Vad tänkte han på?

Jag undrar just vad Han däruppe i det höga tänkte på när han skapade tvestjärtarna? Finns det äckligare och mer onödiga insekter än de där djuren som äter sönder och förstör blommor och grönsaker? I skydd av mörkret går de löst på allt ätbart och deras illdåd uppenbaras först på morgonen när man kommer ut för att gå morgonrundan i trädgården. Petuniorna är tydligen riktigt smakliga, för en del blommor äter de upp hela kronbladen på, det blir bara en liten stump kvar.

Den här tog jag på bar gärning när jag lyfte på en kruka. När vi var barn kallade vi dem för öronkryckor och var jätterädda för dem. Vi visste alldeles säkert att om man inte såg upp, så kunde de krypa in i öronen och lägga ägg där och sen fick man huvudet fullt av de otäckingarna. Skulle vi ligga i tält eller i lekstugan hade vi alltid bomullstussar i öronen för att slippa undan angrepp från öronkryckorna.

Fruntimmersveckan är igång och det ser ut som om den verkligen kommer att leva upp till sitt rykte. Regn och rusk väntar, men än så länge skiner solen i alla fall på Sara. Grattis alla med det namnet!

Nu ska jag plocka fram mangeln och platta till lakan och handdukar.

Ha en fin tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande, Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Vad tänkte han på?

 1. Hejsan Ingrid !

  ja just det, Fredrik inleder ju fruntimmersveckan.Jag har ingen namnsdag, men Madeleine och Margarethorna har det.Gäller att inte glömma, tror jag nöjer mig med att gratta på FB. Fattiga postverket krävde ju mig på 49:- i restavgift, för för lite framkerat till Cina´s födelsedagspresent, skrymmande, vadå, det gick ju ner i brevlådan.Skulle sänt som paket och inte brev. Nu vet jag till nästa gång.

  Tänkte jag skulle få till ett inlägg idag, men tiden gick åt att skriva till Ragnarök om allt möjligt.Från spindlar till cykelturer efter vin till B-M. Hon som dog p.g.av alkohol varje dag sedan 17 års åldern. Hon blev 60 år.Hennes äldre bror gick samma väg.Mamman lever är säkert en bra bit över 90.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Ibland är postverket onekligen lite sniket tycker jag 😉
   Du är så flitig att skriva kommentarer Majsan, så jag förstår att din egen blogg blir lidande på det 😉

   Kram och tack för din flit 🙂

 2. Znogge skriver:

  Här i Skåne säger vi örnastörta men tack och lov har vi inte många av dem. Däremot har bladlössen fullt upp!

  Tack för ditt grattis!

  Kram

 3. Margaretha skriver:

  Hej. I Stockholmstrakten sa vi öronkrypare men det var samma sak man trodde att de gjorde. Håller med dig om att man kan klara sig utan sådana djur. Liksom mördarsniglarna. Vi har inga här. Ännu. Jag möter några på grusvägen utanför oss och jag klipper sönder dem vartefter. Känns lite elakt trots allt, men jag vill inte på några villkors vis få in dem på vår tomt.
  De kommer säkert men ju senare desto bättre.

  • Ingrid skriver:

   Mördarsniglar slipper jag undan, än så länge vill säga, för de finns minsann här i trakterna. Det var ett reportage från Klintehamn förra sommaren om en trädgårdsägare som fångat hundratals sniglar.

 4. Gunnar skriver:

  Jag delar din uppfattning om tvestjärtarna. Brukar ha en tendens också att följa med tidiningen in. Man får stå o skaka den utomhus.

  Ja du har rätt. Målningen på min blogg är gjord av en gotlänning.

 5. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Men usch då, tvestjärtar är det värsta jag vet. Beror förmodligen på barndomen då jag fick veta att dom kryper in i öronen..usch. Varifrån det kommer vet jag ej, men hoppas inte det är sant. Kanske dags att ta reda på vilken nytta dom gör, för något gott för dom väl med sig kan jag tro?
  Tack för alla trevliga svar jag får i mailen 🙂
  Ha det gott vännen!

  • Ingrid skriver:

   Tvestjärtar kan väl inte vara till någon nytta?

   Jag har försökt läsa på lite, men inte hittat något. Lite intressant var dock att mamman skyddar inte bara äggen utan också de nykläckta ungarna och att de lever i familjer. Det gör att jag får en aning fördrag med dem, men bara lite, lite 😉

   Här har varit en strålande vacker dag och jag låg/satt och lyssnade på Martin Fröst, som var riktigt trevlig och spelade omväxlande och bra musik. Han får näst intill toppoäng av mig!

   Kram Ingrid

 6. Ailas skriver:

  Urk, tala inte om tvestjärtar…! Snart kommer de väl att invadera min postlåda i vanlig ordning också. Det finns få lika äckliga saker, skulle i så fall vara fästingar… Jag har fått fästingfobi nu, efter att jag fått på mig två stycken i sommar! Så fullkomligt onödiga kryp… usch och fy!
  Kram och trevlig kväll!

 7. Gunnel skriver:

  Ja, det finns många äckliga djur i naturen. Tvestjärtar ser jag inte mycket av nu…det var mer när jag var barn. Men jag antar att det bara är jag som har tur att slippa träffa på dem.

 8. Sylvia skriver:

  Usch och fy för tvestjärtar. Himmel så rädd man var för dessa kryp som barn. Minns när jag och en kamrat tältade en sommar och de små odjuren kröp omkring i sömmarna på tältet. Det sas ju att de gärna kröp in i öronen. Vi lyckades klara oss. På ön är de inte alls vanliga. Men vi har ju fästingarna. Har också klarat mig hittills men sommaren är inte slut ännu. Är garderad med fästingvaccin.
  Kram Sylvia

 9. Birgitta skriver:

  Jag minns de där äckliga små krypen. Fick också höra när jag var barn att de kunde krypa in i öronen. Jag har inte sett nån på åratal dock. Utrotningshotade? Nä, de är de nog inte. Äckliga kryp bara förökar sig till min stora förtvivlan. Skulle ex.vis inte kunna åka till Australien – fy så mycket hemskt de har där.
  Sköt om dig
  Kram

 10. Inger Maryissa skriver:

  Jo, jag tycker också tvestjärtar är äckliga djur.
  och dessutom har man hört lite läskiga historier om dem som det att de kan krypa in i öronen
  jo, man undrar varför vissa djur finns, och vilken nytta de gör i eko-systemet
  samma med fästingar…man undrar varför de finns också
  kram

 11. Katrin skriver:

  Tvestjärtar heter ”earwig” på Engelska.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Earwig
  Tydligen har Sir David Attenborough gjort en film om tvestjärtar som min syster har sett ett antal gånger. Om hur mamma tvestjärt vårdar sina barn mm som gjort att min syster numera älskar de små krypen. Jag (och du?) kanske skulle titta på den filmen. På min promovering vad i alla fall Sir David en av de inbjudna till att bli hedersdoktor i Biologi (den ndra var Jane Goodall med chimpanserna) och på middagen på kvällen passade min syster på att tränga upp herr David i ett hörn och tacka för tvestjärtfilmen. Han blev fantastiskt glad och de två pratade tvestjärtar i ”en halvtimme”, allt utan en tanke på att först samla ihop sin storasyster så att jag också fick fraternisera mig med denne fantastiske naturfilmare…

  Nåväl, tvestjärtar har ett oförtjänt däligt rykte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *