Adventsstjärnor

När jag plockade bort julen förra året (eller det var väl i år egentligen) gick min adventsstjärna sönder. Den fästes ihop med små, enormt starka magneter och när jag skulle ta isär dem bar jag mig klumpigt åt, så tråden som var fäst i stjärnan gick av och det gick inte att laga. Magneterna har jag nu som kylskåpsmagneter och det vill verkligen till att man är stark i nyporna om man ska ta loss dem.

När jag städat färdigt i dag och hämtat in jullådan från förrådet, för att plocka fram det jag skulle ha nu till advent, kom jag alltså på att jag bara hade en armatur till en adventsstjärna, men inte någon stjärna.

Årets nyförvärv

Eftersom jag ändå skulle ut och röra på mig när städningen var klar, gick jag först till ICA, men de hade bara adventsstjärnor med armatur till, så då fortsatte jag till Konsum och där köpte jag stjärnan på bilden. Den knyter man ihop med snören, som är fästade i pappstjärnan. På monteringsanvisning varnades man för att dra alltför hårt i snören, för då kan de lossna, men jag lyckades få ihop den utan missöden.

När jag var liten hade vi inte adventsstjärnor hemma för mamma tyckte att de var så fula. Bläckfiskar kallade hon dem och fnös föraktfullt, men det var klart att vi barn ville ha vackra stjärnor i fönsterna som alla andra, så hon fick ge med sig till slut. Dock plockades alla adventsstjärnor ner dagen för julafton, för nu var advent slut och då skulle ljusstakarna fram. Alltså hade vi antingen adventsstjärnor i fönsterna eller ljusstakar.

Det där satt djupt rotat i mig, så när jag kom till Stenstugu hävdade jag att så skulle det vara och min svärmor köpte mitt resonemang. Så småningom ändrade jag mig också, för det måste man ju kunna göra och efter några år gjorde jag precis som alla andra. Fram med rubbet till advent!! Fast inga juldukar och annat julpynt förstås. Dagen för julafton, då går jag loss!

Jag fick just ett mejl från Svenska Spel, där de påminner om sin Trisskalender. En sån letade jag efter när jag skulle åka till Stockholm, för jag tänkte ha med mig en som present, men fick inte tag i någon.

En sån måste ha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Advent, Odvalds, Seder o bruk. Bokmärk permalänken.

16 svar på Adventsstjärnor

 1. Jag tror jag har en likadan adventsstjärna. Men nu har jag ingenstans att hänga den, fästa den. Och brukar behöva hjälp med sånt som ska högt upp… hade ju en lång ex-man, han hjälpte mig första julen efter skilsmässan men nu kan jag inte fråga honom mer 🙂
  Blir inte mycket pyntat här men har alltid tyckt det är ok med dem som pyntar mycket.

 2. znogge skriver:

  Vi hade aldrig adventsstjärnor heller utan det var elljusstakar som gällde. Mina föräldrar tyckte inte om stjärnorna i papper utan det skulle vara ordentliga saker. Men som vuxen har man friheten att ändra på ett och annat fast just den sortens stjärnor det har jag inte!

  Kram och fortsatt trevlig fredag!

 3. Geddfish skriver:

  Jodå, mina föräldrar hade en pappstjärna i fönstret i ”kammaren”. Dessutom en elljusstake i smide.
  Jag har väl haft pappstjärna någon gång, men det har känts besvärligt att få rakt, så numera är det mina elljusstakar i fönstren. De är förresten uppsatta och klara alldeles nyss.
  Fin fredag och kram, Gerd

 4. Ditt namn skriver:

  Här är nu stjärnor och adventsljusstakar på plats och dem har jag tänt idag.
  Kram

 5. Kicki skriver:

  Visst är det lustigt vilka vanemänniskor vi är. Men jag är inte lika fast i traditioner som min mamma var.
  Där var det precis som hos dig, juldukar fram dan före julafton. Mamma stod och strök halva natten innan.
  Trevlig första advent!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Ja, du milde så man höll på förr. Det sista jag brukade göra innan jag raglade trappan upp och tog ett välförtjänt julbad vid halvtolvtiden på natten, var att fernissa trösklarna i köket.
   Kram

 6. I mitt föräldrahem var det min pappa, som absolut inte ville ha adventsstjärna! Men adventsstake hade vi, fast bara en. Nu för tiden är det ju något som lyser i nästan alla fönster!
  Jag minns att du brukar ha en Trisskalender…
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Vi hade en granne förr som hade en stor gammal gård och hon hade ljusstakar i vartenda fönster, till och med i de små källarfönstren i stenfoten. Ljushuset kallades det för.
   Kram

 7. Musikanta skriver:

  Nu har vi tagit fram adventsstjärnorna, en ungefär likadan som din och en röd och hängt upp dem. Adventsstaken har jag också hittat – den hade Kent gömt högt uppe i en klädkammare. Det är enda julpyntet jag tar fram. Jag tycker mitt hem är vackrare utan. Kan däremot glädja mig över julgran hos barnbarnen och annat julpynt där.
  Ha det gott och kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Visst kan jag känna som du, att hemmet är vackrare utan julpynt, men jag är traditionsbunden och juldukar, tomtar och julbockar ska fram för att det ska kännas rätt. Sen är det väldigt skönt när man ”jular av” igen.
   Kram

 8. Anne-Lie skriver:

  Så fint det blev med nya stjärnan. Jag känner mig inte helt säker på de där papperstjärnorna, är rädd att de ska ta eld.
  Kram!

Kommentarer inaktiverade.