Vi vill in!

Kommer ingen och öppnar snart!

Inte kan man motstå de här blickarna, klart att de fick komma in.

Idag är det lite halvklart, men lugnt och fint och det ser ut att kunna bli en bra dag. Äldste sonen med sambo kommer hit på lunch och sen ska vi ner i lägenheten, för han ska hjälpa mig att sätta upp lite krokar och hyllor i badrummet.

Enligt Gutamålsgillets allnakku är det Löisarestanggis dag idag och när jag nu har den här bilden av en löisarestangg i mitt arkiv kan jag ju inte låta bli att visa den. Foto har jag tagit vid Kronvalls fiskeläge i Eksta.

Långt innan det fanns riktiga fyrar tände man löisarestänggar vid fiskebodarna för att folk skulle hitta i land. Man fiskade ofta under den mörka delen av dygnet, och lysstängerna räddade nog många liv.

Ha en skön söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Katterna, Kultur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Vi vill in!

 1. Birgitta skriver:

  Löisarestänggar???? Vilka ord ni har på Gotland! Hade nog aldrig gissat vad det var för något om det inte varit översatt också. Smart egentligen. I brist på fyrar så får man ta annat.

  Nä, klart att kissarna skall få komma in. Jag antar att de blir kvar på gården när ni flyttat och sonen tagit över, för jag förstod att han skall göra det? Katter är ju, i motsats till hundar, fästa vid platsen de bor på, så det är nog bäst att de blir kvar.

  Sköt om dig nu och ha en fin dag.

  Kram
  Birgitta

  • Ingrid skriver:

   De här katterna går nog inte att flytta på, hur gärna vi än ville. De har sin trygghet i ladugården och den flyr de till så fort fara nalkas. Så de får bli kvar vid Stenstugu!

 2. Henry skriver:

  Jag tror att både ni och katterna kommer att sakna varandra, så det blir säkert många turer till Stenstugu!

  Ha en skön söndag!

  Kramar

 3. elisabeth skriver:

  Vilken trevlig trädgårdsbild, den är sååå vacker och färgerna passar så bra med varandra, en riktig sommarbild……..tycker grållen ser lite ansträngd ut av väntan…….. 🙂 Hur kommer det gå när vovven kommer till gården sen då, antar de inte gillar hundar så mycket?
  ha en fin söndag !

 4. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Fotot av katterna är ju helt bedårande 🙂 Nu fick jag mig ett gott skratt för särskilt Grållen ser ut som ett frågetecken i facet 😉 Båda två på bordet med stolarna prydligt markerade som upptagna. Väldigt klara och fina färger och du är en mästare på att fånga ögonblicksbilder som blir roliga med texten till 🙂

  Men jösses då, har aldrig i mitt liv hört talas om löisarestänggar! Trodde fyrar funnits i evigheter. Men alla sätt är bra utom de dåliga att få båtarna att navigera rätt. Att fiska är då ingen dans på rosor när stormarna viner och lätt är det att gå på grund.
  Jag har en förkärlek till just vackra fyrar och skulle gärna vilja ha en på fönsterkarmen.
  Tyvärr försvinner dom eller sätts ur funktion då man i dag litar till den tekniska utrustningen ombord….! Synd, för många fritidsbåtar behöver se en blinkande fyr för att hitta hem när ovädret plötsligt dyker upp. Teknik i alla ära, men….!

  Hoppas allt gått bra i dag med jobbet i nya bostaden.
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!

   Varmt tack för vänligt ord. Katterna satt där och tittade in och inte kunde jag motstå att ta ett kort av dem.

   Fiskare har verkligen ett farligt yrke. Här i Fröjel omkom fyra man i en olycka någon gång på 50-talet. De har en stor minnessten på Fröjel kyrkogård och härom året försvann en båt från Klintehamn med två man ombord. Det var en väldig chock för oss alla när vi fick höra det, för det var ganska nära bekanta till oss.

   Jobbet har gått bra idag. Bosse är så duktig och nu är badrummet inrett och fint på alla sätt och vis. I morgon kommer vår möbelhandlare med ett nytt soffbord – man kostar på sig 😉

   Kram Ingrid

 5. Hejsan Ingrid !

  Bedårande magnifika katter Du har.

  Minns mycket väl hur det blev med våra katter då vi flyttade från huset.En av hankatterna Balbo, som Dennis skulle haft.Ville att jag skulle ha den som bodde på markplan.Men han hade familjen kvar i Perhagen.Han blev sjuk, fick diarre, råma och skulle ut till varje pris i 17 minus juldagen.Sen såg jag honom aldrig mer.Och nu finns det en Lill-Balbo och en Lill-Missan o. en till i busken som ingen vill ha.

  Jag vill, men kan inte.De kommer att leva rövare i mina fina gardiner och fina soffan.Förr hade jag ju bara gammalt ”skit” som kom från Kretsloppet och soprum.Lite skillnad.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Det är synd om alla vildkatter som ingen vill ha. Men när omständigheterna gör att man inte kan ha sina katter kvar, då är det bättre att ta bort dem än att låta dem fara illa.
   Du får lämna ”dina” kattungar till något katthem.
   Kram

 6. diana skriver:

  Vilka fina katter. Kul läsning här. Nu lärde jag mig något nytt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *