Vårt vatten

Det är en härligt solig lördagsmorgon och jag har suttit ute och druckit morgonkaffe och löst GA:s korsord. Annat var det igår, för då var det mulet och småregnade och när vi åkte hem från månadsmötet med SPF vräkte regnet ner och vi fick 7-8 mm på bara en liten stund.

Vårt vatten var temat för gårdagens SPF-möte och vi fick lära oss mycket om hur Region Gotland arbetar för att vi ska få tillgång till vårt viktigaste livsmedel. Det var VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson som var föredragshållare.

Det här är Visbys vackraste byggnad tycker hon. Det är Visbys vattentorn, som började byggas 1923 och stod klart två år senare. Det är fortfarande full fungerande och det ser till att Visby-borna får vatten i sina ledningar. Tornet är 49 meter högt och vattentanken högst upp rymmer 450 kubikmeter. I dag reglerar tornet vattentrycket för hela Visby samt ut till Själsö i norr och utåt Västergarn i söder. Vi ute på landet, som har kommunalt vatten, får det från andra vattentorn och pumpstationer.

Grundvattennivån är låg, inte katastrofalt, men allvarlig och vi är verkligen i behov av nederbörd, så gårdagens regn var välkommet.

I dag är det inte så mycket på schemat. När jag morgonpysslat färdigt ska jag ta en vända till graven med lite blommor och i kväll är jag bjuden på kräftskiva. Det är några år sedan jag åt kräftor senast, så det ser jag verkligen fram emot.

Och så funderar jag på om jag ska gå på det här mötet eller inte??

Trevlig lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Visby. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Vårt vatten

 1. Så skönt med en solig fin lördagsmorgon; här är det lite disigt idag men det kan ju ändra sig! Hoppas att september ger er lite mera regn på Gotland, så att ni får normala vattennivåer! Vattentornet var faktiskt ganska fint, vackrare än de som byggs nu för tiden!
  Så trevligt med kräftskiva, det blir alltid en lättsam stämning när folk, suger och smackar och inte är så stela!
  Det där mötet du funderar på – lokalen ser ju i alla fall väldigt inbjudande ut…
  Ha en skön helg!
  Kram, Monica

 2. Helena skriver:

  Så skönt att du kan sitta ute fortfarande, och sensommaren varar.
  Det var ett fint vattentorn, tänk så mycket arbete som måste till för att bygga så högt.
  Hoppas ni får lite regn på nätterna och sol på dagarna, så ni slipper vattenbristen.
  Jag tycker du ska gå på mötet, vilket vackert hus. Det är värt att se hur det ser ut inomhus, eller har du varit där förut?

 3. Znogge skriver:

  I dag har vi också haft en fin dag vilket passade bra med tanke på aktiviteterna. Om en liten stund ska jag ge mig iväg igen men kräftor blir det inte. Har inte ätit några i år men förra året hade vi kräftskiva här hemma. Jag tycker det är gott men är ingen större fantast så det går lika bra utan.

  Önskar dig en trevlig kväll!

  Kram

 4. Astrid skriver:

  Visst är den vacker men på Gotland har ni så otroligt mycket vackert
  Här har det blåst rätt ordentligt hela dagen och isande kallt
  Kräftor är gott och det har vi nyss ätit
  Ikväll blev det surströmming (fermenterad fisk) , men det har du förmodligen aldrig ätit

 5. Kicki skriver:

  Kräftskiva har jag nog bara varit på kanske tre eller fyra gånger i hela mitt liv.
  Jag är ingen större älskare av skaldjur, visst äter jag dom, men köper aldrig.
  Ser att du hade trevligt.
  Kram

 6. Anne-Lie skriver:

  Så vackra dahlior du har…
  Idag regnar det här, får bli en innesittardag, med en bok, handarbete eller pussel En av våra pojkar tar fram ett nytt pussel nu på 2000 bitar, som vi ska lägga tillsammans. Så stort har jag aldrig lagt. Blir en utmaning.
  Hoppas kräftorna smakade bra.
  Kram!

 7. Elisabeth skriver:

  Vattentornet har jag aldrig tänkt på och kan inte säga var det finns i Visby, men det var fint. Det är dina dahlior också!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *