Vädarkvännis dag

Enligt allnakku är det Vädarkvännis dag i dag och eftersom jag har några bilder av väderkvarnar i mitt arkiv, så väljer jag att visa en av dem. Jag tror inte att den här varit med i bloggen förut?

Vindkraften har gamla anor på Gotland. De flesta av de större gårdarna hade förr en egen väderkvarn. Idag utnyttjas vindens energi i mer än 150 moderna vindkraftverk på Gotland, men det finns bara ett fåtal funktionsdugliga väderkvarnar kvar.

Den här väderkvarnen står nere på Ekstastranden och visst är de här gamla kvarnarna bra mycket vackrare än nya tiders vindsnurror, även om de ger värdefull energi. Vindkraftverken på Gotland ger miljövänlig el som täcker 25% av Gotlands förbrukning.

Dags för frukost!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Seder o bruk, Temadagar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Vädarkvännis dag

 1. Pia skriver:

  Här i Skåne kallar vi dessa byggnadsverk för möllor 😀

 2. Raija skriver:

  Vilken fin väderkvarn. Här i Sörmland finns inte många kvar. Vi har en i Torshälla på berget, men det är omgjort till ett konstgalleri för en glaskonstnär.

 3. Skatan skriver:

  De är vackra de gamla väderkvarnarna … men om de inte är för många tycker jag de moderna vindkraftverken också har sin skönhet …

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Åker man ner på södra delen av Gotland kan man få se en stor vindkraftpark och det är ganska fascinerande, men om det är snyggt vete katten.
   Nej, jag håller med dig, de får inte vara för många….

 4. Bettan skriver:

  Gillar helt klart dessa väderkvanar bättre än vindkraftens hemska monster.
  Å denna var riktigt vacker!
  Hoppas att du ska få en händelserik dag/kväll.
  Kramis Bettan

 5. Kicki skriver:

  Min gamla pappa (som jag inte är uppvuxen med, mamma och han skildes innan jag var 1 år), men jag fick kontakt med honom när jag var vuxen.
  Han åkte runt i Sverige på sin gamla moped, skrev resedagbok, som jag faktiskt har kvar nån . Bl.a. var han till Öland där han ritade av de gamla väderbitna väderkvarnarna, som han sen gjorde små miniatyrer av under vintern. Har var mycket konstnärlig min far, tyvärr fick inte jag ärva den gåvan.
  Jag kanske skulle fota och lägga ut på min blogg en del av hans gamla alster.
  Kram

 6. Lisbeth skriver:

  Fick det se ut på det här viset skulle jag förorda flaera. yvärr är de nya skapelserna så fula och förstör så mycket av naturen att jag är helt mot att man bygger fler. När de plockas upp i fjällvärlden gråter jag. Inte minsta naturligt ser det ut. Kanske man skulle designa en i lämpligt format med modern teknik.
  Ha det fint

 7. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Märkligt. Jag såg ett program på TV om just vindkraftverken helt nyligen och såg hur fula dom var och passade inte alls in i naturen. Dessutom klagade många vars sommarstugor numer är omgivna av dessa som låter vedervärdigt så sömnen är helt förstörd. Jag satt och funderade över varför man inte kan bygga dom så att dom ser ut som väderkvarnar, nertill i alla fall och måla dom i grönt/brunt så att dom smälter ihop med naturen?
  Väderkvarnar är ursnyggt och så bra att dom finns kvar och visst går det att bygga om till sommarboende, görs utomlands så jag på TV. Det är poppis.
  Kul att du visar foto på den vackra kvarnen 🙂
  Kramis, Agneta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *