Våryran kom av sig

Idag regnar det igen och är mörkt och dystert och sedan ska det bli blåst med upp till stormbyar. April förnekar sig inte!

Bilden här bredvid får illustrera dagens ord i Gutamålsgillets allnakku, det är Kattskallars dag idag och kattskallar har jag burit hem många från åkrarna under årens lopp, för att använda dem som kantsten i rabatter. Bilden är klickbar om du skulle vilja ta dig en närmare titt. HÄR kan du läsa vad Wikipedia säger om kattskallar. Så här står det i allnakku:

Gotlands berggrund består till stor del av kattskallar, också kallade aitlar, som heter stromatoporoider på svenska. Tillsammans med skal och lämningar från koraller och andra havsdjur har de bildat den hårda revkalkstenen.

Nu ska jag gå och fixa till i sovrummet och sen får vi se vad jag tar mig för. Jag är ju så lyckligt lottad att jag har möjlighet att välja att göra det jag har lust till och känner för, men det lutar nog åt att jag ska gå igenom bokhyllan i vardagsrummet, det kan man ju göra även om det är regnväder.

Ha en fin onsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kultur, Stenstugu, Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Våryran kom av sig

 1. anki skriver:

  jisses, jag undrade just vad kattskallar var, tur det var sten 🙂

  här skiner solen på en blå himmel, vilket det gjorde även igår men då försvann allt bakom ett tjockt grått täcke på eftermiddagen så vi får se om det här håller i sej.

  april är lite nyckfull månad med bakslag i vädret, men det är bra med regn, bra för grundvattnet i alla fall. 🙂

  ha en skön dag

 2. Tina skriver:

  Intressant det där med kattskallarna… Men jag såg nog vissa bilder framför mej innan jag läst igenom hela texten texten.. *skrattar*

  Här är det mulet, och det har regnat. Igår kväll öste det ner. Och säkert har det regnat i natt oxå. Men det är ju bra för då smälter snön fortare ;o)) Nu är det inte mycket kvar av den och snart, mycket snart kommer blommorna upp…..

 3. Kicki skriver:

  Vad flitig du är! Städar lådor och bokhyllor. Här blir inte mycket gjort nu om dagarna. Konstigt nog så tar alla lasarettsresor rätt mycket på krafterna. Det blir så många timmar varje gång, att inget annat blir uträttat.
  Så otroligt många vårtecken du visar upp. Det största vårtecknet här är väl att snön äntligen börjar försvinna lite ordentligt.
  Visserligen såg jag ett par pyttesmå tulpanskott, som visade sig där snön just försvunnit, men annars är det ont om tecknen.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Det är väl inte så konstigt att du inte hinner så mycket mera än lasarettsresor och att pyssla om Berra. Det är ju det viktigaste just nu och vad gör det om vårstädningen kommer efter lite.

   Huvudsaken är ju att det blir vår!!

 4. Skatan skriver:

  Åååh vad fina de är de där kattskallarna … Du plockade hem dom från åkrarna men kan man köpa dem som kantsten också? Jättefina verkligen.

  Kram!

  PS Här regnar det också men har inte börjat blåsa ännu. Jag tror att det skulle komma i morgon …

  • Ingrid skriver:

   Nej kattskallarna finns inte att köpa. Det är fossiler och dem finns det inte så mycket av. Vi har dem i en åker där det förut varit myr och där kan man hitta någon då och då. Jag brukar passa på när det är nyharvat och så har jag letat igenom gamla stenhögar också.

   Det blev dagsregn idag!!

 5. Hej Ingrid !
  Här kom ett lätt regn i morse, lagom jag skulle gå med stavarna.Men det avtog och började blåsa,blåste väl bort, för sedan sken solen, men det blåste hela tiden mer och mer,nu i kväll lite ljumma vindar tyckte jag.Hängde upp talgbollar lillskogen, sett hur de” letat” i björken.

  Jag plockade skräp som flygit runt på gräsmattan utanför.Det ser så illa ut.Tydligen bara jag som retar mig på det.Det lossnar stora sjok från taket och dalar ner i rabatter o.överallt.Så det tar jag upp också.

  Ha en skön kväll !

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Här har regnat hela dagen, men nu ikväll har det klarnat upp, men då är det så dags…

   Bra att du tar vara på skräpet, var det flera som gjorde som du skulle det säkert se snyggare ut både här och där.

   Nu köper vi inte hem mera fågelmat, nu får de klara sig på egen hand.

   Kram

 6. skogsnuvan skriver:

  Era kattskallar ser inte ut som det vi kallar kattskallar. Eftersom jag jobbat på lastbilscentral fick vi ibland sälja kattskalla men är är det klotrunda stenar ungefär lika stora som ett katthuvud. Intressant att era verkar som något helt annorslunda

  • Ingrid skriver:

   Jag tycker också att det är ett väldigt konstigt namn på den här fossilen. De kan dessutom bli jättestora och påminner ju inte alls om kattskallar i formatet.

 7. Suss skriver:

  Kattskallar önskar jag att jag känt till när jag var på Gotland, för det såg fint ut. Å andra sidan kanske det var tur, för vi åkte motorcykel och kärestan hade nog inte blivit så glad om jag fyllt packväskan med sten. Fast, jag hade ändå lite med mig hem, bl a en fossil som vi fick när vi var på en ”Öppen trädgård” och tittade. Jag hade kunnat plocka hur mycket som helst, för jag älskar stenar. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *