Varför ska mamma byta bo?

Jag såg TV4:s nya program Mamma byter bo igår kväll. En glad, rökande livsnjutande (läs slarvig) tvåbarnsmamma från Skåne skickades iväg till Norrland någonstans. Där hamnade hon i en sjubarnsfamilj, där perfektionism och regler regerade. Och mamman från den familjen hamnade helt följdriktigt i Skåne.

Att förhållandena i de båda familjerna var riggade framgick helt klart. Även om man är en aldrig så duktig sjubarnsmamma har man nog inte tid att städa hela tiden och svabba golven två gånger om dagen plus att man har gott om tid till egen träning. Och smutsen och grisigheten i den andra familjen var också överdriven. Jag fattar inte riktigt meningen med programmet, vad är sensmoralen, vad vill man med det?

Idag har det varit hyfsat väder och ganska soligt till och ifrån. Vi åkte iväg till återvinningen i morse med diverse skräp och när vi kom hem tog maken traktorn och körde ner med asktunnorna och tömde dem.

Köket är nu städat och klart, alla lådor med mysko grejor genomgångna och skruvar, muttrar, spikar, knappnålar, tumstockar, trådrullar, fönsterhakar mm, mm, mm ligger prydligt sorterade i sina fack. Sen får vi se hur länge det ser ut så. Det brukar vara kört så fort man ska ha tag i någonting. En hel del är i alla fall bortsorterat och ska få följa med nästa gång turen går till återvinningsgården. Nu väntar jag bara på att gardinerna jag har beställt ska komma så att jag kan få sätta upp dem, sen har jag vårfint i köket i alla fall.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Stenstugu, TV och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Varför ska mamma byta bo?

 1. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Jag avstod fr. TV-programmet för jag inser inte vitsen.

  Dessutom funderar jag över hur barnen påverkas framöver av att få ”en ny mamma” så där plötsligt. Kan inte alls vara bra! Att sedan exploateras i TV är väl på gränsen till straffbart? Har barnen blivit tillfrågade?
  Hur kul är det för dom när vänner, klasskamrater m.m. har sett programmet?

  Vad är det för vuxna människor som utsätter sig själva och familjen för detta?

  Bra betalt lär dom väl få för någon annan orsak jag jag inte hitta.

  Eller handlar det om att visa upp ”den perfekta familjen” och ge alla tittare dåligt samvete som inte varken hinner/orkar med slika mycket om dom?

  Och den s.k. ”slarviga” mammans barn lär få leva med hennes beteende för all framtid! Usch o fy för sådant 🙁

  Tyvärr tror jat inte heller att alla tittare begriper att det mesta är ”riggat”.
  Sak samma med Anna Skippers bantningsprogram som jag såg förhandsvisningen av i går. De medverkande blir ju kränkta!

  Men så spännande att du redan hittat snygga gardiner till köker, oj så nyfiken jag blir 😉

  Jag du Ingrid, det där med att städa i lådorna i köket har vi nog skrivit om för några år sedan.
  Jag har sedan några dagar tillbaka i alla fall funderat över om det inte är dags att börja rensa den som innehåller ALLT…!
  Det var så fint, allt på plats, men så börjar det med att jag tar en sak och sedan är röran i gång igen.
  Kan innebära att där ligger för mycket, som inte används, så det får väl slängas en del eller flyttas till en låda som får stå på en hylla i skåpet i köket. Den dan brukar ju komma när man letar efter något udda….som man har slängt 🙂

  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Visst är det märkligt, att om man slänger någonting som man inte haft användning av på många herrans år, så kan man ge sig sjutton på att man springer och letar efter det senare i tron att ”jag vet att den ska finnas någonstans”.

   Avlagda kläder har jag en mellanlagringsstation för. Har de legat där något år och varken jag eller maken frågat efter plaggen kastar jag dem sedan. Här blir det nästan aldrig något att lämna till insamlingar. Bor man på en gård och jobbar ute mycket sliter man på kläderna så när inte vi kan ha dem längre, kan ingen annan det heller.

   Jag skickade efter gardiner från Jotex (tack för tipset) och trodde att de skulle komma idag, men ännu har jag inte fått något SMS om att de anlänt. Foto kommer när de är på plats.

   Kram och godnatt!

 2. Znogge skriver:

  Vissa program är för tillrättalagda och anpassade för att jag ska uppskatta dem. Knner på mig att detta kan vara så. Men det är väl delvis för att locka fler tittare skulle jag tro.

  Kram

 3. Eleonora skriver:

  Dom där mammaprogrammen är inget för mig. Jag har nog med mig själv och titta på eländet också??? – nej tack!

  När TV går igång till kvällen så ska den roa eller på annat sätt intressera. Annars kan man ta en god bok och läsa istället.

  Nu har jag varit i Dalarna hos min gulle Guldlock. Det regnade till och från och på söndagen var det tjock dimma ända till kl blev 14.

  Väl hemma igen har jag också (precis som du) tänkt köra igång med min vårstädning. Litet i taget, så till slut blir det klart.Men putsa silver är inget vidare. Det blev gjort till julen men nu är det dags igen. Men det lyser ju och skiner efteråt, så det är tacksamt arbete.

  Ha det gott och kram kram från
  Eleonora

  • Ingrid skriver:

   Så härligt att du får träffa lilla Guldlock, fast hon börjar väl bli ganska stor nu.

   Nu är det roligt att göra vårfint. På hösten är det så trist när mörkret väntar, men nu är det hoppfullt.

   Nu måste jag surfa in på din blogg och se hur du haft det!

 4. skogsnuvan skriver:

  Som så mycket annat är det en efterapning av ett program som handlade om människor i England. Det gick ut på att man skulle lära sig något av den andra familjen och det programmet såg jag och det var rätt bra. Visade sig att de flesta män blev otroligt tacksamma för att få tillbaka sin ”rätta” kvinna och inte alls uppskattat henne som han skulle. En del progam kom kvinnan underfund om att hennes man var en riktig gris och for hem och tog ut skilsmässa och vägrade finna sig längre.
  Den svenska versonen var verkligen mycket tamare.
  Dock vet jag många som nog skulle må bra av att se hur andra är och få upp ögonen för saker och ting.

  • Ingrid skriver:

   Jag har förstått att det finns en engelsk förlaga, men har ändå svårt att se underhållningsvärdet i såna här program. Jag tycker nog att det gränsar till förnedringstv.

   Och som i alla program där barn är inblandade kan man fundera över vad som händer med dem,efter att programmen har sänts? Vad möts de av för kommentarer i skola och på dagis?

 5. Tina skriver:

  Såg att programmet skulle komma, men eftersom jag sett något avsnitt av orginalet så kännde jag att nej tack, tittar på nåt annat i stället…

  Däremot så tittade jag på Semesterduellen på Play Tv idag när jag fortsatte med min strykning (har slarvat med det dom senaste månaderna *ler). Och det programmet vill jag inte se flera avsnitt av! Vet inte hur många avsnitt det har kommit, men i det jag såg var dom bl a på kryssning. Kära hjärtanes säger jag bara och ruskar på huvudet……

  Men du har varit duktig idag!

  Önskar att jag skulle få lite av din energi. Har det där sorteringsjobbet framför mej….. Jag har mycket mysko grejer som inte har nån egen plats. ;o))

  • Ingrid skriver:

   Jag har bott på den här gården i 50 år och du kan tänka dig vad man hinner samla på sig. Gott om utrymme har vi också. Förra våren röjde jag på vinden och maken körde en hel traktorskopa till återvinningen. Man måste röja undan ibland!

   Min dotter skulle hjälpa mig städa skåp en gång och då sa hon ”mamma vet du hur mycket skit du har?”. ”Visst vet jag det”, svarade jag. ”Men en hel del av det du kallar för skit, är sån jag har fått i present av er när ni var små”. Så är det, man har mycket skit som man inte har hjärta att göra sig av med.

   • Agneta skriver:

    Låter som ett eko fr. min dotter 🙂
    Fick jag mig ett gott skratt samt ett gott råd om vad jag ska säga nästa gång hon säger åt mig att slänga ut ”skiten”.
    Mycket kommer fr. mitt föräldrahem och min barndom och är absolut ingen ”skit” för mig!
    Vilken tur att jag läser dina kloka ord 🙂
    Tack!
    Kramen

 6. Karin skriver:

  Rensa i lådorna! Det skulle jag behöva! Det ska bli mitt första pesnionärs-göra, när jag slutar jobba i mitten av maj!
  Jag ska också leta efter nyckeln till medicinskåpet, den har fallit ur, och hamnat på golvet i städskrubben. Men jag hittar den inte. Och den kan inte GÅ därifrån, så den MÅSTE vara där!
  Sen ska jag…..sen ska jag…..
  Ja du, listan är lång, det är många uppskjutna måsten.
  Kram Karin

  • Ingrid skriver:

   När jag gick i pension var jag otroligt effektiv ett tag, alla lådor och skåp gick jag igenom, lappade och lagade, satte nya hängare i handdukarna, gick igenom foton som låg i högar och sorterade in dem fotoalbumen. Det var riktigt roligt och jag kände mig väldigt duktig och effektiv. 😉

   Nu har väl den där entusiasmen falnat en del, men ibland får man ta ett tag.

   Kram Ingrid

 7. helena skriver:

  Här finns ett nästan likadant program, fast det heter ”cambio moglie” (jag byter fru). Det är oftast två kvinnor som är varandras motsatser som byter hem med varandra för en vecka, och i slutet av veckan får kvinnan införa nya regler i hemmet som hon besöker… Ofta är det barnfamiljer det handlar om.
  Ibland kan det faktiskt vara riktigt intressant, när en av kvinnorna är så där typiskt fördomsfull och får uppleva en helt annan livsstil och kanske till och med inser att det kanske inte är så farligt att inte leva exakt så som hon gör 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag kunde väl tro att ni också har det här programmet!

   Vi lever väl alla efter våra värderingar och det är klart att det kan vara svårt att acceptera ett annat sätt att se på saker och ting.

   Få se om jag tittar på nästa program i serien……

 8. Eva Henriksson skriver:

  Bra att ha! tänker jag och pular ner. Mer och mer.
  Ibland kommer det till användning men ofta inte.
  Som du skriver blir det dottern som startar röjningen.
  Då blir det luftigt.

  Näe vi byter inte mamma och inte vill väl några barn vara med om det?
  Vi stänger av.

  • Ingrid skriver:

   Man är väl helt enkelt för sentimental när man har svårt att göra sig av med minnessaker.

   Min mamma var en hejare på att slänga och det var inte alltid av godo. Det är mycket av det hon slängde som jag saknar som jag skulle velat ha kvar idag.

   Lagom är bäst!

 9. Skatan skriver:

  Jag har bara läst om programmet och det lockade inte direkt … förstår inte heller vitset med det hela???

  Kram!

 10. Hejsan !
  Är det riktigt klokt att ha så konstiga program.Som de har ibland.
  Förr frossade jag i bestialiska mord och deras utredningar.Men usch, det
  vill jag absolut inte se längre.Vetenskapliga och dokumentärprogram.Märks att jag blivit lite äldre på den punkten.Ja en del matlagningsprogram är ju ett måste för att hänga med.
  Fast nu har jag börjat undra vem jag ska prata om dem med.Inte de jag går med.Ingen svenska kan de,inte förstår de heller.Bara skrattar och viftar med armarna.Idag uteblev dom, jag fick gå själv.
  Sen for jag till Maxi, och blev så trött efteråt att jag la mig en stund,knät gjorde ont.Somna vakna 16.20, så till min fasa att jag glömt mötet Kl.15-16.30.
  Hoppas de förlåter mig.Ska dit den 12/4.

  ”Rent hus” är kul program.Man baxnar hur de har det. Så har vi aldrig det.Gillar ”Det okända” trots att det är ett bluffprogram (säger en del).
  Jag älskar nog mest att sitta här och läsa och skriva i andras bloggar.Och kanske få till ett inlägg i min egen då och då.

  Ha det så gott i vårsolens glans

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Ja, nog finns det många konstiga program. Jag fattar inte att folk ställer upp, de måtte få väldigt bra betalt. En tjej som var med i Rent hus blev av med jobbet. Arbetsgivaren ville inte ha en sån snuskpella.

   Du blir säkert förlåten för att du missade mötet!

   Kram och ha en skön kväll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *