Väderbloggen rapporterar

Det blåser som attan!

Två gånger idag har jag varit ute och rest upp den här enen när den har blåst omkull.

Nu har jag ställt in den i en hörna och där lär den väl klara sig. Krukan är för lätt och busken så tät att den blir ett väldigt vindfång. Busken som stod i förra årets julgrupp har växt till sig en hel del i sommar. Jag undrar hur man ska kunna övervintra den? Tål den stå ute eller måste man ta in den? Är det någon som vet?

Gårdagens regn blev det inte mycket av, det var bara ett par mm i regnmätaren, men det blåste desto mer, särskilt på kvällen. Jag trodde nästan att björken utanför mitt vardagsrumsfönster skulle ge sig av.

I dagens DN konstaterar man, att det bara varit 6 dagar i sommar som det varit över 25° i Stockholm och Karin Bojs, tidningens vetenskapsredaktör, har en artikel där hon skriver att vi nog får vänja oss vid svala, regniga somrar.

Man tror att det kan finnas ett samband mellan vår kalla sommar och den extrema värmen på andra platser på jorden. En del forskare misstänker att en varmare nordpol skulle kunna påverka vindarnas mönster på ett sätt som kyler ner vår del av världen, så den globala uppvärmningen skulle göra att vi får det kallare och regnigare, men det är än så länge bara hypoteser.

Den som lever får se, men något konstigt är det med vädret i alla fall, när inte ens augusti lever upp till förväntningarna 🙁

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Väderbloggen rapporterar

 1. Rigmor skriver:

  Så fin den har blivit, julenen. Tror nog den kan övervintra ute, med lite skydd så. Att ta in den tror jag är värre, det blir fört torrt och varmt efter den här sommaren…Jaha, så då ska vi vänja oss vid detta väder, då är det bara att bita ihop…Vad har vi gjort för illa här uppe i Norden måntro??
  Ha en bra torsdag vännen!!
  Kram kram

 2. Kicki skriver:

  Så synd att inte Gotland kan visa sig från sin bästa sida när vi äntigen ska besöka ön till helgen.
  Kram

 3. Raija skriver:

  En del planterar ut julenarna och de övervintrar och växer sig stora och fina, i alla fall här i Mälardalen.

  Visst blir man fundersam över vädret. Men tror det har varit lite till och från i alla tider, för det kommer perioder där det är torka, kyla, värme och snö på ställen som normalt inte får det. Läser man historia så vet man att de hade svårt förr i Sverigen också med missväxt i flera år. Jag tror det är mer på det viset, men givetvis påverkar all miljöförstöring och än vet man inte hur det kommer påverka på sikt.

  • Ingrid skriver:

   Vi har också pratat om det där att det varit svängningar i klimatet under århundradens lopp och då kan det väl ändå inte ha något med miljöförstöring att göra……

 4. Gunnar skriver:

  Jag har inga ytterligare råd om din Julen än vad du fått här. Jag tror att vi har fått Engelskt klimat här i Sverige. Paraplyn är en ständig följeslagare. Jag är övertygad om att hettan i Italien,Spanien m fl är en följd av samma vädersystem. Vet inte vilket som är värst…fast det är nog hettan där.

  • Ingrid skriver:

   Det värsta är nog en överdriven hetta. Är det kallt och regnigt kan man i alla fall klä på sig. Men är det riktigt hett är det större problem att få det drägligt. 😉

 5. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid!
  Kom hem imorse, det var en hemsk natt. Startade resan mot Oskarshamn vid 00:30. Bäcksvart och näst intill ensam på vägen. En räv såg jag springa över vägen så den klarade sig men värre blev det med den som sprang ut på vägen precis framför bilen, den göt en ögonblicklig död kan jag säga. Usch och hu.
  Framme i Oskarshamn 03:15 och båtens avg.tid var 05:15, jag la mig ner över framstolarna och sov en timma. Ombord på båten kastade jag mig över en frukostbricka sen sov jag i stolen tills de ropade en halvtimma kvar skönt vaggad av vågorna.
  Ikväll börjar vattengympan och som jag har längtat efter det varma vattnet under sommarens uppehåll.
  Lilyhammer är riktigt kul att titta på men Dallas orkar jag inte med.
  Din en bör Du nog plantera ut i någon rabatt där klarar sig rötterna bättre för i en kruka fryser hela rotklumpen och det klarar inte rotsystemet. Har sett många julenar som växer frodigt ute året om.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det låter verkligen som en hemsk bilresa. Tur att du fick koppla av lite på båten i alla fall.
   Tack för rådet om hur jag ska göra med enen. Få se om jag hittar någon bra plats till den. 🙄
   Kram

 6. Hasse skriver:

  Ta’t lugnt gott folk! När det blir en varm sommar beror det på den globala uppvärmningen och när det inte blir en varm sommar beror det på den globala uppvärmningen.

 7. Inger Johansson skriver:

  Hej!

  Jag planterade ut en julen för många år sedan och den växer och växer. Den är säkert 4-5 m hög idag och vi bor i Närke.

  Kram Inger

 8. Beppan skriver:

  Det är skrämmande det där med klimatförändringarna/den globala uppvärmningen – vad den kan ställa till! Översvämningar, regnsomrar, extremvärme och annat elände.
  Vad lämnar vi åt våra barn och barnbarn???

 9. Lambergsfrua skriver:

  Så fin din en har blivit! Jag tror nog att du kan ha den ute i vinter i skyddat läge och i värsta fall vira in krukan i något skyddande. Dottern har klarade sin ”julen” på så sätt. Den for mer illa av torka och blåst på vårkanten.
  Lycka till!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

Kommentarer inaktiverade.