Veckans Bloggtema – Sex

Den här veckan tänkte jag att vi skulle snacka sex i bloggvärlden.
Du kanske tycker att det snackas för mycket? Eller för lite? Eller fokuseras på fel saker? Är samhället översexualiserat? Är sex överskattat? Borde sex vara privat eller är det något religiöst påhitt som borde utrotas? Är det naturliga egentligen att vi ligger var som helst och hur som helst med den vi känner för att göra det med? Hur skiljer sig manlig och kvinnlig sexualitet? Eller är det ingen skillnad? Jag har ingen aning om vad just du tänker eller tycker, men jag skulle tycka att det vore väldigt intressant att få reda på det.

Veckans bloggtema hos Bloggvärldsbloggen är alltså sex. Ett ämne som jag ju inte skriver om i vanliga fall och hur jag ska tackla det vet jag inte riktigt. Men här kommer mina små funderingar i det här ämnet.
Om man läser i de vanliga bloggarna här på nätet så nämns sex nästan aldrig, i vanliga veckotidningar får man gå till frågespalterna om man vill läsa om sex och i dagspressen dyker det visserligen upp en och annan skandal, men annars nämns det inte. I reklamsammanhang och på TV däremot blir man påprackad sexuella antydningar ideligen. Jag reagerar starkt på alla snaskiga sexskämt i TV:s så kallade underhållningsprogram typ Parlamentet. Där är större delen av skämten ”under bältet” och det är inte måttligt heller. Samtliga komiker som är med där använder sig av detta osmakliga och billiga sätt att vara roliga. Nu har vi inga småbarn längre, men det är program som jag absolut inte skulle vilja se i sällskap med barn, det känns penibelt nog om det är andra än maken närvarande framför TV:n.
Det är klart att man kan välja bort sådana program som man ogillar, men på något sätt så känns det som om det vore ens rätt att kunna sätta på TV:n i sitt eget vardagsrum utan att behöva ”riskera” att känna sig obekväm. När man sedan läser i pressen att TV:stjärnor som Carolina Gynning och Carina Berg ligger med olika killar och sedan betygsätter deras prestationer, då vill man inte se dem heller i TV. Då har sex helt plötsligt blivit riktigt fult!
På TV och i filmer kan man ibland se ganska vackra sexscener, men också en del förnedrande och våldsamma och både när det gäller vanligt våld och våld i samband med sex, så sänder det signaler till våra ungdomar som kan vara förödande. I stället för att se sex som den njutning det kan vara i samspelet mellan två männsikor, så kan de få en uppfattning om att sex ger en människa kontroll och makt över en annan.
Hur, var och när vi har sex spelar ingen större roll, bara båda parterna är med på det. Vad man däremot aldrig bör göra är att inkräkta på andra människors privata sfär. Visst kan man hålla handen, och en kram eller en kyss bland andra människor är bara vackert, men där måste det stanna. Att ha samlag mer eller mindre offentligt är aldrig ok, det är något man ska hålla privat. Hur man sedan har sex är helt upp till var och en, men det allra viktigaste av allt är att båda parterna är med på det. Tvång i form av verbala påtryckningar eller fysiskt våld är helt oacceptabelt.
Att det är skillnad mellan mäns och kvinnors sexualitet tycker jag nog talar sitt tydliga språk. Se bara på alla makthavare, som trots att de måste vara medvetna om hur konsekvenserna av deras sexliv kan bli, ändå inte kunnat ”hålla sig i skinnet”. Jag behöver väl bara nämna Clinton! Och det finns fler skandaler av det här slaget. Däremot kan jag inte erinra mig att någon kvinnlig högre befattningshavare varit inblandad in något liknande. Även sexövergrepp mot barn och andra vuxna begås till större delen av män, även om det finns en och annan kvinna inblandad också. Kvinnor blir våldtagna och får veta att de får skylla sig själva för att de går för lätt klädda. Visserligen har unga tjejer av idag nästan inga kläder på sig, åtminstone sommartid, men inte ska de behöva blir överfallna för den skull. Killarna måste lära sig att hantera sin sexualitet!
Sex är härligt, sex är den ultimata föreningen mellan två människor och något som hör livet till, något som vi inte kan vara utan. Det får bli slutorden i mitt, kanske lite röriga inlägg i det här ämnet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tyckt o Tänkt, Veckans bloggtema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Veckans Bloggtema – Sex

 1. agneta skriver:

  Oj oj oj, vilken spännande och speciell blogg! Kom hit av ’misstag’ men skall be att få komma tillbaka. Mina komplimanger
  ;o) Agneta från Österlen

 2. Eleonora skriver:

  Trots allt ännu ett tabubelagt ämne, till vissa delar. Jag måste få säga, att jag tycker du har sammanfattat din åsikt otroligt väl och bra. Jag håller med i allt! Men du och jag är ju en ”inte-så-ung”-kategori, så yngre personer har kanske delvis andra inställningar.
  Mycket bra skrivet Ingrid!

  • IngridL skriver:

   Så roligt att du tycker om mitt inlägg i den här frågan. Det är nog ungefär så här kvinnor i vår ålder ser på det här med sex. Ungdomarna har, precis som du säger, nog en annan syn på det.

 3. Znogge skriver:

  Jag tycker också att du sammanfattat det väldigt bra och den ömsesidiga respekten får aldrig glömmas bort!
  Samtidigt kan det vara tabubelagt! Jag minns för några år sedan när jag fick en ny kvinnlig kollega på min skola, Hon var gift men inte med en man utan en annan kvinna visade det sig. Det rörde om bland känslorna på vår arbetsplats och långtifrån alla var trevliga… Själv fick jag förmånen att träffa både hennes fru och deras barn och ack så vanligt de levde. Jag är väldigt glad över att jag fick den förmånen! För som sagt, respekten…
  Kram!

 4. Inger Maryissa skriver:

  Jag kan många gånger tycka att samhället är för översexualiserat.
  Och speciellt för unga människor tror jag det kan vara jobbigt att hela matas i media osv, med att man ska göra si eller så för att det ska bli bra.
  Kan nog tycka att de kunde få upptäcka saker i lugn och ro utan att nästan bli påtvingad alla dessa råd och tips,
  Visst är sexualupplysning bra och när det behövs, men det kan bli för mycket också som jag tänker.
  Visserligen är jag av en lite äldre generation, och kanske de påverkar min syn på saken, men ändå…
  Och jag tycker inte att det är bra om man ligger med vem som helst och hur som helst,
  för jag tror det påverkar ens känsloliv, och det kan vara skadligt i andra avseenden också.
  Precis som du kan jag också bli trött på snaskiga sexskämt i TV i underhållningsprogram som t.ex. Parlamentet.
  Tycker det kan vara lite måtta på saker och ting.
  Och ja, jag tror också att våra ungdomar påverkas av vad de ser på TV eller filmer,
  och de kan få en snedvriden syn på sexualiteten och samspelet mellan två människor.
  Och sedan det är så skrämmande detta med sexövergrepp mot barn och andra vuxna.
  Det är något jag inte fattar hur män är funtade som kan göra sådana saker.
  Något allvarligt fel är det på dessa män, och något måste ha gått väldigt snett i deras hjärna.
  Och som en del skyller på att kvinnor går lättklädda är löljligt av männen att göra.
  En kvinna ska aldrig behöva bli överfallen p.g.a klädsel.
  Vi är ju människor och inte djur, och vi har en hjärna att tänka med och kan göra val och inte bara styras av drifter.
  Intressant ämne.
  Kramar

  • IngridL skriver:

   Visst är det ett intressant ämne och det ska bli spännande att se vad de andra skriver. Jag har inte hunnit läsa så många inlägg ännu. Dessutom brukar jag försöka låta bli att snegla på vad andra skriver innan jag bestämmer mig för hur jag ska lägga upp mitt inlägg.
   Din slutkläm gillar jag verkligen!(Vi är ju människor och inte djur, och vi har en hjärna att tänka med och kan göra val och inte bara styras av drifter.)

 5. Inger Maryissa skriver:

  Oj….vilken lång kommentar det blev från mig här ovanför 😉
  Hoppas det är ok.
  Kram igen

 6. Ann-charlott skriver:

  Hej igen. Måste ju bara säga. Det är ju inte undra på vad ungdomar har för skev bild på sex i dag, det skall vara rått och man kan säga hur man vill. Blir helt galen på när jag hör hur dom pratar ibland. Kallar tjej för både det ena efter det andra uttrycket. Tycker verkligen att idoler ger ungdomar fel bild på sex. Håller med dig Ingrid om ditt inlägg. Kram Ac

 7. Syster Kerstin skriver:

  Sitter och ser på Söndagmorgon där ett av ämnena just är sex,med betoning på äldre kvinnors sexliv.
  Fortfarande lite tabubelagt att 70+ kvinnor överhuvudtaget har ett.
  Och så tittar jag in hos dig där du har gett dig in på ämnet i allmänhet.
  Djärvt må jag säga, men mycket intressant.Kör så det ryker!!

  • IngridL skriver:

   Jag fegade väl lite och inlägget blev ganska allmänt och opersonligt, men så är det. Ämnet är tabubelagt och prata offentligt om mitt eget sexliv – det ställer jag inte upp på, eftersom jag är öppen med vem jag är. Hade jag skrivit anonoymt hade det varit en annan sak.

 8. Mia skriver:

  Vi sätter en kanske allt för stor tilltro till sex i vårt samhälle idag. Sex är så viktigt och stort. Det framstår snarare som en uppgift än en känsla/upplevelse vi delar med någon. Visst är det säkert också stort – men inte oersättligt för att ens liv ska kunna vara gott..
  En balans mellan mångt och mycket i livet är troligen det bästa.
  Blir så ledsen när jag känner att tidens vingslag från 70-talet allt mer försvinner och unga flickor/kvinnor åter ser som sin största uppgift att behaga.
  Nej, vi är alla människor med lika värda och sex är, som du också skriver, något personligt och något man vill dela med någon som är speciell för en. Inte något som ska ses som en prestation eller något jag vill bli påtvingad när jag satt mig med en kopp kaffe i tv-soffan…
  Intressant ämne. Känner att jag inte uttrycker mig så väl – men hoppas du förstår min andemening…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *