Vårtecken? – Strömavbrott

Det är grått och väldigt mulet idag, men jag gick ut en vända efter lunch i alla fall och då passerade jag den här trädgården där en man gick och samlade ihop grenar och kvistar och brände dem. Visst måste det vara ett vårtecken?

När jag var ute och gick fick jag ett sms från yngste sonen som undrade om vi hade strömavbrott, men när jag kom hem fungerade elen, men bara några minuter, sen gick den här också. På radion meddelade de att i stort sett hela Gotland var strömlöst.

Pressmeddelande från GEAB

Strömavbrott på Gotland
Strax efter halv två lördag den 14 februari 2015 löste överliggande 70 kV- nät ut vilket orsakade strömavbrott på så gott hela Gotland där nästan 40 000 kunder blev utan ström.

Det är hemskt vad man blir villrådig när det inte finns någon el. Man kan nästan inte göra någonting. Som tur var hade jag lite kvar på GA-krysset och läsplattan var uppladdad så jag kunde få lite musikunderhållning medan jag väntade på elen, som vi fick tillbaka redan vid 15-tiden, men ännu är det många som saknar den och man räknar med att alla hushåll inte har tillbaka elen förrän vid 18.30-tiden.

Nog är det oroande att hel Gotlands strömförsörjning kan slås ut den ena gången efter den andra, för det är inte så hemskt länge sedan det var ett lika omfattande avbrott.

Trevlig fortsättning på Kerlaiksdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tänkt, Vårtecken 2015 och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Vårtecken? – Strömavbrott

 1. Laila Östergren skriver:

  Jag satt just och läste din blogg när strömmen bara försvann. Björn fick gå ut efter gasolköket för att vi skulle få eftermiddagskaffe. Jag hade köpt grädde till sockerkakan så grädden fick vi vispa för hand. Som tur var hade hallonen tinat så vi fick våra ”Valentinbakelser” som vi firade vår bröllopsdag med. Efter det gick sonen och jag en promenad och när vi kom hem var strömmen tillbaka.
  Ha en skön kväll!
  Kram

 2. Agneta skriver:

  Men visst är det riktigt obehagligt och även farligt för många. Tänker ofta på sjukhus och annat men dom brukar ha en backup…som SKA fungera. Men de som blir utan ström hela dagen lär får problem med maten i både kyl&frys 😥
  Visst vore det bra med ett litet gasolkök som reserv.
  Vi verkar vara bättre på att säkerhetskopiera datorfiler.. 😉
  Kram, Agneta

 3. Gunnar skriver:

  Såg på TV om strömavbrottet och undrade om du också var drabbad. Skönt att det är ok igen

 4. Ulla skriver:

  Köpte mig en ”powerbank” som jag tänkte kunde vara bra att ha med på resan. För ett par veckor sedan var vi så plötsligt utan el en hel dag och det första jag såg var då givetvis att telefonen var urladdad. Gissa om jag var glad att jag hade en fulladdad ”powerbank” som räckte att ladda både telefon och läsplatta! Kan jag verkligen rekommendera.
  /Ulla utanför Kungälv – öbo!

 5. Jag skulle in på ICA i Klintehamn för att handla några smågrejor, men dörren var låst och det var stängt på grund av strömavbrottet. 🙁 Men precis när jag skulle gå igen kom strömmen tillbaka och jag kom in som tur var. 😀 Vi hade ju varit ute och promenerat så vi hade inte en aning om vad som hänt. 🙄 När vi sen kom hem så kom strömmen tillbaka där precis. Snacka om tur….. 😆
  KRAM
  Susie

 6. Raija skriver:

  Läste om det i tidningen och det är verkligen otäckt att nästan hela Gotland kan bli strömlöst. I för sig har de säkert reservaggregat på många ställen, som sjukhusen, men ändå. Hoppas det inte blev långvarigt och att ni nu har fått tillbaka strömmen.

 7. Tina skriver:

  I december hade vi här på Åland strömavbrott var och varannan dag under 10 dagars tid. Våran ”Svergekabel” reparerades under den tiden. Så fort som folk tände sina julljus på gårdarna så blev det mörkt på ön. Vår gamla generator klarade inte av trycket. Det gällde att tänka efter då. Snåla på strömmen… Och glädjen var stor när ”kabeln” äntligen, efter många om och men, togs i bruk igen.

  • Ingrid skriver:

   Vi som bor på öar är nog lite extra utsatta, för det gäller att de där kablarna verkligen fungerar. Här finns reservkraft, men de klarar inte av hela öns behov.
   Kul med ett besök från Åland!

 8. Geddfish skriver:

  Inga strömavbrott här alls. Men har varit med om detta då jag och dåvarande familjen bodde längst ut på en linje, långt in i bushen. Men, man levde därefter.
  En fin söndag önskar jag dig, kram, Gerd ♥

 9. Ingrid skriver:

  Vi är ju väldigt anpassningsbara. Jag bodde en hel sommar i en stuga utan el och vatten. Det gick det med.
  Kram och trevlig söndag!

 10. Kicki skriver:

  Man kunde ju tro att det var fredag den 13:e när strömmen gick.
  Man blir otroligt handlingsförlamad när man är utan ström. Det är egentligen lite otäckt att man är såå beroende av den.
  Kram/Kicki

 11. Bosse Lidén skriver:

  Jag följde det på Text-Tv. Tänk vad sårbara vi är. Kram Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *