Veckans bloggtema – Jante

Den här veckan vill Mymlan på Bloggvärldsbloggen att vi ska skriva om hur vi ser på Jantelagen. Eller kanske snarare de föreställningar vi har om densamma, och hur den finns med i våra respektive liv. Mymlan föreslår att vi ska skriva en lista över våra dåliga egenskaper eller kanske göra tvärt emot vad Jantelagen bjuder, skryta och skrävla.

Här kommer mina tankar på Jantelagen tes för tes, en del sanningar och en hel del skryt och övermod, vilket som är vilket får du fundera ut själv.

1.Du skall inte tro att du är något. Hur många gånger har man inte fått höra det, inte som vuxen kanske, men som barn. Så fort man vågade kaxa sig lite fick man det slängt i ansiktet av andra barn, du ska inte tro att du är något!. Jag tror inte att någon vuxen sagt så till mig, men tänk så elakt och så gement att säga så, alla har vi väl rätt att vara någon/något. Jag tycker att jag är något, att jag har en hel del att var stolt över, även om det finns mycket som jag ångrar i mitt liv och mycket som jag skulle vilja ha ogjort, men ändå är jag ganska nöjd med mig själv och tycker verkligen att jag är något. Hu och fy, så får man inte tänka!

2.Du skall inte tro att du är lika god som vi. Vad är en god människa? Är den godast som skänker mest till välgörenhet? I så fall är jag nog inte speciellt god, för min insats på den fronten kunde vara betydligt bättre. Är den godast som är hjälpsam mot andra? Jag är nog inte speciellt hjälpsam heller om sanningen ska fram. Det är ingen som ringer in till ”Det ska vi fira” och önskar låtar till mig och det är ingen som ger mig ”Dagens ros” för att jag hjälpt till med ditten och datten och vems fel är det? Det måste ju vara mitt eget. Å andra sidan så försöker jag att leva så att jag inte ska göra andra människor ledsna eller besvikna, jag försöker se till andras goda sidor och dömer ingen i förväg, det måste ju innebära att jag är minst lika god som alla andra.

3.Du skall inte tro att du är klokare än vi. Jag vet att jag inte är något ljushuvud, jag gick ut realskolan med ganska medelmåttiga för att inte säga dåliga betyg, men jag har vuxit till mig och jag tror att jag med åren har ett fått ett visst mått av klokskap. Mina senare skolbetyg, när jag pluggat på Komvux till exempel, har varit snudd på toppenbetyg. Jag är fortfarande ingen Einstein och kommer aldrig att bli det, men visst sjutton är jag en stjärna på både det ena och det andra!

4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi. Tycker jag att jag är bättre än andra? Jo, tänk för att det tycker jag ibland. Det händer att jag blir förfärad över hur människor uttrycker sig och beter sig. Hur föräldrar låter sina barn går fram som ångvältar och vilket språk de sedan använder när det tröttnat på de små ångvältarnas framfart. Då sätter jag mig på mina höga hästar och förfasas över hur folk uppför sig och tycker att jag är en aning bättre än de är.

5. Du skall inte tro att du vet mer än vi. Det är klart att det finns saker som jag vet, som inte andra vet och känner till. Och det jag inte vet, har jag förmågan att ta reda på och det är väl det viktigaste, att man inte bara slår sig till ro och säger till sig själv ”nej, det här kan jag inte, det här vet jag ingenting om”. Sen gäller det att veta sin begränsning, det är nog det viktigaste av allt.

6.Du skall inte tro att du är förmer än vi. Det har man ju fått lära sig – att se upp till andra människor som visat sig duktiga och dugliga. Att veta sin plats här på jorden. Men vem säger att jag inte skulle kunna vara förmer än någon annan? Varför skulle inte just jag kunna ha någon dold talang som skulle få andra att häpna. Det gäller bara att plocka fram den där talangen, för jag är övertygad om att den finns. Och den dagen jag finner det så kommer jag att känna mig väldigt övermodig och förmer än andra i min omgivning. Det är en utopi, jag vet det, men drömma får man väl?

7.Du skall inte tro att du duger till något. Fel, fel, fel! Visst duger jag till något och visst duger jag något till. Jag tycker att jag har bevisat att jag duger till både det ena och det andra både som maka, lantbrukarhustru och mamma. Jag har pluggat och förkovrat mig och det har gjort att jag har haft bra jobb. Att vara duglig, att vara duktig, att klara sig själv, att genomföra det man startat, det är sådant som har genomsyrat mitt liv. Jo jag duger!!

8.Du skall inte skratta åt oss. Visst måste man skratta ibland åt människorna och hellre det väl än att gråta. Många tror att de är så märkvärdiga och är så stöddiga, så det är rent löjeväckande, då måste man ju skratta åt eländet.

9.Du skall inte tro att någon bryr sig om dig. Jag vet i alla fall en som bryr sig om mig och har gjort så i över 50 år, min Åke. Annars är jag dålig på sociala kontakter, men vet att det trots allt finns några som verkligen bryr sig om mig och det är en stor styrka. Hade jag inte den känslan skulle det vara ganska ensamt här på jorden. Jag kan sakna att jag inte har några nära vänner eller väninnor att ha gemenskap med, men det är som det är och felet till det ligger hos mig själv, så det kan ingen annan lastas för.

10.Du skall inte tro att du kan lära oss något. Jag känner att jag kanske bryter mot den här regeln/lagen ibland och är lite för snabb att komma med information och tillrättavisningar när jag ser något felaktigt, men hoppas att ingen upplever mig som en besserwisser för det vill jag absolut inte framstå som, för sådana är hemskt odrägliga. När man uppnått nästa sjuttio års ålder, skulle det väl vara väldigt märkligt om man inte hade fått så pass mycker erfarenhet att man inte skulle ha något att lära ut.

Det här fick bli mina lätt förvirrade tankar om Jantelagen och hur jag ser på mig själv i förhållande till den. Det kanske blev lite personligare än jag tänkt från början, men det bjuder jag på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Veckans bloggtema. Bokmärk permalänken.