Vild blåmmars dag….

…står det i Allnakku att det är i dag.

I hela Norden firas sedan tio år de vilda blommornas dag söndagen före midsommar med exkursioner för allmänheten, ledda av erfarna botanister. Det är ett bra sätt att lära sig känna igen växter, om någon talar om vad de heter och hur man ser att det är just den sorten. Och på Gotland finns det verkligen många arter att välja på.

På Gotland finns det arrangerade vandringar i Kuse Äng och vid Gnisvärdsstranden. Nu startade de förstås redan kl 10.00 i förmiddags, så jag är en aning sen med den här nyheten, men det hindrar ju inte att man går ut på en alldeles egen vandring för att titta på vilda blommor.

Jag skulle till exempel kunna ta en tur upp på Fröjel kyrkogård där klockaren verkligen har tagit tillvara på de vilda blommorna. Längs kyrkväggen blommar blåeld och malva och här och där i den brunbrända gräsmattan har hon sparat stånd av vilda blommor; vallmo, malva, blåeld och annat. Det är väl värt ett besök!

Själv ska jag snart vandra ut i köket, för jag har bjudit Bosse o Carina på lunch i dag. Solen skiner och det är varmt och gott, nästan 22°, men molnen börjar torna upp sig. SMHI snackade om regn igår; jag undrar hur det blir med det.

Trevlig söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fröjel, Gäster, Trädgård, Väder. Bokmärk permalänken.

10 svar på Vild blåmmars dag….

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vilda blommor är verkligen värda att fira med en egen dag. Gotland kan nog bjuda på mer än de flesta platser skulle jag tro. Blåeld i sig vore värd en helt egen dag, tycker jag.
  Här har det regnat till och från sedan igår och just nu duggar det lätt. Ett sådant där regn som växterna mår så bra av för att inte tala om gräsmattorna som redan är delvis brunbrända av torkan.
  Ha en trevlig lunch tillsammans med din Bosse och hans Carina!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Här blev det inget regn alls igår eller i natt, så torkar fortsätter.
   Det blev en trevlig stund. Det är gott att få laga till en klassiker; ”stekt sås och potatis”. Det gör man näppeligen när man lagar till sig själv.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Här har det regnat från och till under natten vilket var behövligt. Nu kämpar solen mot molnen men jag tror att den får se sig slagen. Så trevligt med lunchgäster.

  Kram och ha en härlig söndag!

 3. Vilda blommor på en sommaräng är vackrare än den finaste rabatt, tycker jag! Tyvärr har här varit så torrt, att det inte är så mycket blommor som vanligt, även om våra sorter är rätt så torktåliga.
  Min igår kväll och inatt fick vi 10 mm regn! Härligt!
  Trevligt med lunchgäster! ha en fin dag!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Vår Herre kan verkligen anlägga vackra blomsterängar. Jag tycker att det är ett rent under att det kan finnas någonting som blommar. Grattis till de 10mm.
   Kram

 4. Kraka skriver:

  Här blev det lite närkontakt av tredje graden med den vildvuxna Kirskålen. Har bestämt mig för att föra krig mot den. Vem som vinner är dock ovisst…

  Kram

 5. Gunnel skriver:

  Det finns många vackra vilda blommor. När jag var barn tyckte jag det var så fint i sädesåkrarna med vallmor och blåklint…men det tyckte nog inte bönderna. Tur att det fortfarande finns ängar bevarade så man har en chans att få se olika sorter. Kram

Kommentarer inaktiverade.