Visst var det borrelia

Jag tyckte ju att det här fästingbettet jag fick i knävecket för ett par veckor sedan var extra ilsket, men när klådan gett med sig och rodnaden och svullnaden också, tänkte jag ändå att det nog inte var så farligt, men för en vecka sedan började en ny rodnad dyka upp och den växte så sakteliga upp mot knät.

– Visst är det borrelia, sa läkaren jag träffade på lasarettet i Visby idag. Jag ringde vårdcentralen i morse och blev då hänvisad till primärvårdsakuten i Visby, eftersom vårdcentralen i Klintehamn är stängd och de hade fullt i Hemse.

– Vet man att man haft en fästing och det blir en rodnad som är större än en enkrona en tid efter, ska det absolut behandlas, sa läkaren och skrev ut penicillintabletter. Någon provtagning var det aldrig tal om utan hon var tydligen säker på sin diagnos och då är det väl ganska onödigt att ta några prov.

Jag tog bussen till stan och gick över Klinten ner till lasarettet och nu blommar rosorna så vackert överallt.

Det var rätt gott om turister och jag var absolut inte ensam om att fotografera de idylliska små husen med de vackra rosorna.

Jag tycker att det är märkligt att de kan växa på det här sättet när de bara står i ett litet hål mellan gatstenarna. Här har jag under många år försökt odla rosor och beskurit, vattnat och gödslat, men inte har de blivit så här fina trots all omsorg de fått.

När jag om hem låg det en kallelse till lasarettet den 11 juli för ultraljud av hjärtat kl 09.00 och till fyslab, för att få en 24-timmars blodtryckmanschett monterad på armen, kl 10.00. Det var ju bra att det blev samma dag i alla fall och den dagen ska jag också lämna blodprov för PK-test, så då får jag göra det i Visby den här gången. Tyvärr är det samma dag som RK har styrelsesammanträde, men de klarar sig nog utan mig.

Vi har ett snärj, vi pensionärer!

Dagens ordspråk:

Vill du alltid ha sista ordet talar du snart med dig själv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Läkarbesök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

46 svar på Visst var det borrelia

 1. Anne-Lie skriver:

  Tur att du var så uppmärksam på ditt fästingbett.
  Jag brukar tänka som du ang. hur rosor trivs. Inte trivs mina där det är torrt och dålig jord.
  Kram!

 2. Skatan skriver:

  Vilken tur att du gick till läkaren så snabbt. Vi har lärt oss just det som din läkare sa … att blir det en rodnad som är större än en enkrona ska man gå till doktorn. Då är det med all sannolikhet borrelia och då hjälper ju bara penicillin.

  Rosorna är sagolika!

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Jag har fått värk i de andra knäet också, inte mycket, men då och då värker det till och läkaren trodde att de kunde ha med borrelian att göra, så jag hoppas att penicillinet verkligen hjälper.
   Kram

 3. Znogge skriver:

  Säger det samma! Tur att du var uppmärksam! Mina myggbett brukar se ut på samma vis så då och då åker jag på penicillin för läkaren inte litar på mig…

  Krya på dig!

 4. Gerd skriver:

  Tur att du kollade upp det och att det inte nonchalerades!
  Så vackert med rosor!
  Idag har det varit en himla omväxlande dag. Precis som många andra dagar. Ömsom regn ömsom sol men jag lyckades rädda den nya frisyren.
  Kran, Gerd

 5. Usch och fy tusan, vilken tur Du fick hjälp i tid.
  Jag som inte tål penicillin, om jag skulle få en.
  Fick ett bett på insidan av låret i natt, hur den insekten kommit i min säng
  begriper jag inte,

  Många läkarbesök på en och samma dag,jag får ingen
  kallelse alls. Än.

  Min väninna Monica fick borrelia för något år sedan,
  hon är ofta ute i skogen plockar bär o.svamp.

  Minns inte hur hon mådde efteråt.

  Krya på Dig.

  Kram Majsan Mi

 6. Astrid skriver:

  Än så länge så har vi väldigt lite fästing här i norr och det är jag glad över
  Jag tar nog hellre mygg.
  Ja Visby är så otroligt vackert och jag håller med om rosor
  Samma med solrosor som jag försökt få upp från frön det går inte
  Men de fåglarna planterar de blir jättefina

 7. Ailas skriver:

  Ja, tänk vad plikterna hopar sig ibland. 🙂

  Dessa fästingar är så äckliga så det går inte att finna ord nog! Väl är det att det finns medicin att tillgå, annars vet man inte vilka följder bettet kan få.

  Trevlig kväll!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Man har ju läst om folk som fått men för hela livet när de råkat ut för borrelia.
   Vi hade en granne som var jättesjuk och trodde att hon skulle dö, tills de kom på att hon hade fått borrelia. Så det känns skönt att ha fått medicin.
   Kram

 8. Charlotte skriver:

  Vilken otur att få borrelia, hoppas penicillin botar. Bra doktor som utan knorr skrev ut medicin.
  Men vad knöligt för Er i att vårdcentralen är sommar stängd, har läst om det i tidningen.
  Vackra rosor, fina foton. Kram

  • Ingrid skriver:

   Vanlig penicillin är ju väldigt effektivt, så det ska säker gå bra. Men jag måste säga att jag känner mig som en riktigt pillerkärring. 😉

 9. Ann -Marie skriver:

  Hej Ingrid! Otur du hade nu, fästingar är ett otyg men tyvärr har jag ingen respekt för dem. Vi har mängder i vår trädgård och katten är alltid full av fästingar. Bazter får fästingmedel smort inacken var 4:e vecka. I förrgår ringde det på dörren här och en granne stod helt förskräckt utanför och undrade hur baxter mådde, hennes hund hade två fästingar och hon var mycket upprörd. Idag är det en helt annan luft, värmen ger nog vika nu. Hoppas Du inte får några följder nu och att det går bra med penicilinet. Kram

  • Ingrid skriver:

   De vanliga fästingarna är inte så farliga, för dem känner jag när de kommer krypande, men de är de där små nymferna som lyckas bita sig fast utan att jag märker det. Såna har jag aldrig sett förrän de senaste åren. Det är nog rådjuren som gör att fästingarna ökat.
   Bosses Ludde hade borrelia härom sommaren och var rätt dålig, men det hjälpte med en antibiotikakur.
   Kram!!

 10. Gunnel skriver:

  Så bra att du var uppmärksam. Hoppas att du tåler penicillinet, annars finns det kanske nåt annat du kan få utskrivet. Ibland kanske man är för mån om sina växter. De ska kanske behandlas lite tuffare. Men jag är nog i tuffaste laget då när det gäller krukväxter, för de försvinner fortare än kvickt. Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag vattnar nog ihjäl mina, men en del lyckas jag hålla liv i. Jag har en doftranka som jag gav mamma 5 år innan hon gick bort och det är 11 år sedan nu. Så i 16 år har jag lyckats hålla liv i den. Ja, eller 11 i alla fall 😉
   Kram

 11. Louise skriver:

  Jag hade borrelia för ett antal år sedan. Jag fick det på insidan av vänster vrist, utan att jag någonsin märkt att jag haft en fästing? Det kliade inte heller? Upptäckte det stora röda märket – helt cirkelrunt med en diameter på ca 6 till 7 cm – när jag kliade mig en hel dm ovanför fläcken?
  Ingen provtagning för mig heller. Eftersom det snabbt blev större på bara ett par dagar så tog de det för givet när jag gick till doktorn, och det försvann ju med penicillin … så man får väl anta att det var en riktig bedömning …
  Hoppas att du blir av med ditt lika lätt som jag blev det …

  Å, så vackra små gator det finns i Visby. Skulle verkligen vilja komma över till Gotland den här årstiden. Har inte varit där på sommaren sedan jag var ung. Åkte över med jobbet i början på nov för några år sedan, men det är ju inte riktigt samma sak … Kram

 12. Elisabeth skriver:

  Vilken otur med Borelia! Tur ändå att du var observant. Rosorna i Visby är lika fina som vanligt. Ha dé gott! Elisabeth

 13. Lambergsfrua skriver:

  Vilken tur att du var uppmärksam och kontaktade sjukvården.Nu när du har fått medicin hoppas jag att besvären försvinner snabbt. Det visar bara att man kan inte vara nog försiktig.
  Rosorna i Visby är makalöst vackra. Tcl för fina foton av dem.
  Varm krya-på-dej-kram,
  Lambergsfrua 🙂

 14. Siv-Britt skriver:

  Borrelia är ett otyg, tur du fik snabb behandling.
  Jag förundras också över hur rosorna år eter år kan växa rakt i gatstenen. Otroligt vackra!!
  Njuter att läsa din blogg!
  Kram, Siv-Britt

 15. Jah Hollis skriver:

  Fästingar är lömska saker. Hoppas nu det inte blir några värre efterverkningar. 8)

 16. Corina skriver:

  Bra att du är uppmärksam ! Borrelia är inte att leka med om det inte behandlas i tid ! Jo ni pensionärer har det snärjigt 😉 Har ju en här hemma och han har fullt upp hela dagarna 😛 Kram

 17. Skogsnuvan skriver:

  Fy sjutton. Här finns det just inte några fästingar ännu men det verkar som om dom börjar söka sig norrut och jag har hört att en del hundar har fått såna i närheten av Sundsvall. Det finns väl något gott med de iskalla vintrarna i alla fall för dom dör om det är för kallt

 18. Raija skriver:

  Underbart vackra rosor. Själv köpte jag en klätterros igår, som ska få växa upp på nya verandaräcket på framsidan. Hoppas den också har samma växtkraft som de här rosorna du visar.

  Hoppas du blir av med borrelian nu med medicineringen. Inte kul att drabbas av det. Vi tar sprutor mot TBE, för att inte drabbas, men vaccinet skyddar inte mot borrelia.

  • Ingrid skriver:

   Man borde väl vaccinera sig mot TBE, men det har inte blivit av. Överlever jag den här sommaren får jag väl göra det till nästa vår. 😉
   Kram

 19. wiolettan skriver:

  Håller med dig, ibland är det mycket snärjigt att vara pensionär. I alla fall för oss som titt och tätt ska kollas. PK proven går snabbt men man ska dit i alla fall. Ligger dina värden stadigt?
  Fint att du var uppmärksam på rodnaden och gick till läkaren, för sådant måste behandlas.
  Härliga rosor, vackra bilder.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Mitt PK-värde har varierat lite, men hållit sig hyfsat stabilt i alla fall, så nu har jag 4 veckor mellan proven, men man vet ju inte från den ena gången till den andra.

   Kram!

 20. Kicki skriver:

  Oj, sicket skit att du fått borelia. Hoppas att det inte dyker upp några obehagliga biverkningar. Det är ju bra att du får antibiotika.
  Ja, visst kan det vara ett snärj att vara pensionär, men det är ju lite onödigt att det ska vara inom sjukvården man ska ”offra” tiden.
  Kram/Kicki

 21. Eivor skriver:

  Det där låter inte roligt. Hoppas penicillinen hjälper fort så du blir av med det.
  Nästa gång får du ta dina blomfrön och slänga lite här och var på asfalten så får du nog fina rosor. Plantor går nog inte så bra för de blåser bara bort och ros-frön har jag aldrig hört talas om. Men vad vet jag.

  Ja, de som säger att vi pensionärer har det lungt och skönt och gör som vi vill, de vet inte vad de pratar om. 😆

  Hoppas du får en bra dag. Och inte går och oroar dig, för det kommer bli bra

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Tack för din kommentar Eivor!
   Jag hoppas givetvis att tabletterna ska hjälpa och jag har nästan aldrig ätit penicillin, så det borde ta.
   Kram!

 22. Lisa skriver:

  Jag har haft stora röda blaffor av fästingar i flera år i rad. Ibland 2 ggr per år. Har fått ta peniccilin. Min syster har fått nevroborellia. Det är inte roligt. Det går inte att göra någotin åt. Har svårt med balansen, går o vinglar som ett fyllo, kan inte cykla, mm. Det är så jobbigt. Man skall kolla alla bett o märken noga. Ha en go kväll. Kram Lisa.

  • Ingrid skriver:

   Det är ju den där typen av borrelia jag är mest rädd för. Nu hoppas jag att jag fått bra medicin och sen får man väl hålla sig ifrån naturen i sommar. 😉
   Kram

Kommentarer inaktiverade.