Värdelöst vetande?

Växlande molnighet och väldigt blåsigt är det idag. Jag sysselsätter mig med fredagsstädning och så har jag tvättat en maskin och det lär inte vara några problem att få tvätten torr.

Jag kollade på Gutamålsgilldes allnakku och fattade inte vad dagens ord betyder, Taraldns Dag har jag aldrig hört talas om och inte visste jag hur det skulle uttalas, jag försökte med olika betoningar, men fick inte till det alls. Så här står det i facit:

Tarald heter smällglim på svenska, och det som kan smälla är det uppblåsta blomfodret. Det är kanske därför som så mycket geisk, vidskepelse, är knutet till tarald.

Med skammens rodnad blossande på kinderna måste jag ju erkänna att jag inte blev så mycket klokare, för nu fick jag ett problem till – smällglim – vad är det för en växt och vad är det för vidskepelse som är knutet till den där ”taraldn”? Vad gör man när man vill ha svar på sina frågor? Man googlar, och då hittade jag svar på mina frågor.Så här ser smällglim ut och den känner jag ju igen, fast jag visste inte namnet

Och i Wikipedia kunde man läsa följande:

Tarald är gotländska, och kan översättas med tårvållaren. Namnet grundas på tron att diverse små trolldomsväsen var rädda för tarald, eftersom dessa väsen, om de råkade beröra en tarald, drabbades av en så djup sorg, att de började gråta. Av denna orsak ansågs tarald vara bland de starkaste medel man kunde finna för att jaga småtroll på flykten.

Detta kan jämföras med det engelska namnet Maiden’s Tears, jungfrutårar. Man kan kanske ana något kulturellt samband av detta.

Värdelöst vetande kanske, men det kan ju vara bra att känna till några knep ifall småtrollen skulle bli för besvärande närgångna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.