Vågar man erkänna….

… att juldukarna redan är utplacerade? Hoppas inte mina barn läser det här, för då blir det väl vildsinta protester. Man får inte börja julpynta förrän dagen före julafton, men nu är det så att pensionärsbrådskan har slagit till.

Bilden är från Stenstugu och förra julen, då jag strukit alla dukar och sedan förvarade dem på salsbordet i väntan på att det skulle bli dags att placera ut dem.

Idag har vi julstädat ordentligt. Dagen började med regn och gråväder, men det bättrade sig fram på förmiddagen och då passade jag på att ta ut alla mattor och sedan har vi hjälpts åt att ruska dem.

När jag sedan dammade och tog bort alla dukar, kom jag på att det var lika bra att stryka och lägga på juldukarna med en gång. Nu är det förhoppningsvis hyfsat dammfritt, golven är torkade och mattorna har kommit på plats igen. Nästa vecka nöjer jag med att damma och dammsuga av.

Jag var ute i förrådet och kikade i jullådan också och funderade på att bära in den, men där gick gränsen. Inga jultomtar före den 23 december!

Ha en fin fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

35 svar på Vågar man erkänna….

 1. skogsnuvan skriver:

  Visst kan man lägga på juldukarna. Varför ska man stressa i sista minuten. Dessutom tycker jag att tiden före jul är den roligaste och gillar att plocka fram grejor eftersom så får man njuta längre. Efter jul vill man ju ha bort allt så spar man för länge blir det så kort tid man får njuta av sina julgrejor.

 2. Hejsan Ingrid !

  Jag la på en i köket o.pyntade i fönstret med två Azaleor o.två små tomtar, men så kom Lucia-Katten och Ina plockade bort allt, fast duken ligger kvar. som jag haft i säkert 10 år.Den nya var i avtorkbar plastliknande material som tyg.Det är väl ingen idé att göra något mer.Katten sitter fortfarande i köksfönstret, men har börjat äta och gå på lådan.Gömmer sig så fort jag går in i köket,de har ju god hörsel så hon hör nog innan jag tar i handtaget.

  Någon kanske ska ha henne, vad vet jag.Ikväll blir det infångande KL.19.00-02.00 sista innan Jul.

  Jag orkar inte vara uppe så länge, senare än 23.30 kan jag inte lägga mig, för sedan får jag så svårt att somna. Ina har nyckel.

  Berättar för Dig så kan andra läsa, så behöver jag inte skriva om det i ett inlägg, många av mina bloggvänner är ju även vänner på FB, som Du vet.

  Kram Majsan

 3. Znogge skriver:

  Oss emellan så tycker jag att dina barn är ute och reser en smula. Juldukar lägges på i samband med att granen tas in. Det sker lämpligen denna helg!

  Kram

 4. Sofia skriver:

  Snart-är-det-jul-kramar! <3

 5. Ingela skriver:

  Gokväll i julstugan får jag väl säga då 😉

  Dottern har varit hemma och donats dag och visst kom det fram en och en annan duk. Men de flesta väntar vi med tills på lill-julafton. Mest av praktiska skäl och sedan är det väl något av en sed i huset antar jag…

  Mysigt att slå sig ner och kolla runt sig ikväll!

  Kram Ingela

 6. Lisbeth skriver:

  Oj nu har jag gjort bort mig. Jag har tagit fram tomtarna men inte dukarna. Det ordnar sig nog och blir jul ändå
  Ha en fin fredags kväll

 7. Gunnel skriver:

  Jag plockar fram det mesta av julpyntet tlll 1:advent, för jag ÄLSKAR julpynt. men granen väntar jag med till den 23:e. Efter Trettonhelgen åker samtliga saker som har den allra minsta anknytning till jul ner i sina lådor ige., Tänk vad alla har olika traditioner. Kram

 8. Suss skriver:

  Sådana där datumregler hade vi också förut, men på senare år har jag kommit underfund med, att jag vill ha ut julen ganska fort när väl helgdagarna är undanstökade och de som ska bjudas hem har varit här.
  Därför börjar jag tidigt, tar fram någon/några tomtar till advent och sedan fyller jag på lite långsamt. Tallen tas cirka 1 vecka innan, men det är bara ljusen som får komma på direkt och det mest för att lysa upp i mörkret.
  Förr när jag var hemma hos mor och far, var det totalförbud att klä granen förrän 23 december. Det har nog varit ett vedertaget datum för granklädning, eller vad tror du? Kram!

  • Ingrid skriver:

   Jag tror att det är ganska vanligt. När jag var barn tog mamma och pappa in granen när vi gått och lagt oss och klädde den, så när vi kom ner på julaftons morgon stod den där färdigklädd och grann.
   Så har jag aldrig gjort, mina barn har alltid varit med och klätt granen den 23:e.

 9. Karlavagnen skriver:

  Du ligger i lä. Jag började julpynta första advent och kanske några dagar innan! För en gångs skull så pyntade jag! Fina dukar!!!

 10. Laila skriver:

  Jag tyckte att min mor pyntade för tidigt när hon blev äldre men det var ju mysigt när hon bjöd på adventskaffe och det var lite pyntat. Nu när jag själv är hemma på heltid har jag tänkt att jag skulle börja i god tid. Av någon anledning ”hinner” jag inte det. I dag har jag dock plockat undan lite tavlor, prydnadssaker och dukar för att få plats med alla mina tomtar och bonader. Det är dock bara bonaderna som är utplacerade. Tomtarna är upp-packade ur sina kartonger och dukarna framtagna. Utplacering blir nu lite ”pö om pö”. Julgranen får dock vara till 23 dec.
  När jag bodde hemma då klädde man inte granen förrän på julaftonsförmiddag.
  Ha det bra!

 11. Elisabeth skriver:

  Jag har lagt på dukar och om allt blir som jag tänkt, så kommer nog en del tomtar fram i morgon. Ha dé!

 12. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Här blir det alltid lite julpynt och dukar helgen för julaftonen. När dukar är stukna så lägg dom på plats av rent praktiska skäl, oavset dag. Denna helgen brukar bli bra eller när orken finns. Undrar om man som ”Pancho” har för gott om tid och därför väntar till sista minuten? Någonjulgran kommer inte innnanför dessa dörrar ty den stinker förfärligt tycker min allergi. Julgran tycker jag passar utomhus och då mår alla de små spindlarna och andra krypen som bor på granen bättre. Vacker med en gran utanför vid lägenhetsdörren /balkongen, det lyser upp hela området och så slipper man det eviga barren som har en tendens att finnas kvar i evigheter 🙁
  Nu vännen är det dags att åka tåg via TV och ”På spåret”.
  Kram, Aneta

  • Ingrid skriver:

   Vi ska för första gången inte ha någon innegran. Däremot har jag en lite bordsgran som ska få komma fram i år också, så lite ”granigt” blir det i alla fall och så har vi en stor stilig gran på gården som vi ser från vårt vardagsrumsfönster.

   Visst var ”På spåret” bra i kväll. Makarna Haag är väldigt duktiga! och jag kunde faktiskt en hel del.

   Kram

 13. Skatan skriver:

  Vi hade såna där ”regler” eller traditioner kanske man ska säga … hemma i mitt föräldrahem. Mannen och jag är lite mer flexibla men granen kläddes aldrig förrän kvällen innan julafton och då plockades också tomtar osv fram. Nu måste jag erkänna att tomtarna är på plats redan. Däremot inga juldukar.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Man ruckar lite på ”reglerna” och inser att det inte är nödvändigt att allting måste göras på exakt samma sätt varje år.

   För oss är det ju en stor omställning, den första julen på Odvalds.

 14. Raija skriver:

  Mina traditioner är likadana, att endast julgardiner och adventstakar kommer på plats till 1:a advent och sen får allt annat julpynt vänta tills dagen innan julafton. Men har förstått att den yngre generationen pyntar för fullt efter 1:a advent och en del redan med gran också, vilket jag tycker är alldeles för tidigt.

 15. Gun skriver:

  Här har det varit full jul ända sen min födelsedag. Ville fixa till det för i år firar barnen jul hos respektive svärföräldrar. Vi har kommit överens om varannan jul så blir det inga problem. I år skall bara mamma och jag fira jul hos mig, julgudstjänst och god mat:)

 16. Kicki skriver:

  Vad lustigt det är med traditioner. Jag har läst övrigas kommentarer.
  När jag var barn, så slet mamma ”som ett djur”, hela natten gick åt den 23:de för att stryka alla dukar och ta in granen och klä den.
  Det där med granen har vi nog följt att den kläs dan före julafton. Men de senaste ca15 åren har det varit plastgran. Förra året ingen, vi var ju inte hemma på julafton. Nå’t år har det varit bara en bordsgran, till dotterns stora förtrytelse.
  Eftersom alla barn och barnbarn (14 st) kommer i år, så är det bäst att plocka fram granen 😉
  Men dukarna har jag börjat lägga på sen en vecka, men inte alla än. Jag har ju inte städat klart (usch och fy)
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Man får försöka ta det lite med ro och tänka på att det viktigaste är att man får trivas och umgås och äta gott. Om det skulle finnas lite damm här och där ser ju ingen i vintermörkret.

 17. Doris skriver:

  När pojkarna var små tog jag fram julpyntet när de somnat på kvällen den 23:e men de sista åren har jag börjat med julgardinen i köket till första advent och sedan har allt det andra kommit smått o smått. När vi hade vårt Svenska Julbord hade jag alltid allt klart till dem och det var en gång den kring den 10/12 ;-).
  I år är jag sen med allt, har inte ens fått upp julgardinen i köket men det blir förhoppningsvis i morgon …
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *