Visst är det bra med vindkraft….

….men den har onekligen sina nackdelar.

I vår vackra Masshage med sina fina slingrande stigar, har man gjort breda grusade vägar, röjt undan massor av skog och byggt fem vindkraftverk.

Vår hage skrev jag, med det menar jag inte alls att det är min och Åkes hage, vi äger visserligen en liten bit av den, men den är allas Masshage, ett väldigt populärt strövområde för massor av naturälskande männsikor. Att åka ner i Masshagen på våren är ett måste för många Klintebor.

I Masshagen finns också områden som är biotopskyddade och Åke och jag har några tunnland sådan skog. Det innebär att vi äger marken, men får inte avverka eller röra någonting där. På något sätt är det motsägelsefullt, man skyddar en del av naturen, men sedan förstör man värdefulla områden för att sätta upp vindkraftverk.

Jag tog mig en promenad ner dit efter lunch för att se hur det var med blåsippor och vitsippor. I Masshagen, som nog egentligen heter Mattshagen, har vi gått varenda vår sedan jag var barn. Pappa älskade naturen, blommor och fåglar och tog med oss med ut så fort vi bara kunde ta oss fram. Vi cyklade längs stranden från Klintehamn och så upp i Masshagen. Det var dramatiskt många gånger för det var vått och mycket vatten och stövlarna räckte nästan inte till. Det var härligt äventyrligt!

Den här tiden börjar blåsipporna komma och om ett tag kommer hela hagen att vara alldeles blå och bra några veckor senare är det dags för vitsipporna och då blir hela hagen som ett vitt hav.

I hagen finns också en hassellund och när man kommer in där blir det alldeles mörkt och tyst och nästan trolskt, eller rättare sagt det har varit så tidigare, men idag var det helt annorlunda.

Oväsendet från vindkraftverken överröstade allt fågelkvitter, man hörde ingenting från prasslade löv, rasslet när ekorren for runt trädstammen eller porlandet från de små bäckarna som rinner genom hagen. Den frid och ro man tidigare kunnat få, när man vikt av från den brusande landsvägen och kommer in i hagen är förstörd. I alla fall en sådan dag som idag när det blåser och vindkraftverken snurrar för fullt.

Här hade ett träd ramlat över stigen och när jag rundat det var det inte långt kvar tills jag var ute på Källingmyråkrarna, där det inte längre hördes något oväsen från några vindsnurror, däremot var det en helt otroligt vacker lärksång över åkrarna och mina lite dystra tankar skingrades snabbt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande, Natur, Promenader och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Visst är det bra med vindkraft….

 1. Gu, så läckert. Blåsippor och troll-skog.

  Mysigt att vara med Pappa, jag fick följa med och tömma latrintunnorna.Det vimlade av ormar där.
  Jag som var rädd för allting, men inte när Pappa var med.

  Gillar också vindkraft ! Telge Energi kör med det.

 2. Skatan skriver:

  Åh vilket härligt ställe, Masshage … Har redan blåsipporna tittat fram hos er? Jag har inte sett några ännu … Man förstår inte riktigt att de placerar vindsnurrorna precis där … de måste ju störa fågellivet och djurlivet också menar jag … med sitt brummande.

  Och som du säger … visst är det bra med vindkraftverk men nog har det sina nackdelar allt.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Här är det hur mycket blåsippor som helst just nu och blir det några varma dagar kommer de att bli ännu flera.

   Det är väl så med vindkraftverken att alla vill att de ska finnas, men ingen vill ha dem i sin närhet.

   Sonen och boende däromkring har protesterat och protesterat mot den här etableringen, för de både ser och hör kraftverken hem till sitt. Några år lyckades de skjuta upp byggandet, men nu står de där i alla fall.

   Kram

 3. Sylvia skriver:

  Så vacker skogsnatur du får strosa omkring i och visst är det synd att vind-snurrorna just ska vara där…..men det är väl ett måste. Önskar jag vore på ön för där har vi gott om blåsippor . Här i stan är de svåra att spåra. Ja, helt omöjligt.
  Kram Sylvia

 4. Znogge skriver:

  Visst stör det. På min strand blickar jag ut över massvis med vindkraftverk ute i vattnet. Knappast förskönande… Men kanske behövligt?

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Vi har stora vindkraftsparker på sydvästra delen av ön, både på land och till havs och sen står det några hit och dit på ön, men att de prompt skulle bygga i Masshagen gillar jag inte 🙁

 5. Barnens Hjältar skriver:

  Tusen tack 🙂
  Ha en fortsatt fin söndagkväll!

 6. Suss skriver:

  Nu fick jag se lite gotländska blåsippor också, de är för söta.
  Jag måste säga att jag föredrar vindkraft före kärnkraft, men jag har full förståelse för att det är trist att inte höra fågelsången för bruset. Det kan jag dock stå ut med när jag tänker på hur de har det i Japan nu. Dessutom tycker jag vindsnurrorna är ganska fina, men jag är väl lite knäpp antar jag! KRAM!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *