Nu startar rötmånaden

Tisdag 22 juli 2008 | 14:10 | 19&#176


Idag börjar rötmånaden, den tid på sommaren när det föds vanskapta kalvar och andra missfoster, köttet ruttnar, smöret härsknar, brödet möglar och mjölken surnar och vi drabbas av sommarsjuka (maginfluensa) och så ska vi ha det till den 22 augusti.

Varför blir det så? Dels är det oftast den varmaste tiden på sommaren och förr trodde man att det berodde på att solen står nära Sirius och att det gör oss människor apatiska och loja. Det kanske gör att vi slappnar av och inte tänker oss för riktigt hur vi hanterar livsmedlen. Vi kanske låter maten stå framme onödigt länge till exempel. Fast nu är det nog inte så farligt med allt det här, eftersom vi idag har bra kylskåp och frysmöjligheter och vi har lärt oss att kolla hållbarhetstiden på de livsmedel vi köper, något som man inte hade möjlighet till förr. Det skadar dock inte att vara extra försiktig, inte minst på utflykter, i sommarstugan eller i båten.

Förutom de här bekymren med maten, så brukar det dyka upp en massa konstiga rötmånadshistorier i tidningarna. Gå inte på dem!

Eter dessa varningens ord ska jag gå ut i trädgården och sätta mig i solen och njuta en stund och lyssna på Björn Hellbergs “Nattvandraren” (i mobilen givetvis, buzza ,buzza!!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.