57 000 hönor…

…finns det hos Thomas Björkqvist och hans familj i Väte! Vilken fantastisk anläggning vi fick se idag när vi iförda blåa plastsockar fick lära oss en massa om höns och äggproduktion.

Thomas Björkqvist, hans dotter Anna och hustru Gunilla framför äggpackningsmaskinen som kostat ca 900000:-. Hela anläggningen är en investering på över 8 miljoner. Jag måste säga att steget från våra 100 hönor i hönshuset på Stenstugu och anläggningen i Väte är kolossal.

Thomas berättade engagerat om hur hela produktionen av ägg går till, från den lilla nykläckta kycklingen tills ägget hamnar på vårt frukostbord. Vi hade många frågor och Thomas hade svar på allt!

Naturligtvis kunde vi inte gå in i hönshuset, för man är väldigt noga med hygienen, utan de hade byggt en liten avbalkning som vi fick stå utanför och så öppnade de dörren så att vi kunde få kika in på hönsen i alla fall. För att undvika att hönsen pickar på varandra, så har man stängt för fönsterna och har bara svagt rödaktigt ljus i stallarna. Det måste dock vara balans i det hela, för blir det för mörkt söker sig inte hönsen till redena utan värper på golvet.

På kvällen släcker man lyset och stänger redena och sedan tänds lyset vid ett-tiden, redena öppnas och hönsen är igång och värper igen vid två-tiden.

Ungefär 14 månader producerar hönorna ägg, sedan är de inte lönsamma längre utan gasas ihjäl och blir minkmat. Ett grymt öde kanske, men Thomas intygade att det går väldigt fort, på några sekunder bara, och att det alltid finns en veterinär med som ser efter att allt går rätt till.

Äggen kommer på ett löpande band från redena ut till sorteringen där de packas i äggkartonger. För att alla ägg ska komma med på det löpande bandet går Thomas och hans fru varje morgon runt och plockar upp de ägg som hönsen lagt på golvet och lägger in dem i redena. Packningsmaskinen kör man en gång om dagen.

Äggen går sedan vidare till Perstorp i Skåne där de tvättas, genomlyses, märks och packas i kartonger för vidare distribution till affärerna. Hittar du ett ägg som är märkt med nr 562-1 eller 562-2 eller 562-3 kommer de från ett av stallarna hos Björkqvists.

Lite kyligt blev det inne i hönshuset och ute hade solen gått i moln och det blåste snålt som attan när vi kom ut efter besöket, men det gjorde inte så mycket, för det var bara en liten bit till Väte Missionshus där det var Torsdagslunch. En god och värmande fiskgryta fick oss snabbt att bli varma och efterrätten, äppelpaj med vaniljsås och en kopp kaffe därtill smakade ljuvligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Utflykter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

35 svar på 57 000 hönor…

 1. ingmarie skriver:

  Låter som du haft en härlig dag

 2. Lambergsfrua skriver:

  En trevlig dag. Så intressant att få lite inside information på det här viset. Burarna ser väldigt trånga ut, men jag vet ju att det finns noggranna bestämmelser och regelbundna kontroller. Jag skulle nog i alla fall inte vilja födas till höna i nästa liv – om det finns något sådant;)

  Fisksoppa är faktiskt riktigt gott. Vi hade det häromdagen.
  Önskar dig en fin avslutning på en fin dag.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det kanske framgår dåligt av bilden, men hönsen sitter inte i burar utan går fritt på golvet och flyger upp och sätter sig på pinnar. Det är klart att det inte är någon speciellt roligt tillvaro för en höna, men bättre än burhönsen har de det i alla fall. 😉

 3. Beppan skriver:

  Fy attan för att vara höna!

  Instängd i ett fönsterlöst hus utan chans att vara ute och andas frisk luft, leta mat och sandbada…. men dom vet inget annat förstås. Bättre än de trånga små burar en del får sitta i.

  Och så kaputt när de inte producerar tillräckligt. Inget pensionärsliv där inte.

  • Ingrid skriver:

   Förr i tiden köpte svärmor såna här höns som egentligen skulle ha slaktats och så fick de leva pensionärsliv ett tag, för det fortsatte ju att värpa ett bra tag till även om äggen inte blev av så bra kvalité. 😕

 4. Låter nog på ett sätt grymt, det där med slaktningen, och alla kan ju inte ha ett tiotal höns som går fria ute i lugn och ro… för då lever man nog inte på de inkomster man får.
  Allt har således sin sida.

 5. Astrid skriver:

  Ja det är nog en hel vetenskap det där också. Kul att se

 6. Bettan skriver:

  Men oj en sådan händelserik dag du har varit med om! Å gisses i havet vilket minne du måste besitta =). Ser frächt ut där också, fast otroligt mkt höns. Hade kanske varit bättre om de fick lite mer att röra sig på? Men de sitter i alla fall inte i burar utan verkar ha fått ett ok hem. Trisst bara att de gasar ihjäl dem när de inte är produktiva längre. Men ska det gå att göra föda av dem så kanske det är det bästa sättet. Allt för många att hugga knoppen av i alla fall.
  Kram på dig vännen

 7. Znogge skriver:

  Har alla höns det så här pass ändå får man nog vara relativt tacksam. Burhönsen vill jag inte ens tänka på… Intressant besök kan jag tänka!

  Kram

 8. Janne skriver:

  Jag tycker höns ska gå fritt som förr i tiden på landet och inte hållas inne i trånga anläggningar och plågas ! 🙁 Ha det bra !

 9. Anna skriver:

  Hej Ingrid!
  Jag har två favoritplatser på jorden och det gemensamma för båda dessa är att:
  Har man en gång varit där så vill man återvända hela tiden.
  Dessa båda platser är Toscana och Gotland. 😀
  Jag vill passa på att önska dig en trevlig resa 8)
  Mvh Anna i Blekinge

 10. Elisabeth skriver:

  Helst fria höns, som får gå ute och picka. Tänk vilken gula dessa ägg har. Intressant inlägg.
  Kram Elisabeth

 11. Charlotta skriver:

  Intressant. Hönorna verkar har det bra, under omständigheterna. Helst skulle man ju vilja att alla fick gå utomhus utan hökar i närheten, men men…

 12. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Vilken utflyckt ni fick och helt underbart att se dessa bilder. Jösses vad ägg dom lägger. Läste att dom frågade dig om din mat, ja det kan lätt bli så när man en ensam och äter men jag tycker nog att tallriken såg bra ut.. Ibland känner man väl att sitta själv och äta är inget kul.. Ha nu en go helg min vän. Kram Ac

 13. Rigmor skriver:

  Intressant dag!! Men…jag föredrar nog några höns i trädgården…om vi nu inte bodde så nära skogen med alla lystna hönstjuvar där…När jag var liten hade vi höns hemma, och de flesta hade namn…där förstår jag Thomas, att han gett upp….
  Vaknat upp till en strålande höstdag, nu ska jag ta några alvedon och sen masa mej iväg till bilbesiktningen och hoppas att den lilla svarta går igenom, sen är det Blocket som gäller…resten av dagen ska jag kurera mej och förhoppningsvis få några vackra bilder, det känns som en riktigt bra start på helgen!!
  Ha det gott, och hoppas att solen även når er vackra ö!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Jag är också uppfödd med höns som gick i trädgården och skrockade. Visst var det en helt annan sak än den här fabriken. 😉
   Lycka till med bilbesiktning och krya på dig!
   Kram

 14. Gunnar skriver:

  Imponerande anläggning. Inser att det behövs effektiv produktion för att hålla kostnadena nere men era 100 hönor låter lite mysigare.
  Trevlig helg!

 15. Pia skriver:

  Så nu har jag läst ikapp lite Lite kul att läsa detta när jag samtidigt hör på radion att det är äggets dag idag 121012 och det har det varit sen 1996 Det hade jag ingen aning om Kram och Trevlig helg

 16. Anita Brehlin skriver:

  Olika falla livets lotter även om man är höns. Jag kan inte hjälpa att jämföra med broder O:s hönor som går lösa på gården och som till och med har julpynt i taket till jul eller tanten som beställde tavla till sina hönor för att dom ska bli gladare på vintern då dom var tvungna att vara inne.

 17. Hejsan Ingrid !

  Det var verkligen ett mycket intressant att få vara delaktig i det hela.
  Synd att jag inte kan äta så många ägg, tack vare gallan.Vitan är okej.

  Lite Hitlerfasoner det där att de gasa ihjäl. Hade varit bättre som Din svärmor gjorde.
  Varför kan de inte sälja den/skänka bort dem till skolor och de som har höns för egen del.
  Men det rör sig väl om tusentals som gasas.

  Men vilket jobb det ligger bakom, som vi inte tänker på när vi köper våra ägg.
  På Maxi har de dunkar med gula och vita var för sig att köpa.

  Ha en skön helg ! Det där med att äta ensam är hemskt, men jag äter vardagar ihop med
  Beverlyhills-gänget i Glamour.Helger är det något annat,

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Det är 10-15 tusen i varje hus, så det enda sättet att ta bort dem är gasning. De här hönsen är avlade för att värpa, så de är för magra att använda som människoföda.

   Det där att det finns äggula och äggvita att köpa var för sig, pratade och Thomas om.

   Kram!

 18. Eleonora skriver:

  Det här var allt ett bra spännande och lärorikt besök med SPF.

Kommentarer inaktiverade.