag blev intervjuad utav en reporter från Land.Om jag skulle betala mer för svenskt kött,På den frågan svarade jag JA, det var på -80talet.Skulle få en tidning hem, men det kom aldrig någon.Vet inte ens om artikeln kom med.

  Kram Majsan

 9. Elisabeth skriver:

  Visst ska vi gynna det närproducerade. Men ibland kan jag tycka att de arma djuren får resa långt för att bli slaktade och sen styckade och paketerade på ett annat ställe. Ibland är det svårt att veta vad som är ”närproducert” när koncernerna blir stora. Men visst måste vi ha en egen produktion och visst är köttet godare om djuren inte behöver stressa. Ha dé!

  • Ingrid skriver:

   Visst är det tråkigt med alla transporter. Skulle slakteriet i Visby behöva lägga ner måste all slakt ske på fastlandet. Ska de stackars djuren behöva ut och åka båt för att bli slaktade…..

 10. Suss skriver:

  Vi är som ni, köper allt kött från lokala producenter och charkvaror från Robertssons här i stan. Efter att ha sett hur danskarna hanterar sina grisar köper jag inte ens bacon därifrån, för det gjorde jag ibland förr. Tacka vet jag svenskt och närproducerat. Bra att du skriver om sånt här, för det är viktigt. Kram!

  • Ingrid skriver:

   Vi har ju varit bönder och haft mjölkkor, fött upp tjurar och haft grisar också, så det här känns angeläget.

   Jag skrev inte det i inlägget, men bilden med suggan och smågrisarna tog jag hos vår svåger i Endre för ett par år sedan. Sonen hade tagit över gården och de har haft massor med suggor och fött upp smågrisar, men har nu lagt ner sin produktion på grund av bristande lönsamhet 🙁

 11. Ann-Marie skriver:

  Jag jobbar på att bli vegetarian, blir mindre och mindre ”sugen” på kött, speciellt gris,jag köper inte medvetet kött från annat land där de plågar sina djur. Djuren ska ha det bra den korta tid de lever. Jag mår dåligt när jag ser slaktbilen och blir arg på mig själv för att jag ännu äter kött. Dagens griskött är inte ens gott, massproduktion av djur gillar jag inte.
  Sist när jag skulle hem från fastlandet och båten kom in till Oskarshamn så körde det av en lång lastbil fullt lastad med höns som skulle till avrättning. Det var blåsigt och kallt och det var minst sagt ”luftigt” för alla hopträngda djur. Det blev i alla fall en ordentlig knuff till att aldrig äta kyckling.
  Lamm som lufsar runt i sina hagar med bra tillgång på mat och helst hemslaktat det känns helt ok att äta och gott är det också.

  • Ingrid skriver:

   Vegetarian har jag aldrig funderat på och bli och jag har inte speciellt dåligt samvete för att jag äter kött. Lamm gillar vi och äter med stor förtjusning och inbillar oss att det har varit lyckliga djur när de levde.

 12. Skatan skriver:

  Jag köper så gott som alltid svenskt och försöker också köpa närproducerat, kött, ägg, grönsaker.

  Det är för bedrövligt om svenska bönder kommer att ”svältas ut” … för bedrövligt.

  Ha en fin tisdag … önskar jag dig och Åke i alla fall.

  Kram!

 13. Rosita skriver:

  Eftersom vi fött upp både nötdjur och grisar(bara till husbehov) så skulle jag aldrig köpa annat än svenskt,nu har den sista gruppen ungdjur gått till slakteriet,bara fåren finns kvar på gården,vi är f.ö. de sista djurhållarna i byn….
  Jag har aldrig varit inne i en Lidl-affär,värnar det inhemska.
  Ingen kan övertyga mig om att det skulle vara billigare att föda upp djur i andra länder och sen frakta dem på olika sätt till Sverige.
  Orsaken är väl något som kallas handelsutbyte.
  Kan berätta att den bäst betalda stuten vi skickade till slakt för en månad sen gav oss 24.30:-/kg plus moms,sen tar slakteriet och grossister samt affären ut resten,då kan man ju lätt räkna ut att det är inte bonden som tjänar pengar!
  Att vi har jobbat med djuret i 2 år jämfört med de andra leden som knappt har hand om dem en dag var så undrar man hur det finns folk som fortfarande satsar på bondelivet.
  För ca 20 år sedan då lönade det sig att vara bonde.

  • Ingrid skriver:

   Jag har en känsla av att vi fick mer betalt för tjurar på den tiden vi var bönder 😉

   Det är underligt att någon orkar hålla på med allt jobb som ska till för att få fram ett slaktfärdigt djur och så all denna EU-byråkrati, för är man inte med där och uppfyller alla regler, så att man kan få bidrag går det inte att hålla på. Då får man nöja sig med 24:30/kg 😉

 14. Ailas skriver:

  Jag äter sällan kött numera, tycker att det börjat stocka sig i halsen. De gånger jag köper, blir det svenskt.
  Livsmedelspriserna är inte särskilt låga i Danmark, så det här med importen till Sverige låter som rena dumpningen. Inget jag vill gynna. För mig är det självklart att vi ska vara självförsörjande i så stor utsträckning som möjligt.
  EU är en bokstavskombination som jag får utslag av…
  Hoppas att du har en fin dag, trots vädret.
  Kram

 15. elisabet skriver:

  Vi köper också alltid svenskt kött. Det jag saknar här är gotlandslamm, lammen i Närke smakar inte alls lika gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *