Vilken natt!

Jag fick ett SMS från Telia sent igår eftermiddag, där de varnade för att ett åskväder närmade sig Gotland och de rådde mig att koppla ut telefon och el-sladdar till all elektronisk utrustning. Jag kollade på SMH´s radar/blixtsida och såg att det låg en svart klick av blixtar strax söder om Gotland och eftersom jag inte skulle vara hemma under kvällen gjorde jag som Telia ville. Drog ur antennen till TV, kopplade bort telekablen och elkablarna till datorer, routrar och tv.

Sedan tog jag mig en promenad till Stenstugu, för Eva skulle bjuda på mat. Det stänkte en aning då och då och det var väldigt varmt, men någon åska hördes inte av, så jag blev en aning hånad, när jag berättade om mina säkerhetsåtgärder. 😉

När jag kom hem igen kopplade jag in all utrustning igen och såg på TV, där jag fastnade framför en film som inte slutade förrän vid halvtolvtiden och när den var slut gick jag och la mig.

Jag hann inte mera än i säng, så bröt åskvädret ut. Det svarta området på bilden är blixtnedslag (bilden går att förstora). Det var inte måttligt vilket oväder det blev. Jag gick givetvis upp och drog ur alla kablar igen och sen satt jag i vardagsrummet och tittade på ett ganska fascinerande skådespel. Det blixtrade runt om och hela himlen lystes upp och som det dundrade! Jag vet mig aldrig ha hört så kraftiga smällar, det var så att hela huset skakade.

Strömmen gick också och det kändes märkligt. Här på Odvalds har jag ju vant mig med att det alltid är så ljust. Nu satt jag där i mörkret, med enbart skenet från blixtarna som belysning. Delar av Gotland är ännu nu på morgonen strömlösa, men här kom och gick elen flera gånger, innan den efter ett par timmar var tillbaka igen. Inte förrän fram emot tvåtiden mattades ovädret av. 17 mm regn kom det också och det var ju välkommet, men nog tycker man att det kunde ha kommit under andra former.

I morse sken solen, men nu mulnar det till igen och enligt väderleksprognoserna ska det bli mera åska och regn idag.

Ha en skön lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Vilken natt!

 1. Eftersom vi har haft det så vansinnigt torrt så ”roade” jag mig med att vattna igår, hela dagen! 🙁 Och så fick vi det här vädret inatt!! 🙄 Vi fick 15 mm, men jag tror inte att det gjorde något att vi vattnat innan för när jag hade vattnat i ”pallkragslådorna” så skulle jag gräva ner ett par pernséer jag flyttat och då var det snustorrt igen. Så dom där 15 mm var nog bara till glädje….. 😆
  Det var första gången vi fick se hur Santos reagerade på åska – och det gjorde han! han var riktigt rädd och låg och skakade hela tiden!! 😥 Men det gick ju ganska snabbt över som tur var.

  • Ingrid skriver:

   Jag pratade med en av grannarna och deras katt hade varit så hemskt rädd. Den ligger ensam i badrummet om nätterna, men de skrek så hemskt så de fick ta in den i sovrummet, men det hjälpte inte mycket.

   Östra sidan av ön lär ska ha fått 50 mm 🙄

 2. Anne-Lie skriver:

  Usch, jag tycker inte om åska och blixt. Och oftast åskar det när det är natt då syns blixtarna så väl.
  Bra att du lydde Telias råd att dra ut all elektronisk utrustning, det är så trist när det går sönder.
  Nu åker vi på semester en vecka.
  Kram!

 3. Gun skriver:

  Vilket väder ni har haft. Hit lovas också åska och regn nu till veckoslutet. Hoppas eftermiddagen i dag skulle vara upphåll för jag måste cykla ut på lite ärenden.

 4. Lambergsfrua skriver:

  Åska är inte att leka med och Gotland fick tydligen ett riktigt dunder(!)åskväder i natt. Tur ändå att du hann komma hem igen från Stenstugu. Vi har inte haft någon åska men det var så kvavt i går och är så fortfarande, så en mindre urladdning skulle kännas som en lättnad – men utan att skada varken folk eller fä eller strömförsörjningen förstås;)
  Önskar dig en lugn och åskfri dag!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Inger Maryissa skriver:

  Vilken bra service att få sms från Telia som varnar om åskväder som närmar sig
  Och oj, vilket åskväder det blev sedan !
  Här var det väldigt kvavt igår kväll och trodde det skulle bli åska…men det blev ingen…
  Fast det regnade en hel del inatt, och det kan ju ha varit lite åska medan jag sov.
  då jag sov ovanligt länge och tungt…vilket jag inte brukar göra, och med bara ett uppvaknande
  Kram och ha en fin fortsatt helg

 6. Laila Östergren skriver:

  Jag kan bara hålla med. Tror aldrig jag hört sådana åskknallar. Jag trodde huset skulle ramla ihop av skrällarna. Man kunde tro att asaguden Tor verkligen var på sitt sämsta humör som han for fram.
  Hoppas vi slipper få samma väder i natt. Ha en fortsatt bra helg.

 7. Hejsan Ingrid !

  Tack för Dina rader hos mig.
  Jag märker och hör inget ser bara att det regnat våldsamt i natt.
  När jag tagit ur apparaturen hör jag inget. Kanske lika bra det.

  Det är så kvavt o.klibbigt.så blir det varje sommar.
  Vill ha det lite torrare.94% luftfuktighet får ju nästan ögonfransarna att böjas.

  Men inte mitt självstripiga hår, det raknar ännu mera.

  Eftersom jag inte tog min kvällsrunda, får jag ta en dagsrunda.och om vädret tillåter
  även en på kvällen.

  Kram Majsan

 8. Kicki skriver:

  Nån åska har vi inte haft, men några skurar, modell skyfall. Idag regnar det mer eller mindre nonstop. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *