Vård av frisk man…

klickbara bild
…säger Gudrun Schyman att många av oss kvinnor ägnar oss åt och kanske har hon rätt även om påstående är tillspetsat. Fotot tog jag idag på Donnersplats i Visby där hon höll ett anförande. Ett anförande där hon pratade om jämlikhet, likalön och annat som FI propagerar för. Igår kväll hade hon ett seminarium där hon förespråkade att man skulle göra Almedalsveckan till en alkoholfri zon. Hon anser, att som det är idag stupar Almedalsveckan på spriten och hon om någon borde veta vad hon talar om.

Vi har alltså varit i Visby idag, för jag ville ta mig en titt på hur det såg ut nere vid Almedalen, där ju Almedalsveckan nu går in i sin slutspurt. Almedalsveckan, som en reporter på TV kallade för politikerkollot, har samlat enormt många männsikor och jag hörde en pappa förklara för sina barn, som var i 7/8-årsåldern, att den här veckan är ett tillfälle till mingel och festligheter för en massa höjdare och det är nog en ganska bra sammanfattning. Jag fick inte bara se och höra på Gudrun Schyman utan jag såg också Ulf Adelsohn och hans hustru, vår kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. De kom på cykel nere vid Kruttornet, men innan jag hade hunnit fatta vilka det var, så försvann de upp mot Almedalen. Från Donnersplats och ner mot Almedalen fanns det hur många tillfällen som helst att ta del av alla olika budskap gällande miljö, hälso-och sjukvård och annat och om jag hade tagit emot alla tidningar, broschyrer, pins och annat skulle jag nog fått väskan alldeles full. Men jag gick ganska snabbt förbi och tog mig en vända till Botaniska trädgården i stället. Där var det lugnt och stilla och som vanligt väldigt vackert, grönt och välskött.
Medan jag letade kändisar och beundrade vackra planteringar var Åke och hälsade på sin blinde kompis på Korpen och när vi var färdiga var och en på sitt håll träffades vi på Östercentrum och gick och fikade på Siesta innan vi åkte hem till Fröjel igen.
Jag kan ju inte låta bli att nämna vädret, som varit helt strålande. Inte så där varmt och kvalmigt utan behagligt. Det var till och med så att jag fick flytta mig från skuggan och ut i solen när vi satt ute och drack kaffe. Det blev lite kyligt i skuggan, skönt, skönt!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Utflykter, Vardag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Vård av frisk man…

 1. Astrid skriver:

  Det är ju så vackert där i Almedalen, jag har suttit och njutit på gräsmattan där,-98 eller -99
  Botaniska trädgården är också sevärd, jag har många foton från den platsen :))

 2. Mien skriver:

  Visst har hon rätt i mycket, Gudrun! Och en erfaren kvinna är hon. En kvinna att respektera.

 3. Kerstin skriver:

  Ja, man kan ju hålla med Gudrun där, det dricks nog mycket under den veckan. Jag har aldrig varit där, hm, vet inte ens vart det ligger (får väl Googla på det)
  Så ni har fått regn! Här är det bara kvalmigt och hettan dallrar, skulle behövas en skur, men då är det ju synd om alla bilentuaster som invaderar stan nu.
  Ja, på Söndag kor vi igång på allvar att köra grejer. Blir underbart när allt är klart men det tar väl sin tid

 4. Agneta skriver:

  Bra sagt, av Gudrun! Antar att det är taget ur ett samanhang som skulle varit intressant att ta del av, men visst är det väl så att många, alltför många kvinnor i princip ”vårdar” sina friska män.
  Går vi tillbka några år i tiden till 1950-talet t.ex. så skulle middan stå på bordet när maken kom hem fr. jobbet. Barnen skulle vara ”rena o hela”. Kläder skulle vara tvättade och strukna och bostaden städad m.m.
  Efter maten var det normalt att maken bara reste på sig och tog en tidnign med sig och satte sig igen, då i en bekväm fåtölj i väntan på kaffet.
  Under tiden förväntades makan duka av, diska och koka kaffet bl.a.
  Likt en piga, obetald sådan.
  Så inte tycker då jag att det var tillspetsat, för kanske är det många som lever så även i dag, vad vet jag.
  Klart att det blivit lite ändring på dagens unga män då kvinnan oftast förvärvsarbetar och därmed kan ”säga ifrån” då hon klarar uppehälle utan makens lön. Så var det ju inte ”förr”. Kvinnan var beroende av makens inkomst. Föddes man mellan 1900 – 1930 så var det inte självklart att unga flickor skulle studera och ”bli något”. Det kostade pengar, dessutom.
  TV-serien Hedebyborna visar hur kvinnor ”vårdade” sina arbetsföra friska män. Den serien är så förträfflig så den borde ingå i undervisningen i skolorna för att dagens ungdomar ska få insupa lite nutidshistoria. Dels om klyftan mellan fattig/rik, arbetsfördelningen i hemmet och så kriget.
  Detta blev en liten utsvävning med ”vård av män” som bas.
  Intressant att du tog upp ämnet!
  Så till mindra viktiga ting, såsom vädret:-))
  Här är det bastuvärme och olidligt. Att sitta inne i en lägenhet mitt i stan är en pina och åskan som uttlovades kom inte hit i alla fall men det är tryckande till max. Just nu, snart 01.20 har jag +22 på balkongen och det är helt perfekt men lite väl sent påtänkt:-))
  Räknar med ännu en ”svettig” natt.
  Kramen, Agneta

  • IngridL skriver:

   Du beskriver så väl just det som Gudrun talade om och vi är nog många äldre kvinnor som levat så. Förhoppningsvis ska det bli bättre.

 5. Eleonora skriver:

  Skönt att du fått litet svalka! Just nu strilar regnet helt stilla hos mig – och det är underbart! Nu ska jag till doktorn och ta bort en blåsa som jag fått i munnen, högst irriterande. Vi hörs. Kramar

 6. Znogge skriver:

  Det händer mycket på er ö sommartid!
  Kram

 7. Eleonora skriver:

  Det gick jättebra hos doktorn och kändes inte alls. Förutom blåsan fick han titta på min skadade arm. Jag blev i söndags skrämd av en liten fjollig Paris Hilton-hund! Jag var på kolonien med min dotter och skulle passera mellan häck och en parkerad bil. Hunden dök hastigt upp på förarplatsen och jag vinglade till, ramlade in i häcken men höger arm for i luften och skar upp ett jack 8×8 cm. Jag la bara tillbaka huden och fick en nystruken handduk om. Väl hemma har jag skött om och det har läkts bra. Hur som helst, farbror doktorn tittade på såret och sa att det såg fint ut och att jag gjort precis rätt. Nytt omslag la han. Nu är det bara att vänta på att blåmärket ska ge sig. Det ser nästan värst ut. Nog om detta.
  Spännande med Almedalsveckan men stackars ni gotlänningar som ska dras med alla knäppa politiker – den ena värre än den andra – och ändå behövs dom, konstigt det med.
  Vi har nu fått efterlängtad regn och luften känns genast renare och klarare. Det var välbehövligt.
  Nu önskar jag dig en fin och god helg. Kram kram till dig

  • IngridL skriver:

   Så bra att du fick så god hjälp. Almedalsveckan upplevs väl mest som positivt, men sen kommer ju Stocholmsveckan och den gillar vi inte. En massa ”brats” som super och sprutar champagne över varandra…..

 8. Almedalen vilket vackert namn. Politiker ger jag inte mycket för så jag skulle nog också gå och titta på blommor i botaniska trädgården instället

  • IngridL skriver:

   Om man bortser från politikerna så är Almedalen också väldigt vackert, men det är klart att ”Botan” är något speciellt.

 9. Åsa! skriver:

  Jag borde ha tagit mig in till Almedalen, om inte annat bara för att känna på atmosfären!

 10. Karin skriver:

  Det Gudrun sa får vi hoppas hör till historien. För även vår generations kvinnor säger väl ifrån, eller???
  Det jag tycker är värre, är att många kvinnor vårdar sina SJUKA män. Där förväntas det, att vi SKA ställa upp och orka. En kvinna med en sjuk man får INTE lika mycket hjälp, som en man med en sjuk kvinna. SKAMLIGT!
  Önskar dig en trevlig helg, och råder dig att hålla dig på Stenstugu när det är Stockholmsvecka!
  Kram Karin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *