Var det inte det jag misstänkte

Det är bäst att borsta tänderna ordentligt, så att man inte får några hål i dem, för i dag kan man läsa i SvD att Gravida varnas för tandfyllningar. Ok, jag är inte gravid och lär inte bli det heller, men vi har ju fått lära oss att amalgamfyllningarna innehåller kvicksilver, som är skadligt för oss, men de nya moderna kompositfyllningarna kan innehålla bisfenol, som är ett hormonstörande ämne och det kan vara skadligt, speciellt för små barn och eventuellt för foster. Från och med 1 juni 2011 förbjöds Bisfenol A i nappflaskor, men att proppa in det i hålen i tänderna är inte förbjudet!

Jag har länge misstänkt att de nya fyllningarna inte är ofarliga. Enligt tandläkarna är halten av Bisfenol A i kompositfyllningarna försumbart små, men vad vet man om hur kroppen reagerar på det när man haft det i munnen i en 15-20 år.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Jag har varit ute på vift idag och började med att åka till till Hemse, där jag tittade in på Kupan. Jag har inte varit där och jobbat på länge, men nu tycker jag att ryggen blivit så pass bra, så jag kan nog ta ett pass där i butiken när de behöver hjälp.

Sen tog jag en tur till Lantmännen. Jag skulle se om de fått några plantor ännu, men det fanns inte så mycket (som tur var 😉 ). Efter en varmkorv med bröd och en shoppingronda på Högbyhallen åkte jag hem igen.

På hemvägen stannade jag till vid Gahms varuhus i Fardhem.

Italienarna röker ju (inte Eva, men de övriga i familjen) och jag har inga askkoppar, så de har fått använda en ananasburk att lägga fimparna i när de suttit ute och rökt. Nu hittade jag en gammaldags fin snurraskkopp hos ”Gamen”, så nu kan jag skrota plåtburken.

När jag åkte förbi Fröjel kyrka gjorde jag ett stopp där och gick in på kyrkogården med lite blommor och så vattnade jag plantorna. De såg faktiskt riktigt pigga ut! Nattens frost verkar inte ha förstört någonting, i alla fall inte vad jag kunnat se.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Utflykter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Var det inte det jag misstänkte

 1. Ama de casa skriver:

  Det är inte bara därför man ska borsta tänderna noga. Att besöka tandläkaren är illa nog, men om han måste starta borren, då börjar jag gråta… Moget, jag vet. Men min tandläkarskräck kommer aldrig att gå över.
  🙂

 2. Ingrid skriver:

  ”Det är farligt att leva”…med allt man stoppar i sig med konstiga tillsatser och sen det man har i tänderna med amalgan är ju inte heller att leka med. Märkligt egentligen med kompositfyllningar som också är skadliga.

  Vilken rolig utflykt du varit ute på idag. Här har Röda Korset flyttat till nya större lokaler och det är så fint och luftigt där nu. Var dit en sväng förra veckan.

  Järnnätterna är väl inte över färräns 6 juni? Trodde inte ni hade frost så långt söderöver i landet.

  kram
  Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Så är det Ingrid! Det är farligt att leva, man kan dö 😉
   Jag vet inte hur man räknar när järnnätterna börjar egentligen.
   Nu ska det väl mulna, så i natt ska det väl inte vara någon större fara.
   Kram

 3. Agneta skriver:

  Hej!
  Hörde just på radion om fyllningarna i tänderna och risken för fostret. Sak samma som med kvicksilvret i amalgam. Undrar hur det har påverkat våra barn? Dessutom ser det ju fult ut med amalgamet i munnen. Men man kan ju göra ett avtryck och sätta en porslinskrona i hålet.

  Vad roligt att du hittat den gamla modellen av askfat, praktisk som attan. Men så trist att dina barnbarn röker och hoppas innerligt att dom slutar NU. Det sätter sina spår framöver om man börjar tidigt. Att sluta är då inte lätt inte när man blivit lite äldre.
  Du har varit aktiv som vanligt läser jag och så bra att blommorna på gravarna klarat sig.
  Gott att din rygg blivit bättre och hoppas innerligt att det håller i sig.
  Så sugen jag blir nu på korv med bröd, bra som ett litet energitillskott!
  Kram, Agneta

 4. Rigmor skriver:

  Oj…har ni haft frost i natt?? Tror vi var nere på +4 i natt, men ingen frost…och nästa vecka hoppas jag verkligen Gotland bjuder på värme och sol!!
  Ja du…och om det bara vore tandfyllningar som vore problem…jag tror att vi lagrar mycket mer i kroppen än vi anar…och att det kommer att visa sej med tiden. Önskar att jag vore mer medveten och kunnig och hade orken att engagera mej mer i vad vi vi äter och använder, men jag blir alldeles snurrig av alla förkortningar och namn…så sen rullar det på i samma gamla hjulspår igen. Men jag skäms lite…
  Mannen i huset här röker…och det är ett hett ämne kan jag säga!! Men med en såndär charmig gammal askkopp (som min morfar hade bl.a.) så vore det kanske lite trevligare…ja han röker ju förstår inte inomhus, men ändå.
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Det är minsann inte lätt att veta hur man ska leva och vad man ska äta. Ibland verkar det nästan som om det är farligt bara att andas 😉
   Är det gotlandsbesök på gång? I så fall önskar jag en trevlig resa och en trevlig vistelse här på ön! 8)

 5. Znogge skriver:

  Jag har också delat dina farhågor och blev inte ett dugg förvånad över det. Var snarare väntat. Då blir det till att hitta nya vägar.

  Kram

 6. Margaretha skriver:

  Jag är också sån att jag nästan hellre har ont än att ta en spruta. Men som tur är har jag inte haft hål på 13 år! Bra tänder helt enkelt, inget annat.
  Hade ni frost? Tror inte vi hade det (är i Småland och det är ju inte så långt från dig). Men det var stjärnklart när jag skulle gå och lägga mig så jag plockade in alla krukor för säkerhets skull. Det var nog bra tydligen. 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag har haft tur att inte ha så många hål sedan jag blev äldre, men nu börjar de där gamla amalgamkronorna man fick i ungdomsåren att ge upp 🙁

 7. Sylvia skriver:

  Tandläkarbesök är inte alls kul och jag nog vill gärna ha en pruta om det ska borras. 😮 Tandhygienisten är snäppet värre men man måste ju ändå pallra sig dit.
  Det var en gammal hederlig askkopp du lyckats komma över.
  Jag har en gammal blom / lerkruka som är vänd upp och ner och fat under för de som röker. Då kan de slänga ner fimpen genom hålet och då är det ingen fara om det blåser.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag lider hellre en stund än tar sprutan. Det är bara om tandläkare absolut propsar på som jag går med på det.
   Det är ett bra knep du använder och jag har förslagit det för Eva….

 8. Bettan skriver:

  Ja e det inte det ena så är det nog det andra som skadar oss. Verkar inte spela någon roll hur vi vänder bakdelen, för den står alltid imotvind i alla fall.
  Hoppas att du ska få en fin kommande morgondag vännen. Kramis <<<<3

 9. Gunnar skriver:

  Ja vi får i oss mycket konstigt. Jag känner igen snurraskkoppen. Slutade röka som tur är i 20-årsåldern. Det finns en Kupan-shop i Lund om jag inte missminner mig. Säljer fairtrade från hela världen.

 10. Elisabeth skriver:

  Du har rätt. Det gäller att borsta och gno. Tyvärr har jag en del både kvicksilver och komposit. Ibland undrar jag om sånt bidrar till värk i kroppen. Lär väl aldrig få veta.
  Så skönt att plantorna klarat sig.

 11. Doris skriver:

  Ja vi kan vara glada som lyckats sluta !
  Kram

Kommentarer inaktiverade.