Adventsbaket är klart – Julklappsproblem

Det är soligt, men blåsigt idag. När jag dammsugit av och satt igång en tvättmaskin med musförorenade juldukar tog jag mig en promenad till Konsum och det var riktigt skönt ute trots blåsten. På söndag är det ju den första advent och jag ville baka lite, men som vanligt är det alltid något som saknas. Nu är bakningen i alla fall klar:

Hoppas att gästerna, som jag bjudit på adventskaffe, kommer att gilla det. Några saffransbullar har jag inte bakat ännu, det får vara till Lucia.

Hur tänker du om årets julklappsinköp? Här i Klintehamn, eller rättare sagt i Fröjel, har vi fått nästan 100 asylsökande varav det är 36 barn. De sitter 5 km från Klintehamn i en semesteranläggning ute i skogen utan någon reguljär bussförbindelse med samhället, möjligen en buss på morgonen och en på kvällen och så ser det ut lite varstans på Gotland nu. Vi lär ska ha tagit emot ungefär 1000 asylsökande från olika håll i världen. Vad får de kanske 4-500 barnen i julklapp? Hur firar de jul?

Ha en skön adventshelg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Advent, Jul, Tänkt. Bokmärk permalänken.

17 svar på Adventsbaket är klart – Julklappsproblem

 1. Znogge skriver:

  Hade jag bott lite närmare så hade jag kvistat över för att provsmaka saffranskakan! Amorer kallar vi för kärleksmums eller snoddas. Om det nu är samma recept förstås…

  Kram och trevlig kväll!

 2. Anne-Lie skriver:

  Så mycket gott du bakat till advent.
  SJälv har jag varit på kurs hela dagen i Ljungby.
  Önskar dig en fin första advent!
  Kram!

 3. Musikanta skriver:

  Jag har sovrat bland barnbarnens leksaker och var nere i Pingstkyrkan i onsdags och lämnade av bl. a. en trehjuling, diverse pussel med stora bitar, en överflödig docka med dockkläder, en mängd gosedjur och en hel låda duplo som vi köpte åt Mirren när hon var liten och som barnbarnen är för stora att leka med nu.

  Det kanske skulle kunna gå att få folk att t.ex. lämna in lådor med sådant på Kupan och sen kunde kanske någon av er som jobbar där vidarebefordra det till förläggningen. Ofta blir det inte av att man gör sådana här saker om man inte får lite push.

  I mitt fall var det en körmedlem som berättade att han inte kunde komma på kören nästa tisdag eftersom han då skulle lasta en lastbil till Lettland. Det var då jag fick fart. Många av våra barn här har ju sådana mängder med leksaker att det säkert inte skulle göra så mycket om de gav bort några stycken. De har ju dessutom sina paddor och mobiler med appar och filmer. Jag tror också att kritor – färgpennor – och papper skulle vara väldigt välkommet. Själv har jag köpt en rulle vitt (omslags) papper att ha när barnbarnen kommer hit.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Jag köpte också rullar med papper när barnen var som mest i rit- och målartagen. Då kunde de få hålla på så mycket de ville.
   Våra barn eller nu är det ju snarare barnbarn har ett överflöd av leksaker. När Edoardo o Gaetano var små kunde man tro att de bodde i en leksaksaffär. Där fanns det saker att skänka bort vill jag lova och det gjorde Eva också. Det finns många rätt fattiga familjer och även flyktingar på Sicilien.
   Kram

 4. God kaka har många namn, hos oss har Kärleksmums av någon outgrundlig anledning alltid hetat Tjoflöjter , jag tror det var något ungarna hittade på när de var små !
  Har tagit det lugnt idag och ”vårdat” min förkylning !
  Trevlig advent !

 5. Vi försöker få en artikel med asylsökande i våra trakter här i södra Finland, just angående hur de firar julen. Eller de kanske inte firar alls, de som är muslimer. Men hur känns det för dem då samhället stannar av i Finland och Sverige – många bor också avsides här hos oss. Å andra sidan har de flesta uttryckt tacksamhet över att få leva i ett land där det är fred. De vill antagligen bara ha lugn och ro, vara tillsammans.
  Kram till dig!

  • Ingrid skriver:

   Visst måste det kännas bra att inte behöva frukta för sina liv, men livet de får här måste ju också bli meningsfullt, annars har det inte mycket värde.
   Kram

 6. Hillevi skriver:

  Vad du har bakat! Amorer var ett bra namn. 🙂
  Hoppas att det kan samlas ihop leksaker. Det måste kännas väldigt ensligt för flyktingarna som inte har samma frihetskänsla ”inbyggd i själen” som många av oss andra. Hade det varit tvärtom, jag, i ett främmande land med konstiga seder, ja, då hade jag känt mig väldigt övergiven och olycklig i början.

 7. Åh, så gott det låter med dina hembakta kakor! Amorer var ett mycket bättre namn än kärleksmums, som låter lite fånigt, tycker jag.
  Ja, visst känns det ovanligt slösigt att köpa en massa julklappar när det är så många, som inte har något alls.Vi har sorterat ut lite vinterkläder och skor, som vi har skänkt, man vill ju gärna göra något.
  Ha en fin adventshelg!
  Kram, Monica

 8. wiolettan skriver:

  Så gott det ser ut, det som du bakat. Det blir säkert mycket uppskattat.

  Detta med julklappar har vi inte haft på många år, brukar istället försöka skänka mer till de som verkligen behöver. I vår kyrka har de också insamlingar av kläder och annat som alla behöver.
  Trevlig lördag till dig.
  Kram!

Kommentarer inaktiverade.