Veckans bloggtema – Jämställdehet

I Wikipedia står det här att läsa om jämställdhet:

Jämställdhet är ett politiskt begrepp definierat som jämlikhet mellan könen. Jämställdhet innefattar mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter och innebär att kön inte skall vara ett omotiverat hinder för personlig utveckling. Det inkluderar därmed bland annat samma möjligheter till samhällsinflytande, ekonomiskt oberoende, företagande, och utveckling i arbetet.

Att det inte fungerar så idag är nog de flesta medvetna om. När man måste kvotera in kvinnor i styrelser och på arbetsplatser, när kvinnor blir avskedade för att de blir gravida och när kvinnor fortfarande 2009 har lägre lön än män för samma arbetsinsats, då kan man inte tala om att jämställdheten kommit särskilt långt.

Även om män och kvinnor hjälps åt med barn och hemarbete, så är det nog ännu många män som förväntar sig markservice, särskilt det som tillhör den lite äldre generationen. Jag hörde Gudrun Schüman under Almedalsveckan i somras då hon pratade om vård av frisk man och det ligger nog en hel del i det.

Det här skrev jag om jämställdhet till den Internationella kvinnodagen 2008 och det tål att upprepas idag tycker jag:

Om jag ser på jämställdheten från mitt perspektiv, måste jag nog säga, att jag alltid har känt mig jämställd med min man. Vi har arbetat sida vid sida i vårt jordbruk, med olika arbetsuppgifter visserligen, men vi har börjat vår arbetsdag vid samma tid och vi har slutat den vid samma tid och vårt mål har varit detsamma, att få vårt företag att bli lönsamt. Var och en har gjort det den har varit bra på. Inte hade vi blivit mer jämställda om jag suttit ute på traktorn, som jag var dålig på och min man jobbat inne i köket med matlagning, som han var dålig på. Det är inte det att man gör exakt samma saker som är jämställdhet! Jämställdhet för mig inom ett förhållande är att den ena inte utnyttjar den andra för att få egna fördelar i form av fritid eller pengar.

Jag kanske har levt ett ganska slitsamt liv, åtminstone under den period när vi hade mjölkkor, med allt arbete det medförde. När barnen var små och man skulle vara ute och jobba med betgallring, höskörd och annat var det kämpigt, men det var ändå ingenting jämfört med hur kvinnor några generationer tillbaka har haft det. Jag tror att dagens unga familjer, där man kämpar för att fördela allt arbete minutiöst rättvist mellan man och kvinna, har svårt att sätta sig in i hur man hade det för bara någon generation tillbaka.

Vad har hänt inom jämställdhetsarbetet under mina 69 år? Jag har hittat en sida som redovisar vad som hänt inom ekonomi, arbete och utbildning som särskilt berör kvinnor. Sidan har titeln Kvinnohistoriska samlingar Det är visserligen en lång radda med årtal att läsa, men det speglar verkligen utvecklingen. Gå gärna in där, läs och begrunda!

Ett exempel: 1965 fick Sverige, som första land i världen, en lag mot våldtäkt i äktenskap.
Det dröjde dock ända till 1984 innan lagen prövades. Det om något är väl ett tecken på hur långsamt jämställdhetsarbetet går. Det tog 19 år innan lagen prövades! För inte kan det väl bero på att det inte funnits några skäl att göra det tidigare?

Lite skoj i allvaret – Barns reflektioner om jämställdhet:

“Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen
tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp
barnet, medan pappan gick fram och tillbaka till banken.”
Anette, 7 årSå här kan man också se på jämställdhet och förhållandet mellan kvinna och man.

Fler som ger sina synpunkter på det här ämnet hittar du hos
Sofia ”Mymlan” på Bloggvärldsbloggen.

Har du inte röstat i Daxbloggens tävling idag? Gör ett försök!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Veckans bloggtema. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *